Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
politica
Deputat AUR Dănuț Aelenei: „Paradox tipic românesc: cheltuim mai mult, dar banii nu ajung în economia noastră”

Deputat AUR Dănuț Aelenei: „Paradox tipic românesc: cheltuim mai mult, dar banii nu ajung în economia noastră”(555)

Deputatul AUR Dănuț Aelenei prezintă o analiză pertinentă și dură referitoare la economia românească. Deputatul constănțean arată că politica fiscal-economică dusă de actualul guvern tinde să mărească deficitul bugetar și să înrăutățească situația României.

„Economia românească trece printr-o perioadă paradoxală: cu toate că în prima jumătate a acestui an s-a înregistrat o creștere a cererii interne - stimulată în principal de creșterea reală a veniturilor populației (inclusiv majorarea pensiilor de la începutul acestui an, respectiv creșterea salariului minim pe economie în ultimul trimestru al anului 2023), precum și de reducerea treptată a inflației – acest lucru nu este valorificat de companiile din țară. Românii au cheltuit mai mult, dar banii nu au ajuns în la companiile românești.

Cererea crescută este acoperită în principal prin importuri, ceea ce are un impact mai puțin favorabil și indirect asupra economiei României - spun cercetătorii UBB de la Romanian Economic Monitor.

„Datele statistice sugerează că firmele românești nu reușesc să valorifice pe deplin creșterea cererii prin extinderea ofertei lor pe piața locală. Acest fenomen este reflectat și de contribuția negativă a componentei exporturilor nete la PIB-ul României în primele două trimestre ale anului”
„Soluțiile pe termen scurt sunt extrem de limitate”
„Pentru a identifica soluțiile la situația economică actuală, trebuie mai întâi să analizăm cronologic modul în care s-aajuns aici”.

În primul rând, deciziile guvernamentale din ultima perioadă, în special cele legate de majorarea salariului minim și a pensiilor, au condus automat la o creștere aproape instantanee a cererii interne.

„Această creștere a cererii este însă un fenomen de scurtă durată, în timp ce companiile în general își bazează deciziile de extindere a capacității de producție pe așteptările lor pe termen lung. În contextul economic actual din România, aceste așteptări sunt destul de pesimiste”.

„Deficitul bugetar major al României (deficit ce în fiecare an din ultimii 5 ani a depășit cu mult pragul de 3% din PIB impus de Comisia Europeană, iar până la finalul acestui an estimăm că poate depăși 7,5%)”.

În acest context, companiile anticipează efectul negativ al măsurilor fiscale iminente necesare pentru corectarea acestui deficit.

„Astfel, majoritatea acestor companii amână deciziile de investiții și de extindere a capacității, pregătindu-se pentru un context economic mai dificil”.

Desigur, există excepții – companii și industrii care au realizat investiții semnificative chiar și în această perioadă, însă acestea nu schimbă tendința generală. „Prin urmare, având în vedere inclusiv spațiul de manevră limitat al Guvernului din cauza deficitului bugetului de stat, soluțiile pe termen scurt sunt extrem de limitate”.

În ce domenii ar trebui să investească guvernul

Soluțiile pe termen lung, pe de altă parte, sunt, desigur, mai evidente.

„În primul rând, guvernul ar trebui să investească în domenii precum producția de energie în bandă, ieftină și curată, digitalizarea, inovarea, educația, infrastructura etc, care pot contribui la creșterea productivității companiilor din țară, respectiv pot atrage investiții noi, contribuind astfel la creșterea competitivității industriilor autohtone pe termen lung”.

În al doilea rând, un alt domeniu cu important potențial economic îl reprezintă fondurile europene.
„Gradul de accesare a acestor fonduri este însă unul foarte scăzut în România, o temă intens dezbătută și în această perioadă electorală. Este esențial ca România să maximizeze accesarea acestor fonduri, deoarece utilizarea lor inteligentă pentru investiții poate stimula semnificativ productivitatea mediului de afaceri.

Un raport semnat de președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, scoate în evidență că absorbția de fonduri europene la jumătatea perioadei bugetare 2021-2027 e zero și, potrivit datelor, România nu a atras aproape niciun euro din fondurile de coeziune și structurale care i-au fost alocate.”, a transmis deputatul Aelenei pe rețelele de socializare.

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii
OMD MAMAIA
Labirint Residence Euro Vial Residence
IMPExpert Birotică și Papetărie
Solid House Constanța

Editorial

JOKER – delir în 13 (1) Baletul uman al minciunii
scris de Mircea Lungu
Istoricii ideilor scriu despre minciună că este una dintre forțele care conduc lumea și că civilizația secolului trecut s-a întemeia(...)
citeste mai mult

Cele mai recente comentarii

UNPR-RSE