
ADUNATE DE PE PLAJĂ(157)
AMALGAME
* Colegul ADI TUDOR din municipiul de la porțile Dltei ne sesizează că deja celebrul patinoar amplasat până mai deunăzi în Piaţa Civică, într-un final, acesta a fost demontat şi dus, pus chiar peste fostul patinoar, cel din Vest! Acum nu mai încurcă cu nimic noua locaţie, nu? Că în decembrie, atât Ştefan Ilie cât şi „sitimenegeru” spuneau că în Vest e câh! Le stătea în gât… Acesta este la fel de gol, chiar dacă e păzit în timpul orelor de aşa zisă funcţionare de două persoane care se bat de muscă pe acolo
* China intenţionează să crească treptat vârsta de pensionare pentru a face faţă îmbătrânirii rapide a populaţiei, a anunţat marţi publicaţia Global Times, citând un expert din Ministerul chinez al resurselor umane, relatează Reuters. "Cea mai importantă trăsătură a acestei reforme este de a le permite oamenilor să aleagă când să se pensioneze, în funcţie de circumstanţele şi situaţia lor", a explicat acesta.
China încă nu a anunţat oficial o modificare a vârstei de pensionare, care în prezent este una din cele mai scăzute din lume, şi anume 60 de ani pentru bărbaţi, 55 pentru femeile care lucrează în birouri şi 50 pentru cele care lucrează în fabrici. In condiţiile în care populaţia Chinei scade şi îmbătrâneşte, în parte şi ca urmare a politicii copilului unic, din perioada 1980 - 2015, presiunea asupra bugetului de pensii creşte, precum şi asupra factorilor de decizie care trebuie să ia măsuri.
Comisia pentru sănătate naţională a Chinei se aşteaptă ca numărul chinezilor care au ajuns sau trecut de 60 de ani să crească de la 280 de milioane la peste 400 de milioane până în 2035, adică echivalentul întregii populaţii a Marii Britanii şi SUA la un loc.
Şi speranţa de viaţă de crescut de la circa 44 de ani în 1960 la 78 în 2021, mai mult decât în SUA, şi se prevede ca până în 2050 să ajungă la 80 de ani. În momentul de faţă, un pensionar din China este susţinut de contribuţiile a cinci lucrători, jumătate faţă de cât era acum un deceniu, fiind de aşteptat ca în 2030 această proporţie să ajungă la 4 la 1, iar în 2050 la 2 la 1.
Actualul sistem de pensii, ce se bazează pe o forţă de muncă în declin pentru plata pensiilor unui număr tot mai mare de pensionari, este nesustenabil şi trebuie reformat, atenţionează demografi şi economişti. Datele Ministerului de finanţe arată că 11 din 31 de administraţii provinciale ale Chinei înregistrează deficite ale bugetelor de pensii, iar Academia de ştiinţe a Chinei a estimat că sistemul de pensii va rămâne fără bani până în 2035. (sursa Agerpres)
* Șeful DNA Constanța, procurorul Andrei Bodean, a câștigat în primă instanță procesul pe care l-a intentat mai multor entități media, printre care Antena3, EVZ, Știripesurse.ro, dar și persoane fizice precum Mihai Gâdea, Simona Ionescu sau Mirel Curea. Procurorul a dat în judecată 17 persoane și entități în decembrie 2019, după ce a fost acuzat de aceștia că i-ar fi deschis dosar avocatului Sorin Calaigii pentru că soția acestuia i-ar fi refuzat avansurile sexuale la o petrecere de Revelion, potrivit info-sud-est.ro. Calaigii a fost condamnat definitiv la 4 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență.
Cel care a făcut astfel de afirmații a fost Mirel Curea, redactorul-șef al Evz.ro. Curea a semnat și mai multe articole în care l-a numit pe Bodean „Zdreanță” și „Portocală”, aluzie la fostul procuror DNA de la Ploiești Mircea Negulescu. Articolele lui Curea au fost preluate și discutate de Mihai Gâdea la Antena3, dar și de știripesurse.ro, gazetadecluj.ro și TV Neptun, postul local printre ai cărui fondatori se numără Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu, ambii trimiși în judecată de Bodean și condamnați ulterior. Procurorul a cerut CSM să îi apere reputația, în timp ce DNA a cerut să fie verificate informațiile.
Inspecția Judiciară a catalogat afirmațiile ca fiind „de o gravitate extremă”, „prezentate trunchiat, într-o manieră tendențioasă” și nesusținute cu probe, iar CSM a admis că reputația profesională a procurorului a fost afectată. Mirel Curea a contestat decizia la Înalta Curte de Casație și Justiție, care a decis definitiv că procurorului i-a fost afectată reputația, dar Evz.ro a continuat să publice articole cu aceleași acuzații la adresa procurorului. Bodean s-a adresat instanței și zilele trecute Tribunalul Cluj a constatat „încălcarea drepturilor nepatrimoniale ale reclamantului, respectiv, dreptul la onoare, demnitate şi reputaţie” și a obligat pârâții să publice sentința pe banii lor, într-un ziar de maximă circulaţie, și să îi plătească procurorului 2.100 lei cu titlu de cheltuieli de judecată parțiale. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs. În vârstă de 42 de ani, Andrei Bodean conduce DNA Constanța din 1 octombrie 2018. Procurorul a semnat scrisorile magistraților împotriva modificărilor Legilor Justiției, a participat la proteste și a candidat la șefia DNA împotriva Adinei Florea, cea care a condus de facto Secția de Investigare a magistraților.
* Muzeul de Artă din Constanța găzduiește, în perioada 22 februarie – 18 aprilie 2023, expoziția “Pursuit of Happiness”, reunind lucrări ale unuia dintre cei mai apreciați artiști ai noului val hiperrealist, pictorul de origine basarabeană Roman Tolici. Expoziția “Pursuit of Happiness” devine un spațiu de reflecție asupra condiției omului contemporan, transformat prin filtrul imperativului neoliberal la fericire. În ecoul unor întrebări care rămân fără răspuns, lucrările examinează paradoxuri actuale, notând succint idei și impresii din perspectiva unui curent excepționalist, pe care-l strunește echilibrat, fără exaltări, fără momente de blazare și fără locuri comune.
Prin efecte fotorealiste, pictura sa amplifică realul, îl testează și îl înscenează într-o irealitate regizată. Roman Tolici este o figură emblematică a realismului capitalist românesc, fiind un detectiv al ambiguităților care definesc omul contemporan în relație cu așteptările, presiunile sau promisiunile neoliberale. Roman Tolici s-a născut în 1974, în satul Ghetlova, Raionul Orhei, aflat în centrul Republicii Moldova (fosta URSS), la o distanță de aproximativ 75 km de Chișinău. PURSUIT OF HAPPINESS este un proiect organizat de Muzeul de Artă din Constanța, în parteneriat cu Asociația Kontakt și Galeria Mobius din București
* Gică Hagi anunță un proiect uriaș la Farul Constanța. Hagi dezvăluie că proiectul este pe cinci ani, în care echipa constănțeană ar urma să devină o echipă foarte puternică. "La Constanța e un proiect de cinci ani, vrem să construim ceva stabil, puternic. Stadionul va fi construit indiferent de rezultate", a adăugat "Regele".
A consemnat moș ION ROATĂ de la ROTATIVĂ