Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
cultura-educatie
Muzeul de Artă Constanța - Exponatul lunii

Muzeul de Artă Constanța - Exponatul lunii(119)

Alexandru Ciucurencu „Femeie în gri”
(27 septembrie 1903 - 27 decembrie 1977)
   

 În fiecare lună prezentăm o lucrare ce face parte din expoziția ART SAFARI, care s-a deschis pe 8 martie 2024 la Palatul Dacia București.

 

„A studiat la Școala de Belle Arte București, 1921-1928 și la Academia Julian din Paris. A urmat cursurile Centrului de la Baia Mare, în anii 1926-1928. A fost profesor la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București.” (Florica Cruceru, „Catalogul Muzeului Dinu și Sevasta Vintilă Topalu - Repere Identitare”)

 

Există la Alexandru Ciucurencu, o incontestabilă probă a dimensiunii lirice în pictura românească, un punct de întâlnire al unor generaţii cu vocaţie coloristică. Creaţia lui Ciucurencu devine un motiv evolutiv emblematic al picturii româneşti actuale, o veritabilă şcoală pentru tinerii artişti, mai ales graţie vitalităţii, impetuozităţii şi laturii sale solare. Ea impresionează îndeosebi prin receptivitatea la calitatea estetică a vieţii, prin bucuria de a trăi întru culoare – exhibată plenar şi ardent. Arta lui Alexandru Ciucurencu se hrăneşte îndeosebi din nevoia sa de a-şi mărturisi apartenenţa la un extraordinar univers cromatic, căruia i se abandonează cu voluptate aproape mistică. Ciucurencu îi oferă privitorului accesul într-o lume profundă a esenţelor universale...” (Alexandru Cebuc, „Alexandru Ciucurencu”, 2004)
 

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

MIHAI LUPU, SINGUR ÎMPOTRIVA TUTUROR
scris de Liviu Tramundana
Deși inspirat din sloganul unei galerii de fotbal, titlul reflectă fidel situația președintelui CJ Constanța. Acesta a fost singur în(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii