ADUNATE DE PE PLAJĂ(302)
AMALGAME
* Blocul Național Sindical (BNS) a lansat recent cursul "Tehnici și abilități de comunicare, recrutare și negocieri colective", în cadrul unui proiect cu finanțare europeană. Este primul curs de acest tip desfășurat de către o organizație sindicală din România, în care se pune accent pe modalitățile de negociere a contractelor colective de muncă. "În cadrul cursului, au loc sesiuni în care participanții descoperă tehnici noi de comunicare și recrutare, iau parte la schimburi de experiență și lucrează cu diferite modele de contracte colective. Cursanții se bucură în tot acest timp de o serie de formatori cu experiență în domeniu, dobândind astfel abilități aprofundate de comunicare, recrutare și negociere colectivă", potrivit organizatorilor. Inițiativa celor de la BNS pare să fi debutat cu dreptul, cel puțin încă trei grupe urmând să participe la acest curs în perioada următoare.
* Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a semnat ordinul privind structura anului şcolar 2023-2024. Ordinul prevede că vacanţa de primăvară va include Paştele ortodox. „Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a semnat ordinul privind structura anului şcolar 2023-2024. A fost integrată propunerea de modificare a proiectului, astfel încât vacanţa de primăvară din anul 2024 să includă perioada sărbătorilor pascale”, se arată pe pagina Facebook a Ministerului Educaţiei. Ordinul prevede că anul şcolar va avea 36 de săptămâni şi va începe pe 11 septembrie 2023. Cursurile se vor încheia pe 21 iunie 2024. Săptămâna de vacanţă, la decizia inspectoratelor şcolare judeţen va fi în perioada 12 februarie – 3 martie 2024. Desfăşurarea Programului naţional „Şcoala altfel” şi a Programului „Săptămâna Verde” se va face în perioada 11 septembrie 2023 – 26 aprilie 2024. Programele se vor desfăşura în intervale de cursuri diferite. Vacanţa de primăvară era prevăzută iniţial pentru 13-21 aprilie şi a fost mutată în intervalul 27 aprilie - 7 mai 2024.
* Atunci când vine vorba despre serviciile publice, ne dorim în continuare cele mai curate oraşe, cele mai noi trotuare, cele mai atractive locuri pentru petrecerea timpului liber, dar suntem interesaţi ca toate acestea să se întâmple pur şi simplu şi, în general, să nu ne coste nimic pentru că asta este considerată o „datorie edilitară”. Acesta este un mit: că datoriile ce revin administraţiilor trebuie făcute fără să ne punem problema cum şi din ce resurse, pentru că noi plătim impozite. În realitate, mecanismele sunt mult mai complicate. Cuvântul „taxă” provoacă inevitabil fiori reci şi descătuşează voci pregătite să pună la zid tot ce le iese în cale fără să fie nevoie de argumente sau dezbateri. Ce sunt taxele? Ele reprezintă plăţile efectuate de contribuabili pentru ca administraţia oraşului să poată presta un serviciu public. Cu alte cuvinte, banii încasaţi din taxele pentru un anumit serviciu sunt utilizaţi pentru prestarea acelui serviciu. Primăriile trebuie să garanteze şi să asigure curăţenia în oraşe, însă nu o pot face decât contactând servicii de salubritate. În momentul în care primăria comandă acest serviciu firmei de salubrizare trebuie să şi plătească pentru el şi-o poate face din banii pe care reuşeşte să îi colecteze din această taxă de habitat. În schimbul acestor bani este îndeplinită acea „datorie edilitară” amintită mai sus.
Pentru mulţi dintre cetăţeni problema gunoiului se încheie odată ce sacul de gunoi a ajuns la tomberon. În mod concret, adevărata problemă începe abia de aici încolo. Deşeurile trebuie transportate, procesate, sortate şi reciclate (după caz) şi, poate cel mai problematic, depozitate. Toate acestea presupun tehnologie, forţă de muncă energie consumată şi, prin urmare, cheltuieli însemnate ce trebuie suportate public, adică de fiecare dintre noi. Asumarea plăţii unei astfel de taxe, precum şi stabilirea valorii rezonabile a acesteia sunt subiecte care trebuie să preocupe orice cetăţean responsabil şi interesat de felul în care arată oraşul, cartierul, locul în care trăieşte.
* Medicii de familie vor introducerea formularelor electronice în locul tipizatelor pe suport de hârtie. Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) solicită asumarea nefuncţionării sistemului informatic pus la dispoziţie de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, introducerea formularelor electronice în locul tipizatelor pe suport de hârtie, precum şi prevederea ca toate formularele, inclusiv reţetele, să fie doar în format electronic, fără să mai fie necesară tipărirea lor în cabinete. SNMF reaminteşte că programul SIUI şi mentenanţa acestuia aparţin "în exclusivitate" Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate
* Oamenii de ştiinţă au lansat un studiu clinic pentru evaluarea unui potenţial nou tratament pentru endometrioză, o premieră în ultimele patru decenii, relatează DPA/PA Media. Cercetători de la universităţile din Edinburgh, Aberdeen şi Birmingham vor să afle dacă un medicament - dicloracetat - poate ajuta la gestionarea durerii în rândul persoanelor diagnosticate cu această afecţiune. În cazul unui succes, medicamentul ar putea fi primul tratament non-hormonal şi non-chirurgical pentru endometrioză şi totodată primul nou tratament din ultimii 40 de ani. Aproximativ 100 de femei cu această afecţiune vor fi invitate să participe la studiul clinic.
Endometrioza este o afecţiune în cazul căreia ţesutul similar cu mucoasa uterului se dezvoltă în alte părţi din corp, cum ar fi în zona ovarelor şi a trompelor uterine. Este o afecţiune permanentă, care poate provoca dureri puternice şi disconfort. Potrivit organizaţiei Endometriosis UK, 1,5 milioane de femei din Marea Britanie se confruntă cu această problemă de sănătate. Noul studiu, finanţat de organizaţia caritabilă britanică Wellbeing of Women şi de guvernul scoţian, va începe în toamnă. Jumătate dintre femeile înscrise în studiu vor primi dicloracetat, un medicament utilizat anterior pentru tratarea tulburărilor metabolice rare la copii, în timp ce în cazul celeilalte jumătăţi va fi administrat un medicament inactiv.
A consemnat moș ION ROATĂ de la ROTATIVĂ