Deputat Dănuț Aelenei: „În asta constă naționalismul meu!”(638)
Deputatul AUR Constanța Dănuț Aelenei aduce în atenție figura eroică a domnitorului Mihai Viteazul, care a realizat prima unire politică a Țărilor Române în anul 1600, a fost o figură emblematică a curajului și determinării, dar a căzut victimă nu doar ofensivei externe, ci și opoziției interne. Aelenei subliniază importanța cinstirii eroilor naționali și asumarea responsabilității colective pentru soarta națiunii.
"Nu mai acuzați străinii,
Că ne taie domnitorii,
Că intimidează Țara
Cu guverne provizorii.
Eu atâta-aș vrea să aflu,
Arătâmdu-ne obrazul,
Totuși, unde-au fost românii,
Când a fost tăiat Viteazul?"
Domnitorul muntean, Mihai Viteazul, a fost cel care a realizat in anul 1600 prima uniune politică a celor trei Țări Române.
Acțiunea sa a fost de natură politică, dar Unirea a fost efemeră si a sucombat in fața ofensivei externe și a opoziției interne venite din partea boierilor.
Mihai Viteazul a urcat pe tronul Țăarii Românești in 1593 si anul următor a aderat la “Liga Sfantă”, o coaliție indreptată contra Imperiului Otoman.
Acest gest va atrage intervenția turcilor si pe 13/23 august 1595 va avea loc celebra bătălie de la Călugăreni, in care forțele muntene si ardelene au ținut piept mult mai numeroasei armate otomane.
Domnitorul și-a continuat campania antiotomană și in 1599 a inceput unificarea celor trei Țări Române cu acordul susținătorului său, impăratul Rudolf al II-lea de Habsburg.
Mihai a trecut la acțiune mai intâi impotriva principelui Andrei Bathory al Transilvaniei, pe care l-a invins în bătălia de Șelimbăr, 18/28 octombrie 1599. Pe 1 noiembrie Mihai Viteazul și-a facut intrarea triumfală in Alba Iulia si a fost recunoscut de Dietă ca guvernator.
In mai 1600, Mihai Viteazul l-a alungat de pe tronul Moldovei pe Ieremia Movilă, pe care l-a invins la Bacău, și a realizat astfel, prima unire a Țărilor Române.
Într-un document din 6 iulie 1600 Mihai se intitula: “Domn al Țării Românești și Ardealului și a toată țara Moldovei”.
Contextul internațional a fost însă defavorabil lui Mihai Viteazul și până la sfârșitul anului 1600 Unirea a fost destrămată si domnitorul a fost indepărtat inclusiv din Țara Românească.
În prima parte a anului 1601, cu sprijin habsburgic el a reușit să reia controlul in Țara Românească și Transilvania, dar soarta sa a fost hotarâtă de cei mai puternici si pe 9/10 august Mihai a fost ucis lângă Turda.
Trupul său a fost inmormântat pe loc, iar capul a ajuns Mânăstirea Dealu, unde se află si astăzi.
Avem mereu datoria de a slăvi și cinsti memoria eroilor neamului românesc!
În asta constă naționalismul meu!”, a transmis deputatul constănțeanDănuț Aelenei.