
ISTANBUL VA DEVENI ÎN CURÂND O INSULĂ!(7001)
Cum ar spune turcul: İstanbul'a hoşgeldiniz!
Orașul cu o istorie bogată și o locație geografică minunată, unde Europa și Asia se întâlnesc, nu oriunde ci pe malurile strâmtorii Bosfor. Această strâmtoare este inima vibrantă a Istanbulului, fiind singura cale prin care navele pot intra și ieși din Marea Neagră.
Bosforul este cea mai aglomerată strâmtoare din lume. Având mai mult trafic maritim decât canalul Panama și canalul Suez la un loc. Spre deosebire de celelalte 2 canale, Strâmtoarea Bosfor, în ciuda traficului maritim intens, nu percepe o taxă de la navele care o străbat.
Acest lucru se datorează acordurilor și tratatelor internaționale pe care Statul Turc le-a semnat, cum ar fi Convenția Montreux din 1936, care au stabilit reglementările privind trecerea navelor prin această zonă istorică și strategică. Pe scurt, acest tratat, spune așa: Navele militare, exceptând cele ce învecinează Marea Neagră nu au voie să strâbată această strâmtoare, iar navele comerciale au liberă trecere.
Pentru a evita Convenția de la Montreux, statul turc a decis să construiască Canalul Istanbul. Un traseu acvatic lung de 45 de kilometri, prin care Turcia poate percepe taxe pentru navele care trec. De asemenea, vasele nu vor mai aștepta zile întregi pentru a trece între Marea Neagră și Marea Marmara, ceea ce le va face mai dispuse să folosească canalul.
Cu începerea construcției canalului Istanbul în partea de est a orașului, la finalizarea ei întreaga regiune va fi înconjurată de apă, astfel devenind o insulă.