Primarul Vergil Chițac: „Sigur că aș dori să fie o emulație de proiecte culturale, dar trebuie să ne întindem cât ne este plapuma”(1137)
În interviul acordat ziarului Timpul, la întrebarea pe care am adresat-o primarului Vergil Chițac „Dacă este adevărat că a tăiat din fondurile prevăzute pentru proiectele culturale, derulate pe Legea 350”, acesta a răspuns:
„Din păcate, da, dar este responsabilitatea mea să pun orașul la adăpost. Din perspectiva financiară, eu anticipez că vor veni vremuri grele. Sigur că aș dori să fie o emulație de proiecte culturale, să fie ca afară, dar trebuie să ne întindem cât ne este plapuma. Proiectele culturale eu le-am prevăzut în buget, este adevărat, numai că s-au întâmplat următoarele lucruri: față de anul trecut, banii care mi-au venit pe I.V.G.(impozitul pe venit) în primele 6 luni pe 2024 sunt mai puțin cu 45 de milioane de lei!”
- De ce?
„Pentru că prin Lega bugetului de stat, banii de la impozitul pe pensii se duc direct la bugetul central, impozitele pe jocurile de noroc la fel, la fel, banii pe dividende. Anticipez că, per total, banii care-i voi primi de la bugetul de stat vor fi mai puțin cu 100 milioane de lei. Dacă va fi așa, din bugetul pe care l-am proiectat inițial, va trebui să tai, din păcate, de undeva.”
- Și v-ați găsit să tăiați de la Cultură, Cenușăreasa bugetară?
„Nu, voi tăia din mai multe părți! Trebuie să fiu responsabil și voi face aceste economii. Știu că aceasta nu place, dar nu am ce să fac. Trebuie să ne întindem cât ne este plapuma, să tăiem din cheltuielile de funcționare ale orașului și să prioritizăm proiectele. Eu nu aș vrea ca proiectele de investiții, care implică și o cofinanțare din partea primăriei, să fie abandonate.
Va trebui să regândim bugetul, să retructurăm funcționarea orașului, să vedem unde sunt cheltuieli, dar trebuie să lăsăm ca proiectele mari să se desfășoare în continuare. Toate lucrările de reparații, infrastructură, termie, spitalul modular, parcuri se ridică la 300 milioane. Banii aceștia au creat la început un disconfort dar au și mișcat orașul, au creat locuri de muncă, au dat salarii...Încă odată, noi trebuie să păstrăm bani pentru proiectele pe care le avem în derulare: CET, Spitalul de oncologie dar și Parcurile Tăbăcărie și Soveja.
Au fost și proiecte culturale, Zilele Constanței, Coffee Break și altele...Desigur, și eu aș vrea mai multe, dar aștept și implicare din partea mediului privat care trebuie să aibă o responsabilitate socială și să se implice în proiectele culturale, sportive și sociale.”