Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
economic
AJUTORUL CAMEREI DE COMERȚ

AJUTORUL CAMEREI DE COMERȚ(256)

CCIR propune mediului de afaceri două noi clauze de forță majoră: "Ne-am confruntat, mai ales pe perioada pandemiei, cu foarte multe cazuri de forță majoră, ceea ce ne-a oferit însă și posibilitatea de a dobândi experiență în acest proces".

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR), în parteneriat cu Camera de Comerț, Industrie si Agricultură Galați (CCIA Galați), a organizat zilele trecute seminarul "Reguli generale de avizare a existenței cazului de forța majoră”, un subiect extrem de actual pentru mediul de afaceri care, cel puțin în ultimii ani, s-a confruntat cu o serie de provocări la nivelul desfășurării activității.

CCIR avizează existența cazului de forță majoră la solicitarea scrisă a companiilor. Forța majoră atrage, după caz, încetarea de drept a valabilității contractelor semnate, dacă există imposibilitatea totală și definitivă de executare a obligațiilor asumate, respectiv suspendarea executarii obligațiilor contractuale.

Conceptul de forță majoră este cunoscut de majoritatea sistemelor juridice, dar principiile dezvoltate în legislația națională pot implica diferențe substantiale.

Forța majoră

"Organizarea acestui seminar a survenit ca urmare a solicitarilor de avizare a cazurilor de forta majora pe care le primim la CCIA Galati si care, din nefericire, au foarte multe greseli de formulare. Exista cazuri in care nu este precizata data la care a fost anuntat cazul de forta majora sau data la care inceteaza, punandu-ne pe noi in imposibilitatea de a emite avizele respective. Astfel, pot aparea o serie de nemultumiri in randul reprezentantilor companiilor atat vizavi de activitatea noastra, cat si in ceea ce priveste respectarea conditiilor contractuale. Ma bucura astfel prezenta la acest seminar al specialistilor de la CCIR, cei mai in masura sa lamureasca, in cadrul evenimentului de azi, toate problemele cu care mediul de afaceri galatean se confrunta in legatura cu clauzele de forta majora”, a declarat președintele CCIA Galați, Ion Mocanu.

Clauzele din contracte

"Acest seminar este un eveniment foarte important pentru mediul de afaceri, in relatiile pe care acesta le are cu partenerii contractuali fie ca vorbim de societati din Romania sau din strainatate, fie ca vorbim de autoritati publice. La nivelul CCIR, ne-am confruntat, mai ales pe perioada pandemiei, cu foarte multe cazuri de forta majora, ceea ce ne-a oferit insa si posibilitatea de a dobandi experienta in acest proces si, in acelasi timp de a putea sa identificam care ar fi solutiile cele mai bune pentru companii, in ceea ce priveste introducerea clauzelor contractuale. Astfel, in cadrul acestui eveniment vrem sa va propunem doua clauze de forta majora pe care sa le inserati in contractele dumneavoastra. Prima este clauza de forta majora recomandata de Camera de Comert Internationala de la Paris, o clauza complexa care se aplica mai ales contractelor internationale. A doua este o clauza de forta majora pe care o propune Sistemul Cameral din Romania, pe care va recomandam s-o introduceti in contractele dumneavoastra, si pe care o vom discuta punctual ca sa poata fi activata conform scopului ei”, a declarat directorul juridic al CCIR, Elisabeta Perșinaru.

(sursa luju.ro)

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

MIHAI LUPU, SINGUR ÎMPOTRIVA TUTUROR
scris de Liviu Tramundana
Deși inspirat din sloganul unei galerii de fotbal, titlul reflectă fidel situația președintelui CJ Constanța. Acesta a fost singur în(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii