Deputat Focșa: Fiecare român va fi afectat de măsurile fiscale preconizate(1487)
Vocea românilor, Dumitru Viorel Focșa, mai noul înregimentat în Forța Identității Naționale, care este alături de AUR, așa cum singur a anunțat zilele acestea de la tribuna Camerei Deputaților, continuă să ne uimească prin intervențiile sale, inclusiv cele considerate un S.O.S. în ceasul al 12-lea, care arată falimentarea României.
Ca argument aduce și părerea unui economist, expert în strategii economice. Acesta, la rândul său, afimă că: „Pornind de la subiectul extrem de mediatizat aferent pachetului de măsuri fiscale adoptat de către Guvernul României, am considerat util să realizez o prezentare concretă și punctuală a impactului acestora asupra fiecărui român (astfel încât, dincolo de teorie să se evidențieze impactul practic pe care fiecare dintre noi vom fi obligați a-l suporta).”
Conform premierului Ciolacu „România nu-și mai permite facilități și privilegii de 75 de miliarde de lei, plus o evaziune fiscală de 150 de miliarde de lei pe an”. Ciolacu susține faptul că nu este vorba de măsuri de „austeritate”, deoarece „austeritate a fost când s-au tăiat în 2010 salarii și pensii și s-a majorat TVA-ul de la 19 la 24%”.
În realitate, Legea 296/2023 introduce o serie de măsuri fiscale care vor avea un impact negativ evident asupra majorității sectoarelor economice și asupra fiecărui român. În mod concret:
1. Aproximativ 1 milion de angajați vor avea salariul real (efectiv încasat) mai mic începând cu 1 ianuarie 2024. Vor fi afectați în special lucrătorii din sectoarele construcții și agroalimentare care vor fi supuși contribuțiilor la sănătate. Aceste modificări sunt programate să intre în vigoare din noiembrie 2023.
2. Toți angajații care au tichete de masă vor plăti CASS la valoarea acestora: în fapt, angajații vor avea venitul net mai mic cu aproximativ 70 lei începând cu 1 ianuarie 2024.
3. Reducerea drastică a pragurilor tranzacțiilor cu numerar presupune faptul că pragurile sunt reduse în general cu 80%, iar soldurile de numerar deținute de companii nu pot depăși 50.000 de lei la sfârșitul fiecărei zile, ceea ce va îngreuna semnificativ activitatea dintr-un număr ridicat de domenii de activitate și - în special din mediul rural, în care se lucrează preponderent cu numerar.
4. Reintroducerea sistemului de impozitare pe două niveluri pentru microIntreprinderi: din ianuirie 2024, regimul fiscal al microintreprinderilor va presupune un sistem pe două niveluri (1% și 3%), cu cote și condiții diferite față de cadrul anterior.
* În mod concret, aproximativ 300.000 de SRL-uri vor plăti în 2024 un impozit pe venit de 3 ori mai mare. O astfel de creștere bruscă a regimului de impozitare de 300 % nu a mai fost aplicată în absolut nici un stat din UE (începând de la înființarea Uniunii Europene).
În nota de justificare a actului normativ se prevede faptul că: “Această schimbare are ca scop sprijinirea intreprinderilor mici și promovarea antreprenoriatului”.
În realitate, se poate observa oricine ironia acestei afirmații. Se previzionează faptul că aproximativ 40% din IMM-urile actuale își vor reduce activitatea, iar aproximativ 20% se vor îndrepta spre faliment (datorită imposibilității susținerii acestor cote de impozitare, în condițiile în care marja de profit aplicată în multe domenii este sub aceste praguri iar mediul restrictiv și lipsa puterii de cumpărare de pe piața de desfacere nu permit creșterea prețurilor / tarifelor de comercializare a produselor serviciilor).
5. Aproximativ 400.000 de PFA-uri vor plăti taxe mai mari începând cu 1 ianuarie, deoarece s-a majorat plafonul pentru plata CASS de la 2 salarii minime la 5 salarii minime.
6. Ajustări ale taxei pe valoarea adăugată (TVA): noua legislație aduce creșteri în regimul TVA, inclusiv prin trecerea anumitor operațiuni de la cote reduse la cota standard și creșterea cotei de la 5% la 9% pentru anumite tranzacții. Mai mult, sunt introduse modificări semnificative în ceea ce privește TVA-ul la locuințe, iar unele scutiri existente pot fi restricționate.
În concluzie - fie direct, fie indirect - fiecare român va fi afectat în mod negativ de aceste măsuri, iar aceste măsuri vor determina scăderea nivelului de trai al fiecărui român. Cu aceste creșteri de taxe, guvernul intenționează să colecteze suplimentar 20 miliarde de lei / an.
La ultima criză financiară, în perioada 2008 - 2010, creșterea de taxe a asigurat o colectare suplimentară de doar 5 miliarde de lei (chiar dacă se venea după perioada de creștere masivă din 2006 – 2008 și erau lichidități considerabile în economie).
Din păcate, este evident faptul că acest demers de reducere a deficitului strict prin austeritate nu va da rezultate concrete iar fiecare dintre noi va trebui să susținem în continuare derapajele și cheltuielile nejustificate ale regimurilor politice care au guvernat România și care au determinat un deficit bugetar record.
Cum să nu fii de acord cu această analiză pertinentă a Ec. Ing. Victor Cațavei – Senior Expert Strategii Economice?
Să ne oprim puțin și la AUR. Un partid controversat cu lideri gen domnul Lulea, cu discursurile sale jenante. Intervenția domnului Cațavei este absolut fascinantă. Am înțeles exact din acest articol ce se va pune în practică. Este extrem de corect ce ați punctat. Sper să înțeleagă cât mai mulți români faptul ca economia României va fi dusă în recesiune de astfel de măsuri și totul pentru ca actualii guvernanți să aibă capital pentru acțiuni politice.
Pare unul din zecile demesuri parcurse prin care se prezintă alternative economice viabile la situația economică dezastruoasă a economiei României. Mai mult, unele persoane recent promovate în AUR provin din alte partide, mai exact din partidele care au guvernat România timp de 33 de ani și care au dus România în acest dezastru economic.
De ce nu se respectă principiile de la care s-a pornit, respectiv promovarea meritocrației și a non traseismului politic, nimeni nu poate înțelege.
Repet: ce spune domnul Cațavei este o sintetizare extraordinar de pertinentă. De mult timp căutam prin presa economică să găsesc exact ce presupune acest plan de măsuri.