Deputat Aelenei: „Fără impostori în funcții publice!”(558)
Într-un comunicat recent, deputatul AUR Constanța Dănuț Aelenei și-a exprimat surprinderea referitoare la îndemnul către cetățeni de a economisi energie prin folosirea electrocasnicelor pe timpul nopții și reducerea utilizării aerului condiționat pe timpul zilei. Ministrul Energiei și Resurselor a propus chiar să nu mai folosim mașinile de spălat rufe, sugerând că sistemul energetic național nu mai poate produce suficientă energie, fiind necesară achiziția de energie scumpă din străinătate, ceea ce ar putea duce la un blackout național.
Aelenei a criticat Ministerul Energiei pentru gestionarea deficitară a resurselor energetice, insinuând că fie este vorba de incompetență, fie de intenții deliberate de a crea crize pentru a justifica creșterea prețurilor. De asemenea, a menționat lipsa de competență a actualilor conducători în domeniul energetic, acuzându-i că acționează în interesul clientelei politice și nu în beneficiul cetățenilor.
Deputatul constănțean a făcut astfel un apel către români, să nu se lase manipulați de acești lideri și să distribuie mesajul său pentru a conștientiza adevărata situație energetică a țării:
„Cu surprindere am aflat de faptul că cetățenii sunt îndemnați să facă economie de energie adică să folosească mașinile de spălat noaptea, sau să mai oprească aerul condiționat ziua, dl Ministru al Energiei și Resurselor venind cu o propunere hilară și anume aceea de a nu mai spala rufele la mașină de spălat, pentru că sistemul energetic național nu mai este capabil să producă energie și trebuie să o cumpărăm la prețuri mari de afară, existând pericolul iminent al unui
Blackout(întreruperea alimentării cu energie electrică la nivel național).
Dacă insă aruncăm o privire pe site-ul Transelectrica observăm situația Sistemului energetic național în orice moment.
Ieri de exemplu aveam următoarele date :
Consum: 6732MW
Productie: 5711MW
Sold schimb: 1021MW(energie cumpărată de pe piața liberă).
În tabelul de mai jos se arată sursele de producere a energiei electrice în orice moment în România :
23,45% - 1340Mw Hidro
23,28%.-1330Mw Nucleară
21,35%.-1220Mw Hidtocab.x
18,35%-1082Mw Cărbune
10,28%-586Mw Eoliană
1,93%-110Mw Foto
0,88% - 50Mw Biomasă
0 MW instalații de stocare.
România are însă, o capacitate totală de producere a energiei electrice mult mai mare respectiv de 18.545 de MW, cele mai multe centrale fiind hidro şi pe cărbune, arată datele oficiale postate pe site-ul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energiei (ANRE).
Astfel,în ţara noastră sunt hidrocentralele ce au o capacitate totală de 6.644 MW, însemnând 35,8% din total.
Pe locul doi sunt centralele pe cărbune - 3.092 MW (16,7%). Urmează, la mică distanţă, parcurile eoliene - 3.014 MW (16,3%).
Centralele pe hidrocarburi (gaz, păcură) au o putere totală de 2.835 MW (15,4%), reactoarele nucleare - 1.413 MW (7,6%), panourile fotovoltaice - 1.393 (7,5%) şi centralele pe biomasă - 106,8 MW (0,6%).
Dacă facem un calcul simplu rezultă o diferență de 11813 MW, diferență pe care România ar putea să o vândă pe piața de energie europeană.
Este evident faptul că ori avem de a face cu o incompetență crasă la nivelul Ministerului Energiei și Resurselor, ori cei ce ne conduc lucrează nu pentru români și România generând în mod intenționat situații de criză a energiei la nivel național pentru a crește prețurile în mod artificial.
Oameni buni, vă rog să nu vă lăsați păcăliți de acești impostori cu cv-uri umflate pentru că ei nu vor lucra niciodată în folosul vostru și al țării.
De exemplu, dl Burduja, urmașul groparului centralelor electrice bazate pe cărbune dl Virgil Popescu, nu are competențe pe acest domeniu al Energiei.
Ei vor avea tot timpul discursuri pompoase, semidocte din care nu veți înțelege mai nimic dar cu siguranță vor lucra spre folosul clientelei politice și propriilor buzunare!
Vă rog să distribuiți acestă postare pentru ca toți românii să înțeleagă ce se întâmplă cu energia și facturile ridicate.”