Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
politica
DESPE GREVA PROFESORILOR: TRIST ȘI …ADEVĂRAT

DESPE GREVA PROFESORILOR: TRIST ȘI …ADEVĂRAT(429)

„Păi nu ți-am zis, bro?! Bine, ...oaie!” - Citat dintr-o discuție aproape onomatopeică, dintre niște băieți și fete, membri ai generației „Z”.

Am văzut profesori fericiți! – ar zice, zilele astea, Ligia Deca, cea care mie mi se pare că e un fel de Maia Sandu. Ea ar spune profesorilor : puneți mâna, leneșilor, și încheiați mediile, organizați examenele pentru toți elevii, de la „bro”, până la „.oaie” cu „c” în față. Terminați cu fandoseala și cu pierdut timpul în cancelarie, că v-am dat deja 1000 de lei, mai mult decât celebra „sută” a lui Ceaușescu în ‘89.

Păi cine să vă dea mai mulți bani? Și ăia dintre voi mai retrograzi chiar dădeau „bullying” în clase, torturau psihic copiii cu definiția triunghiului isoscel și, când se enervau, cereau o riglă ca să-l bată la palmă pe săracul Ciucă, ori îl trăgeau de urechi pe bietul Marcel din a 5-a B.

Și lăsați fandoselile, cum că e musai să ai bacul ca să faci doctoratul. La muncă, bă, nu la stat la cafele în cancelarie, că acum conduc repetenții clasei. Și mai lăsați naibii acordul între subiect și predicat, că nu interesează pe nimeni. I-ați trecut clasa, au dat odată șpaga, ori v-a fost milă de ei, ori de silă ori pe pile, că sunt tâmpiți, dar acum gata, ei conduc țara, vorba prietenului meu Gogu Orlando.

Mia lor are aceeași valoare cu suta lui Ceaușescu. Trist …. și adevărat. Bravo națiune, halal să-ți fie.

Conform unui comunicat primit la redacție, ”Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, în urma centralizării făcute de sindicatele afiliate, în conformitate cu dispozițiile Legii 367/2022 privind dialogul social, a reieșit că pe 6 iunie 2023, au fost în grevă 134.007 de membri de sindicat, ceea ce reprezintă 86,93% din totalul membrilor care au semnat referendumul pentru declararea grevei”. E mult, e puțin? Naiba mai știe.

Oricum, trebuie să fii nebun să pretinzi în România salariu minim pentru un începător în anul 1 de 4200 lei la care se adaugă hrană 300 lei spor neuropsihic 400 lei plus alte sporuri. Băieții ăștia au luat-o razna, nu se poate așa ceva pentru norma de 18 ore pe săptămână. Este clar că această generație de elevi este cu un picior în groapă. Pandemie, ore online, acum greva....sunt cei mai buni la stat pe telefoane.

Este trist că profesorii se coboară la mintea politicienilor, știți vorba aia, "cel mai deștept cedează primul". Aveau ocazia de a relua protestele la început de an. Mă întreb, oare acești lideri sindicali la ce partide sunt afiliați? Cel mai bine să revină la catedră, acceptând cei 1000 lei brut, și să se înțeleagă să continue negocierile când se va discuta noua lege a salarizării. Reducerea materiilor ar fi altă idee, sau notarea lor doar cu admis/respins (religie,desen, muzica, ed fizica, etc). examene vor mai fi, pentru a reîncepe greva. Ar trebui externalizate activitățile nedidactice din invațământ: curățenie, întreținere.

Profesorii se compară cu cei care au salarii bune din sistemul public dar nu se uită la cei din sectorul privat. Oricum, la numărul actual de copii, sistemul nu mai are nevoie de atât de mult personal didactic. Sunt licee cu 2 clase la anul de studiu. Și trebuie făcută curățenie în sistem, există profesori la licee bune care nu au ce căuta acolo. Pe de altă parte ar fi poate, cea mai regretabilă greșeală, abandonarea protestelor de către profesori și.....atenție......liderii lor sindicali.

Nu cedați nici presiunilor massmediei, care în marea majoritate sunt, în secret, finanțate de guvern pentru a le face jocurile și interesele. Păi, dacă s-au apucat de treabă, trebuie dusă până la capăt, metodologic, pedagogic, vorba aia , ,,pas cu pas''. Este ultima șansă a sistemului educativ să-și recapete respectul, așa cum îmi pare rău să spun din păcate, respectul ce-l aveau înainte de '89, atât la catedră, cât și-n societate, pentru că în vremurile ,,de apusă amintire'', se punea accentul pe o educație superioară, față de aceste vremuri, cam tot ,,de tristă amintire'', adusă la ultimul prag al societății din păcate, în subzistență, viață.

Cum mă întreb: unde au fost intectualii din alte domenii, sănătate, economie, industrie, politologie, sociologie, etc, când din '90 țara asta e guvernată mizerabil, unde a fost a patra putere în stat, jurnalismul? Norocul nostru a fost aderarea la UE și NATO. nu pe merite, pe poziție geostrategică. Visteria statului e goală, împrumuturi fără număr. Eu zic să fim mai pragmatici și să lăsăm răfuiala când se aleg apele. Sunt sigur că și pescarul ce prinde știuca la peștișor viu spune că are susținerea peștișorului..

Deputatul constănțean DUMITRU VIOREL FOCȘA, secretar general UNR, a adresat nu mai puțin de trei întrebări doamnei Ligia DECA, ministrul Învățământului.

În prima îi explică acesteia că rezultatele sistemului de educație din România sunt catastrofale, cu un grad de analfabetism ridicat și o scădere dramatică la matematică, una dintre principalele cauze fiind resursa umană - cu un salariu de debutant de 2400 lei , mai puțin decât un chelner la un restaurant de categorie medie, meseria de professor, de învățător a devenit una sinonimă cu sărăcia. Este cel mai mic buget raportat la produsul intern brut din istoria recentă a României pentru Ministerul Educației, de numai 2,1 % din PIB. Nu se știe încă, câți dintre profesorii din România au peste 50 de ani, câte cadre didactice din învățământul preuniversitar au vârste sub 30 de ani sau câte cadre didactice pensionate activează încă în sistem.

În a doua întrebare, îi reproșează Ligiei Deca că inițial Ministerul pe care-l conduce a susținut că va păstra salarizarea cadrelor didactice în proiectul legii, ceea ce ar fi adus o creștere de aproximativ 60 % a salariilor debutanților. Impactul financiar al măsurii era estimat la circa 8 miliarde de lei pe an. Însă, la numai 20 de zile după, s-au eliminat salariile profesorilor din proiectul legii Educației. Ce a urmat, se știe. Nici până la această oră nimeni nu știe motivele pentru care au fost eliminate salariile profesorilor din proiectul legii Educației.

De altfel, cheltuirea nesăbuită a banului public, mascată în adevărate privilegii, așa cum se arată în a treia întrebare a deputatului constănțean DUMITRU VIOREL FOCȘA, adresată de data aceasta și premierului Nicolae Ionel Ciucă, a devenit o adevărată politică a statului român, susținută de o minoritate politică extem de coruptă, în detrimentul cetățenilor onești ai acestei țări, printre care și corpul profesoral.

Parlamentarul UNR Focșa îi reproșează premierului că nu abordează soluțiile aflate la îndemână, cum ar fi eliminarea excepțiilor fiscale, tăierea pensiilor speciale, interdicția cumulului pensiei cu salariul, tăierea primelor acordate nejustificat de către companiile de stat chiar și aunci când au pierderi, reducerea armatei de funcționari publici, scăderea salariilor de mii de euro din companiile de stat, desființarea tuturor comitetelor și agențiilor ale căror membri au salarii de mii de euro, reducerea armatelor de șoferi și a parcurilor auto ale ministerelor, instituțiilor și companiilor de stat, reducerea sau tăierea subvențiilor de zeci de milioane de euro date partidelor, care ajung să bage acești bani în presă.

Clar și la obiect.

Dar trist și … adevărat.

 

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii
OMD MAMAIA
Labirint Residence Euro Vial Residence
IMPExpert Birotică și Papetărie
IMPExpert Birotică și Papetărie

Editorial

Guvernul Ciolaciox – abuz de putere împotriva pensionarilor
scris de Mircea Lungu
Azi dimineață, la Radio România Actualități, doi moderatori ai rubricii ,,Invitatul apelului matinal”, Cătălin Cârnu și Daniela (...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii