Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
opinii
ADUNATE DE PE PLAJĂ

ADUNATE DE PE PLAJĂ(304)

AMALGAME

 

* Într-o recentă intervenție la Prima News, directorul executiv al Asociaţiei Crescătorilor de Vaci “HolsteinRo”, Ionuţ Lupu, a arătat că, în această perioadă, fermierii vând litrul de lapte la 2,1 - 2,5 lei în cele mai bune cazuri, ”cu ameninţarea că preţul se va duce în 1,7-1,9 lei la poarta fermei”. Este normal dacă exportăm în draci lapte și produse derivate din lapte, brânză, 80% exportăm, deci noi mâncăm din producția proprie, doar 20%. Majoritatea exportului de lapte se face în Grecia și Croația. În fine, importăm mai mult decât exportăm și de aici, deficitul consumului de lapte și brânză, se face prin import, tocmai din țările în care am exportat laptele, intrând în țară ca produse finite, dar mai scumpe. Tehnica este cam aceași la grâu - speculare - exportam grâu prin Portul Constanța depozitate în hambarele vapoarelor, apoi aceleași vapoare ieșeau în larg, în apele internaționale maritime și se întorceau cu același grâu românesc în Portul Constanța, cu grâu din import și hopa, creștea prețul aceluiași grâu românesc, dar importat. Așa și la lapte și brânză.

* Costul orar al forţei de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o rată de creştere de 11,22 la sută în trimestrul patru al anului trecut, comparativ cu perioada similară din 2021, potrivit datelor INS. Cele mai semnificative creşteri s-au regăsit în tranzacţii imobiliare (19,95 la sută), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (19,93 la sută), respectiv, în hoteluri şi restaurante (18,11 la sută). Faţă de perioada analizată, o uşoară diminuare a costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-a observat doar în învăţământ (-0,41 la sută). În trimestrul patru din 2022, faţă de acelaşi trimestru al anului precedent, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forţa de muncă a crescut cu 11,21 la sută, iar componenta cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 11,60 la sută. În ceea ce priveşte comparaţia cu trimestrul trei, costul orar al forţei de muncă în trimestrul patru 2022, în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare), a înregistrat o rată de creştere de 2,8 la sută, majoritatea activităţilor economice consemnând creşteri.

* În urma evaluării numărului total de cai crescuți în libertate de pe teritoriul Rezervației Biosferei Delta Dunării, ARBDD anunță că zona cea mai populată cu cai este Grindul Letea, unde se află 915 exemplare.

* S-a prezentat Raportul de evaluare a activității desfășurate de Instituția Prefectului – Județul Tulcea în anul 2022 și potrivit celor declarate de prefectul județului, Alexandru Dan Munteanu, nu a fost un an ușor, fiind presărat cu situații nemaiîntâlnite : criza refugiaților, pandemia sau invazia de lăcuste, conform comunicatului de presă emis de Prefectura Tulcea. În cadrul evenimentului șefii de servicii au prezentat activitatea pe care fiecare compartiment a desfășurat-o amul trecut și în deschiderea întâlnirii, prefectul a subliniat importanța colaborării interinstituționale în obținerea unor rezultate pozitive. Potrivit informațiilor publicate de Consiliul Județean Tulcea, prefectul Alexandru Dan Munteanu, șeful instituției care reprezintă Guvernul în teritoriu a catalogat anul trecut drept unul dificil, cea mai problematică situație de urgență fiind cea privind criza refugiaților din Ucraina. Din concluzia Raportului de evaluare a activității desfășurate de Prefectura Tulcea în 2022 reiese că Instituția Prefectului Județul Tulcea și-a îndeplinit obiectivele propuse pentru anul trecut iar imaginea instituției a fost apreciată de către toate autoritățile locale deoarece s-a implicat în toate activitățile în care instituția a fost solicitată.

* În acest an, Indicatorul Social de Referință (ISR) s-a majorat cu 72,5 lei, ceea ce înseamnă o creștere a indemnizației de șomaj și a tuturor beneficiilor sociale ce se raportează la ISR. De exemplu, pentru 170.785 de mămici, cuantumul minim al indemnizației pentru creșterea copilului se majorează la 1.495 lei. Copiii români sunt cei mai expuși riscului de sărăcie sau excluziune socială din UE: aproape jumătate dintre ei se confruntă cu nutriție deficitară, acces inegal la educație și la servicii sociale.

* Șantierul Damen Galați se duce in gol , Șantierul din Constanța se ocupă numai de reparații nave , Damen Mangalia este ca vai de mama lui , Șantierul din Oltentia , s-a desființat demult , ICEPRONAVUL mai mult dă oameni afară decât angajează , fostul MENAROM s-a închis si el...etc , etc.
         

A consemnat moș ION ROATĂ de la ROTATIVĂ

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii
OMD MAMAIA
Labirint Residence Euro Vial Residence
IMPExpert Birotică și Papetărie

Editorial

Din turul pantalonilor și animatoarele de televiziune
scris de Mircea Lungu
Publicul a strigat, a aplaudat, a ștampilat, iar o femeie a fost auzită țipând: ,,Au fou, au fou!” (Nebunul! Nebunul!) Era premiera l(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii

UNPR-RSE