Deputat Dănuț Aelenei: „De ce nu sunt recunoscute diplomele instituțiilor de
învățământ superior din Republica Moldova în România?”
(670)
Studenții din Republica Moldova care aleg să-și continue studiile în România se confruntă adesea cu dificultăți în recunoașterea diplomelor obținute în instituțiile de învățământ superior din țara vecină. Această problemă ridică întrebări semnificative în ceea ce privește mobilitatea academică și integrarea europeană a Republicii Moldova.
În contextul acestor provocări, Deputatul AUR, Dănuț Alenei, din Circumscripția electorală nr. 14 – Constanța, solicită clarificări oficiale privind lipsa recunoașterii modulului psihopedagogic din cadrul Universității Libere Internaționale din Republica Moldova în România, reprezentând o voce esențială pentru soluționarea acestei chestiuni.
Prin interpelarea adresată Ministrului Educației Ligia Deca, deputatul constănțean pune problema faptului că, deși la nivel declarativ guvernanții sprijină Republica Moldova, când este vorba de cazuri concrete, aceștia nu-și respectă promisiunile:
„De ce nu sunt recunoscute diplomele instituțiilor de
învățământ superior din Republica Moldova în România ?
Doamnă Ministru,
Numărul studenţilor basarabeni care învață în România este de aproximativ 10.000. Majoritatea dintre ei beneficiază de un loc gratuit în cămin dar în primul rând, ei beneficiază de bursele oferite de statul român care pot fi cumulate cu orice fel de bursă.
Studenţii basarabeni beneficiază de facilități la transportul feroviar și public, reducere la teatre, muzee şi alte instituţii culturale românești.
În Moldova, în anul de studii 2022-2023 pe primul loc se plasează studenții veniți din România – 2212 persoane, cu o pondere de 44% din totalul studenților străini.
Conform Legii nr. 39 din 18.03 1999 precum și Protocolului privind recunoaşterea reciprocă a diplomelor,certificatelor şi titlurilor ştiinţifice semnat la Chișinău în anul 2010 de către miniștrii Educației din cele două state, România și Moldova îşi vor recunoaşte reciproc diplomele de studii.
Diplomele elevilor, liceenilor, studenţilor, masteranzilor sau doctoranzilor moldoveni vor fi valabile în România şi Uniunea Europeană conform sistemului Bologna.
Aceasta reprezintă încă un pas spre integrarea europeană a Republicii Moldova şi un semnal politic foarte important.
Având în vedere cele de mai sus și faptul că Deputați și Senatorii sunt reprezentați aleși ai poporului prin care acesta își exercită suveranitatea, vă rog să-mi răspundeți la următoarea întrebare :
De ce acum, în anul 2024, modulul psihopedagogic din cadrul Universității Libere Internaționale din Republica Moldova ( ULIM ), fondată în 1992 prin decizie de guvern nu este recunoscut în România.
Solicit răspuns verbal și în scris în termenul prevăzut de lege.
Cu stimă,
Deputat AUR – AELENEI DĂNUȚ
Circumscripția electorală nr. 14 – Constanța”