Un parlamentar constănțean vrea micşorarea vacanţei parlamentare(1340)
Senatorul Colegiului 2 din județul Constanța, Marian Vasiliev, de la Partidul Poporului Dan Diaconescu a spus, în cadrul unei conferinţe de presă, că va solicita printr-un amendament, micşorarea vacanţei parlamentare, astfel încât aceasta să aibă loc doar în luna august, așa cum este în Parlamentul European.
Totodată, Vasiliev a declarat că, în ce priveşte vacanţa de iarnă, amendamentul prevede să nu mai fie liberă toată luna ianuarie, iar sesiunea parlamentară să înceapă de pe 15 ianuarie.
„Este anormal să avem aproape trei luni de vacanţă parlamentară în fiecare an. Adică, într-un mandat care durează patru ani, un parlamentar stă un an şi două luni în vacanţă, deși noi am fost trimişi de cetăţeni să muncim. Acesta este motivul pentru care PP-DD solicită micșorarea vacanței parlamentare la fel ca în Parlamentul European. Propunerea legislativă va fi depusă săptămâna viitoare, urmând să intre la comisie ”, a spus Marian Vasiliev.
Totuși, potrivit legii, această propunere se poate concretiza numai cu modificarea Constituţiei.
La secţiunea privind organizarea şi funcţionarea Parlamentului, Legea Fundamentală stipulează că prima sesiune parlamentară nu poate depăşi sfârşitul lunii iunie, iar ce de-a doua sesiune începe în luna septembrie.
„Camera Deputaţilor şi Senatul se întrunesc în două sesiuni ordinare pe an. Prima sesiune începe în luna februarie şi nu poate depăşi sfârşitul lunii iunie. A doua sesiune începe în luna septembrie şi nu poate depăşi sfârşitul lunii decembrie”, se arată în Constituţie.
Tot Legea Fundamentală precizează că Senatul şi Camera Deputaţilor se întrunesc şi în sesiuni extraordinare, la cererea Preşedintelui României, a biroului permanent al fiecărei Camere ori a cel puţin o treime din numărul deputaţilor sau al senatorilor. Convocarea Camerelor se face de preşedinţii acestora.
Vizavi de această propunere, preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea a declarat că susţine iniţiativa PP-DD.
„Evoluţia societăţii ne obligă la acest lucru. Avem sute de proiecte de lege, iar în luna iulie sunt foarte multe lucruri şi la Parlamentul European şi la Comisia Europeană. Majoritatea parlamentelor naţionale lucrează în iulie, trebuie să ne adaptăm şi noi”, a spus Zgonea.
Şeful deputaţilor a precizat că, din păcate, această iniţiativă este blocată de prevederile actualei Constituţii şi a precizat că pentru a pune în practică reducerea vacanţei parlamentare e necesar ca mai întâi să fie modificată Constituţia în acest sens.
„Noi, la vremea respectivă fiind cu mai puţină experienţă şi neconstatând evoluţia societăţii, am scris în Constituţie când începe o sesiune şi când se închide. În consecinţă, noi trebuie la sfârşitul lunii iunie să închidem sesiunea parlamentară şi tot ceea ce e după 30 iunie e sesiune extraordinară”, a mai adăugat Zgonea.