„Enescu, jupuit de viu”, în premieră, în orașul Ovidiu(141)
Miercuri, 6 noiembrie, la Centrul Cultural „Elena Roizen” din Ovidiu, a avut loc premiera filmului „Enescu, jupuit de viu”, în regia lui Toma Enache. El a fost însoțit de actorii principali ai peliculei: Mircea Dragoman(George Enescu), Theodora Sandu (Prințesa Cantacuzino) ș.a. În distribuție apar și: Cezara Dafinescu, Manuela Hărăbor, Adrian Titieni, Cristian Sofron, Kira Hagi , Codrin Dănilă și, de asemenea, regretatul Constantin Codrescu, în ultimul său rol.
Este singurul film despre viața și opera marelui compozitor, dirijor și interpret, de renume mondial, George Enescu(1881-1955). O iubire pătimașă, dar interzisă, este redată fidel de protagoniștii rolurilor principale, aceasta transformându-se în drama Artistului, care rămâne atașat de marea sa pasiune, muzica.
Toma Enache, regizorul filmului, a fost recent distins cu premiul „Premio Cultura în cadrul evenimentului cultural „Leoni, Gattopardi di Sicilia”, organizat la Palazzo Donà dalle Rose din Veneția.
De asemenea, pelicula „Enescu, jupuit de viu”, a fost selectată oficial pentru a participa la Festivalul Internațional de Film ARPA(Los Angeles), una dintre cele mai prestigioase platforme de promovare a cinematografiei independente din întreaga lume.
Regizorul Toma Enache a declarat: „Acest film își propune să aducă în prim-plan nu doar genialitatea compozitorului George Enescu, ci și latura umană a acestuia. Sper ca prin această producție să aducem publicul mai aproape de sufletul lui Enescu și să-l facem iubit așa cum merită. Dincolo de compozitorul de geniu, este omul Enescu, pe care publicul poate să-l descopere în acest film. Sper ca filmul nostru să contribuie la îmblânzirea unora dintre semeni, lucru pe care Enescu dorea să-l facă, prin muzica lui. Poate nu doar să-i îmblânzească, ci și să-i facă să-l iubească așa cum merită.”
Coloana sonoră este interpretată de Orchestra Națională a Franței, sub bagheta maestrului Cristian Măcelaru, director artistic al Festivalului George Enescu și de Orchestra Națională Radio din România, condusă de maestrul Horia Andreescu. De asemenea, violonistul Alexandru Tomescu adaugă o notă distinctă acestei producții sonore. Coloana sonoră include și un fragment muzical original, interpretat de George Enescu la vioară și Dinu Lipatti la pian.
Ambianța primei jumătăți a secolului XX este redată perfect și prin decorațiunile interioare, costumele și vehiculele de epocă.
Producătorii și regizorul au ales ca filmul să fie prezentat în gale speciale, în fiecare din marile orașe ale țării.