Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
opinii
ADUNATE DE PE PLAJĂ

ADUNATE DE PE PLAJĂ(350)

* „1907” a fost șters din programa școlară, manuale și retorica oficială. E încă o dovadă că regimul instaurat în decembrie 1989 e la fel de străin și de criminal precum cel de acum 116 ani.

* În perioada 6-10 februarie 2023, la sediul din Londra al Organizației Maritime Internaționale (IMO), s-a desfășurat cea de a 9-a sesiune a Sub-comitetului HTW (Factor Uman, Pregătirea Navigatorilor și Efectuarea Serviciului de Cart), care are drept scop stabilirea criteriilor și a modului de revizuire a Convenției STCW (Convenția internaționala privind standardele de pregatire a navigatorilor, brevetare/atestare și efectuare a serviciului de cart). La eveniment au participat delegați din cele 171 state membre IMO. Universitatea Maritimă din Constanța, membră a Asociației Internaționale a Universităților de Marină (IAMU), a fost reprezentată de Dl Conf. Dr. Ing. Radu Hanzu-Pazara, Prorector al UMC. S-au discutat subiecte de interes pentru învățământul de marină.

* Primarul Constanței, Vergil Chițac a transmis prin intermediul unei postări pe Facebook, precizări despre lucrările de reabilitare a rețelei de termoficare din municipiu și problemele apărute în cadrul acestora. Edilul șef precizează că ceea ce se întâmplă acum este „nota de plată”, dând vina pe administrațiile anterioare care au ales să „peticească și să cârpească în loc să își asume un proiect de modernizare precum acesta, care mai degrabă le-ar fi enervat electoratul”.

* Consiliul Județean Tulcea Tulcea organizează cea de-a treia ediție a concursului cu tema „Cea mai frumoasă scrisoare pentru mama“, pentru a marca Ziua Femeii, 8 Martie. Organizat în perioada 8 februarie – 1 martie 2023, pot participa toți copiii de pe raza judeţului. Fiecare participant va înscrie în concurs o singură lucrare, iar aceasta trebuie să fie rezultatul activității individuale. Până pe data de 1 martie 2023, ora 12.00, concurenții trebuie să trimită scan/fotografie după lucrare pe adresa de e-mail comunicare.cjtulcea@yahoo.com

* Primarul de Năvodari, Florin Chelaru a semnat săptămâna asta cinci contracte noi prin Programul Național de Redresare și Reziliență. Prin acestea se vor renova energetic Creșa nr.20, Grădinița nr.3, clădirea căminului noul al Liceului Năvodari și clădirea Primăriei Năvodari, dar se va extinde și moderniza și sistemul de supraveghere video în tot orașul și se vor dota spațiile urbane cu infrastructură TIC (mobilier inteligent, internet wireless). Astfel la Năvodari s-au adus 18,5 milioane lei din fonduri europene nerambursabile. Un succes pentru care merită felicitări administrația condusă de Florin Chelaru.

* Deputatul tulcean al USR, Eugen Terente, alături de colega de partid Diana Stoica, au depus în Parlament un proiect de lege pentru ca tichetele sociale pentru românii cu venituri mici să poată fi folosite şi pentru cumpărarea de medicamente. Ca urmare a acestui proiect beneficiarii vor putea folosi tichetele sociale de 250 de lei şi pentru medicamente, pe lângă produse alimentare şi mese calde. Iniţiativa se bazează pe faptul că persoanele vulnerabile din punct de vedere material sunt expuse unui risc crescut de sănătate, pentru că nu au acces la servicii de sănătate adecvate şi, de multe ori, trăiesc în condiţii precare.

* Specialiștii Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) au parte de un început de an 2023 plin de activități menite să contribuie la promovarea patrimoniului cultural istoric dobrogean. Cercetările efectuate zilnic de către arheologii instituției au scos la iveală, în diverse locații ale județului Constanța, numeroase vestigii ale epocilor trecute, artefacte ce urmează a fi analizate, restaurate și publicate în viitorul apropiat. S-au descoperit lucruri interesante și diverse, personale, cum e “Tezaurul de la Ciobănița”. Povestea s-a întâmplat pe raza localității Ciobănița, comuna Mereni, când un grup de trei persoane a descoperit un tezaur monetar depus într-un vas ceramic. Specialiștii au constatat că tezaurul este alcătuit din 610 monede romane provinciale de bronz și cinci obiecte realizate din fier, întregi sau fragmentare. Monedele se înșiră cronologic pe o perioadă de aproximativ 60 de ani, începând cu emisiuni ale împăratului Commodus (180-192) și încheindu-se cu emisiuni de la împăratul Gordian III (238-244). Cele mai multe dintre monede au fost bătute la Tomis (cca. 90%), fiind însă înregistrate și emisiuni ale monetăriilor de la Histria, Callatis, Dionysopolis, Odessus, Marcianopolis, Nicopolis ad Istrum, Anchialus, Deultum și Hadrianopolis. De asemenea, se remarcă prezența aproape exclusivă a nominalelor de modul mare (pentassaria, tetrassaria).

A consemnat MOȘ ION ROATĂ de la ROTATIVĂ alias Pompiliu Comșa

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii
OMD MAMAIA
IMPExpert Birotică și Papetărie

Editorial

În umbra laptelui și-a mierii
scris de Mircea Lungu
M-am postat ieri sub un afiș electoral liberal al unui candidat local, cu gura căscată și ochii cu osârdie drăcească deschiși. N-am(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii