Ce condiții trebuie să îndeplinești ca să beneficiezi de ajutor la încălzire(3190)
Reprezentanţii Primăriei Constanţa anunţă că formularele de cerere pentru acordarea ajutoarelor pentru încălzire pot fi descărcate de pe site-ul instituţiei sau ridicate, începând cu data de luni, 28 octombrie 2013, în funcţie de modalitatea de încălzire.
Astfel, ele pot fi ridicate de la sediul Primăriei de pe strada Ecaterina Varga nr. 25-27 pentru cei care se încălzesc cu energie termică furnizată în sistem centralizat – RADET şi de la City Park Mall (Sky Level) pentru cei care se încălzesc cu gaze naturale - CONGAZ, butelii GPL sau energie electrică - ENEL. Cei care se încălzesc cu lemne de foc pot obţine aceste cereri de la sediul din strada Amzacea nr. 13.
Pentru a nu bate drumul degeaba, angajații Primăriei Constanţa fac apel către constănţeni să citească cu maximum de atenţie care sunt condiţiile pentru a putea beneficia de ajutor de încălzire şi care sunt actele necesare pentru a beneficia de acest ajutor. Mai mult, declararea incorectă a componenţei familiei, a veniturilor membrilor acesteia, precum şi a bunurilor deţinute se sancţionează cu amendă între 200 şi 1.000 de lei.
Potrivit noilor norme, pentru a beneficia de ajutoarele de încălzire de la Guvern, o familie sau o persoană singură nu trebuie să deţină în proprietate, în integralitate, două sau mai multe spaţii locative pe raza municipiului Constanţa sau terenuri mai mari de 1.000 de metri pătraţi în zona urbană şi 2.000 de metri pătraţi în zona rurală. De asemenea, nu primesc ajutorul social de la stat cei care au un autoturism sau o motocicletă mai noi de zece ani. În plus, cei care deţin autoutilitare, autocamioane, rulote, microbuze, şalupe, bărci cu motor, scutere de apă, tractoare sau combine, presă de ulei sau moară de cereale, gatere de tăiat lemn, conturi în bancă cu mai mult de 3.000 de lei şi animale a căror valoare netă de producţie depăşeşte suma de 1.000 de euro pentru o persoană singură, respectiv 2.500 de euro pentru familie, sunt excluşi de la ajutorul pentru încălzire.
În altă ordine de idei, beneficiarii care se încadrează la toate condiţiile, în funcţie de tranşa de venit, Primăria Constanţa suplimentează ajutorul de la Guvern astfel încât să se acopere în jur de 90% din valoarea facturii la RADET. Ajutorul de la Guvern se opreşte la persoanele cu un venit de peste 786 de lei, dar primăria suportă 50 la sută din factura la căldură. Subvenţiile de la autorităţile locale continuă până la tranşa de venit de 1.500 de lei, unde se oferă un ajutor de la primărie de 25% din valoarea facturii la RADET. De asemenea, primăria compensează un sfert din valoarea încălzirii pentru cei care nu se încadrează în condiţiile impuse de Guvern şi deţin unul din bunurile enumerate mai sus, cu excepţia celor care au două sau mai multe spaţii locative pe raza municipiului Constanţa.
Pentru persoanele care se încălzesc cu lemne de foc, Guvernul compensează maximum 54 de lei pe lună, în funcţie de venit, şi minimum 16 lei pe lună, pentru cei care au venituri sub 615,1 lei, iar primăria compensează maximum 1.500 de kg pe sezon şi minimum 500 de kg pe lună. Cei care nu se încadrează în condiţiile Guvernului primesc numai ajutorul de la primărie, constând în 500 de kg de lemne de foc pentru tot sezonul rece.
Persoanele care utilizează pentru încălzirea locuinţei gaze naturale primesc compensări numai de la Guvern, pornind de la 262 de lei, pentru cei cu venituri între 0 şi 155 de lei. Astfel, Primăria suportă doar o parte din factura celor care sunt excluşi de la ajutoarele de la Guvern, pornind de la 272 de lei pentru persoanele cu cele mai mici venituri şi ajungând la 60 de lei pentru cei cu venituri între 615,1 şi 1.300 de lei.
Cei care folosesc butelii GPL pentru sobe sau centrale cu funcţionare GPL şi care deţin bunuri de pe lista prezentată mai sus vor primi subvenţie numai de la Guvern, de la 136 de lei la 34 de lei, în ordinea descrescătoare a venitului.