Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
social
Descoperă Constanța - Edificiile sacre care unesc trecutul și prezentul, într-un mozaic unic de spiritualitate

Descoperă Constanța - Edificiile sacre care unesc trecutul și prezentul, într-un mozaic unic de spiritualitate(139)

Dobrogea și implicit Constanța sunt străvechi teritorii, în care românii conviețuiesc în pace și armonie cu alte naționalități conlocuitoare de culturi și religii diferite.

Continuăm astăzi periplul nostru prin Constanța, propunând turiștilor și localnicilor vizitarea celor mai importante edificii de cult:


Catedrala ortodoxă Sfinții Apostoli Petru și Pavel a fost ridicată după planurile arhitectului Ion Mincu, între anii 1893-1895, în stil greco-roman, din cărămidă presată. Este un edificiu impozant, situat lângă faleza Cazinoului, ce se impune prin monumentalitatea fațadei, turlele înalte de 35 de metri, dar și prin picturile murale, realizate în factură neo-bizantină, și candelabre și policandre lucrate în Franța.

Biserica Greacă din Constanța (Metamorphosis), cu hramul "Schimbarea la față", a fost ridicată între anii 1863 și 1865 prin contribuția coloniei grecești din oraș. Biserica nu are turle, din cauza restricțiilor impuse de autoritățile otomane care stăpâneau la acea dată teritoriul Dobrogei, condiția obligatorie impusă pentru construcție fiind ca turlele sale să nu depășească în înălțimea minaretului geamiei din Constanța. Clădirea a fost proiectată de către arhitectul grec Janis Teodoride și a fost realizată din cărămidă și marmură albă adusă din Grecia.

Basilica Romano-Catolică Sfântul Anton este situată tot în orașul vechi, fiind ridicată în anul 1937 după planurile arhitectului Romano de Simon. Monumentul respectă un plan basilical specific nordului Italiei și este construită în cărămidă aparentă. Contraforții și motivele geometrice exterioare amintesc de stilul romanic de secol XIII, iar interiorul este extrem de sobru.
Tot în orașul vechi, pot fi vizitate bisericile „Bulgară Sfântul Nicolae” și „Armenească”.

În apropiere, se înalță Moscheea „Regele Carol I”, principalul edificiu al cultului musulman din oraș. Proiectată de ahitectul Victor Ștephănescu, moscheea este o îmbinare armonioasă între stilul egipteano-bizantin, minaretul având 47 de metri. Este prima construcție realizată din beton armat din România, ea fiind inaugurată în anul 1910, în prezența regelui.
Geamia Hunchiar este situată în apropierea Pieței Ovidiu și a fost construită în 1868. Are un stil arhitectonic maur, este construită din calcar alb, cu un minaret de 24 de metri înălțime.

Marea sinagogă din Constanța, situată în orașul vechi, a fost construită în anul 1911, în stil maur. Fiind într-o avansată stare de deteriorare, nu este accesibilă publicului vizitator, decât din exterior, unde pot fi admirate decorații tradiționale evreiești.

Cu excepția sinagogii, în toate celelalte lăcașuri de cult se oficiază slujbe, în mod curent, în limba română, latină, greacă, bulgară, armeană și turcă.

 

OMD Mamaia Constanța își propune să atragă un număr tot mai mare de turiști internaționali, promovând diversitatea experiențelor pe care stațiunea le poate oferi. De la vacanțe relaxante la plajă, la turism activ, sporturi nautice, festivaluri și evenimente culturale, Mamaia dorește să devină un punct de referință pe harta turismului global.

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii
OMD MAMAIA
Labirint Residence Euro Vial Residence
IMPExpert Birotică și Papetărie
IMPExpert Birotică și Papetărie

Editorial

Ciolacu, de la covrigii cu mac, la lupta antidrog
scris de Sorin Ovidiu Balan
Aşa cum îi stă bine unui candidat la prezidenţiale, în afară de a colinda prin pieţe şi a constata, ca un expert ce este, calitatea(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii

UNPR-RSE