De la relaxare la restricții: Barierele legale pentru beach barurile din turismul românesc(377)
În ciuda popularității lor, beach barurile din România se confruntă cu numeroase probleme de reglementare, ceea ce afectează funcționarea lor și, implicit, industria turismului și ospitalității. De la dificultăți în amplasare și construire până la reglementări legislative restrictive, operatorii acestor unități se confruntă an de an cu obstacole în desfășurarea afacerii lor.
În acest context, senatorul PSD Constanța Felix Stroe pune ferm punctul pe i, întrebând cum poate statul să sprijine o activitate economică vitală pentru turism, într-o perioadă în care turiștii se revoltă, iar amenințările false și controalele dificultății pun în pericol sezonul estival. Este momentul ca autoritățile să găsească soluții legislative rapide și eficiente pentru a asigura o funcționare optimă a beach barurilor și pentru a promova dezvoltarea turismului pe litoralul românesc.
„ În fiecare an, operatorii din industria Turismului și ospitalității par să se lovească de aceleași probleme de reglementare a funcționării diverselor unități de alimentație publică și agrement.
Mă refer în special la beach baruri, un concept nelipsit de pe plajele lumii și, implicit, de pe cele ale litoralului românesc. Utilitatea lor este una practică și evidentă: în timp ce vă aflați pe plajă, vă puteți relaxa cu un cocktail proaspăt sau un pahar de bere, de la barul aflat chiar acolo - nu e nevoie să vă mergeți înapoi pe faleză și să căutați altă unitate similară, undeva mai departe.
Cu toate acestea, agenții economici care operează asemenea unități au an de an dificultăți de funcționare, amplasare și chiar construire - ca investiție în turism - din cauza diverselor reglementări legislative. Deși s-au depus, la Camera Deputaților, diverse amendamente, acestea nu au reușit încă să reglementeze corect o activitate necesară și justificată economic, care (ar putea) aduce sute de milioane de lei, la bugetul statului.
Concret, Primăriile litorale și Apele Române erau obligate să emită PUZ-uri noi, în condițiile în care cele vechi datează din 2000!? Operatorii economici au licitat și închiriat sectoarele de plajă, în ideea că aceste PUZ-uri noi vor fi emise. Au construit, au obținut autorizații (de la DSV și clasificare turistică), inclusiv toalete, dușuri, vestiare. În prezent, cerințele de autorizare de construire sunt aceleași ca pentru un bloc de 10 etaje, ceea ce evident este o anomalie.
Recent, peste 30 de asemenea unități din Mamaia Nord-Năvodari au fost închise de ANPC pentru lipsa autorizației de construire, acolo unde sunt litigii pentru emiterea acestora. Foarte simplu ar fi ca, printr-un Ordin de Ministru, aceste unități provizorii să fie exceptate de la prevederile Legii 50/1991 și să fie edificate pe baza unui regulament al primăriilor, fără să afecteze mediul, din materiale ușoare (lemn, stuf etc.) și să fie racordate la utilități, în condițiile în care au TOATE celelalte autorizații de funcționare. Chiar și reprezentanții ANPC au recunoscut, în prezența agenților economici, că respectivele construcții sunt, ca nivel estetic și funcțional de nivel european dar că... trebuie închise, așa prevede legea.
În acest timp, turiștii sunt revoltați și contestă măsurile de închidere. Statul român, prin Apele Române, este partener al acestor afaceri fiscalizate, care aduc venituri importante la bugetul de stat. Ce face el, Statul, pentru buna funcționare a unei afaceri necesare, ca să funcționeze?! Unde merg angajații, care astfel rămân fără locuri de muncă?
Sunt întrebări la care, în cadru Legislativ, trebuie să găsim cât mai repede răspunsuri, în pragul unui sezon estival foarte scurt, sabotat încă de la începutul verii de controale, anti-campanii de publicitate, în favoarea altor țări cu litoral și amenințări false cu molime și alte neajunsuri.”, a transmis senatorul PSD Constanța Felix Stroe.