
Războiul gazelor de șist. Chevron poate face nestingherită explorări!(2452)
Exploatarea gazelor de șist în județul Constanța este mai sigură pe zi ce trece. Miniștrii Guvernului Ponta se întrec în declarații care mai de care mai curajoase, de susținere a companiei americane Chevron. Se pare că toți au învățat aceeași lecție de comunicare: să vedem întâi dacă avem gaze de șist sau nu și abia apoi vom lua o decizie. În această logică, americanilor li se va permite să facă orice lucrări de prospecțiuni doresc.
Acest lucru a fost confirmat, ieri, la Constanța, chiar de către ministrul delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură, Lucia Varga, care a efectuat o vizită în Constanța. Ea a spus că a comandat un studiu de impact asupra rezervelor de apă, în cazul exploatării gazelor de șist. ”Pentru a putea lua o decizie în cunoștință de cauză, trebuie să facem un studiu. El va fi gata cel mai probabil la sfârșitul acestui an […] Studiul este promovat de către minister, pentru că am primit atât studii care spun că există un impact, cât și studii care spun că nu există un impact, studii puse la dispozișie de diverse țări sau ONG-uri. Noi avem responsabilitate să avem un studiu făcut de institutele noastre, cel mai probabil va fi Institutul de Hidrologie. Decizia va fi luată în perioada următoare”, a spus ministrul.
” Activitățile de explorare nu au un impact asupra resursei de apă”
Partea interesantă însă este că Chevron are liber la prospecțiuni. ”Până atunci (n.r. la finalizarea studiului), activitățile de explorare, din documentațiile pe care le-au studiat cei de la Apele Române, nu au un impact asupra resursei de apă. Este o activitate de explorare ca pentru orice altă resursă. Atunci când se va pune problema autorizării exploatării, atunci trebuie să avem niște informații clare. Pe baza studiului, în cazul în care nu vom avea impact, vom permite aceste activități. Dacă există un impact, un impact major asupra apei subterane și asupra resursei de apă, atunci aceste activități nu pot fi autorizate, din punctul de vedere al autorizației de gospodărire a apelor”, a mai spus Lucia Varga.
Replici în cascadă
Cu numai o zi înainte, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a anunţat, pentru Gândul, că România va identifica, în perioada următoare, dacă are gaze de şist şi abia apoi îşi va pune problema implicaţiilor exploatării lor asupra mediului. ”Dacă în SUA exploatarea gazelor de şist a creat 500.000 de locuri de muncă şi preţul este undeva la 113 dolari mia de metri cubi, o fi bine? Nu sunt şi acolo ONG-uri, organizaţii care sprijină mediul? Eu cred că da. Ne plângem ca în povestea cu drobul de sare, nu ştim dacă le avem, dar dacă le-am avea nu ştim dacă le vom exploata. (...) Principial trebuie să vedem întâi dacă avem. Dacă avem, specialiştii noştri şi cei europeni trebuie să ne spună dacă exploatarea acestor gaze de şist are sau nu implicaţii asupra mediului”, a spus ministrul.
Ce știe Dragnea
Discursurile celor doi miniștri vin după ce, cu numai două săpătmâni înainte, pe 7 aprilie, vicepremierul Liviu Dragnea declara public faptul că are informații că România are resurse suficiente de gaze de șist. ”Avem informaţii că în subsol sunt aceste resurse naturale (n.r. - gazele de şist) într-o cantitate suficient de mare astfel încât să ajute zonele de unde vor fi extrase, precum şi economia naţională. Avem două variante: cea în care permitem, în primul rând, să se verifice dacă informaţiile sunt corecte, şi cea în care spunem "nu" din start. Atunci, dacă nici aceste resurse potenţiale nu sunt folosite, încep să mă gândesc de unde mai găsim resurse pentru dezvoltare? Primul lucru care trebuie să ne intereseze pe toţi este protecţia populaţiei împotriva oricăror riscuri, dar să ne gândim serios şi cu toată deschiderea şi la protejarea populaţiei împotriva sărăciei”, a declarat Dragnea, citat de Mediafax. Viceprim-ministrul Liviu Dragnea consideră că populaţia ar trebui să fie "onest" informată şi de persoane "avizate" în ceea ce priveşte explorarea şi exploatarea gazelor de şist în România. ”Ştiu că s-au făcut asemenea exploatări de gaze de şist în Statele Unite ale Americii şi nu am văzut acolo decât că preţul gazelor a scăzut foarte mult, iar asta înseamnă că industria s-a dezvoltat foarte tare. Populaţia a plătit mai puţin şi economia americană a fost ajutată foarte mult de exploatrea gazelor de şist. De ce nu am putea încerca şi noi, până la urmă? Contează şi părerea populaţiei, dar trebuie să ne uităm cu mare atenţie cât de mult este avizată şi informată populaţia şi, mai ales, cât de corect şi onest este informată. Să vedem cu foarte mare sinceritate cine tot întreţine şi cine încearcă să informeze sau să dezinformeze populaţia într-un fel sau altul. Este foarte simplu: putem rămâne cu gazele de şist în subsol, dar la suprafaţă cu aceeaşi lipsă de bani”, a conchis Liviu Dragnea.
Poziția americanilor
Fostul ambasador al SUA în România, Mark Gitenstein, spunea, anul trecut, același lucru pe care îl afirmă acum miniștii Varga și Niță. ”Dacă aş fi un român obişnuit, aş vrea să aflu răspunsul la această întrebare, pentru că în SUA plătim o cincime din cât plătesc românii pentru gaze naturale. Este un lucru valabil pentru toţi cetăţenii americani, pentru că am descoperit gaze de şist. Ştiu că există îngrijorare privind impactul asupra mediului, aşa cum există şi în SUA. În Statele Unite există 11.000 de puţuri în cazul cărora exploatarea se realizează prin fracţionare hidraulică, aşadar este o tehnică foarte folosită. Deşi există îngrijorare, avem norme de reglementare bune, procesul este transparent şi am obţinut mari succese fără consecinţe pentru mediu, îndrăznesc eu să spun. În cazul a 90% dintre puţurile din România se foloseşte deja fracţionarea hidraulică, aşadar interzicerea utilizării ei ar presupune închiderea a 90% dintre puţurile existente. Nu cred că este o abordare foarte bună”, spunea Gitenstein.
Ponta – întoarcere la 180 de grade
De altfel, chiar primul ministru Victor Ponta a dat tonul la aceste declarații. După ce anul trecut, din opoziție, se declarase complet împotriva gazelor de șist, și după ce a impus un moratoriu pentru suspendarea oricărei activități de explorare, după ce a venit la putere poziția sa s-a schimbat la 180 de grade. Victor Ponta a declarat intr-o discutie la HotNews ca este favorabil gazelor de sist. ”Explorare, da. După confirmarea existenței sau inexistenței resurselor de gaz (aproximativ 5 ani) vom lua o decizie finală care presupune da, exploatăm gaze de sist, cu respectarea tuturor standardelor europene și mondiale de protecția mediului”, afirma Ponta la începutul anului.
Tom Holst, directorul Chevron România, e pregătit
Tom Holst, directorul Chevron România a declarat, la începutul lunii, într-un interviu pentru portalul Natural Gas Europe că săparea unui puţ de explorare în zona Bârlad este programată pentru a doua jumătate a anului 2013. „Chevron a făcut unele studii seismice şi a obţinut recent permisele pentru activităţi de explorare în Moldova şi Dobrogea. Nu avem încă licenţe de exploatare. Deocamdată, e important să ştim dacă există potenţial pentru exploatare. În faza de explorare sunt săpate doar puţuri verticale, fără fracturare hidraulică. Perimetrul Bârlad, în nord-vestul ţării, acoperă 1,6 milioane acri (aprox. 647.497 hectare). Săparea unui puţ de explorare e planificată pentru a doua jumătate a anului 2013. În perimetrul din Dobrogea, Guvernul a aprobat licenţa pentru aproximativ 670.000 de acri (aprox. 271.000 hectare). Obţinerea de date seismice 2D în aceste perimetre e aşteptată să înceapă de asemenea în a doua jumătate a anului 2013”, a spus Tom Holst, comentând situaţia actuală a activităţilor Chevron în România. Despre schimbarea de optică a Guvernului USL faţă de gazele de şist şi anularea moratoriului, Tom Holst a menţionat: „Un moratoriu? Nu am primit nicio informare oficială despre un moratoriu. Cred că premierul Ponta vrea să ţină deschis viitorul economic al ţării sale. E conştient că va dura 3-5 ani pentru a termina cercetările şi pentru a afla dacă gazele de şist pot fi exploatate. Dacă faza exploratorie e încetinită, ar putea fi prea puţin timp pentru începerea exploatării atunci când aceasta devine o necesitate economică. Estimările actuale arată că rezervele de gaze naturale convenţionale ale României se vor termina în 10-15 ani”. De asemenea, Tom Holst a mai spus că Chevron duce persoanele din România implicate în chestiunea gazelor de şist în Texas şi Pennsylvania, unde pot vedea cum este organizată exploatarea gazelor de şist.
Reamintim că Chevron a primit licențe de a explora și exploata gazele de șist pe trei perimetre din județul Constanța, în zonele Vama Veche, Adamclisi și Costinești, precum și în Bârlad.
De ce? Pentru ca numai niste indivizi care sunt PORCI NESIMTITI si TRADATORI de TARA, nu sunt de acord cu eliminarea Lacomiei, Minciunii, Hotiei, Tradarii, Iresponsabilitatii, Nesimtirii, etc., din actiunile si comportamentul politicienilor si ale functionarilor publici!
PS. Celor neobisnuiti cu abstractizarea, le ofer, pentru o mai buna intelegere, "traducerea", celor doua "politici", punandu-le intr-o antiteza cunoscuta tuturor:
1. "Politica pentru Ciolan"="iadul" politic actual; 2. "Politica pentru Patrie"="raiul" politic posibil!
Numai cei saraci cu duhul NU vor intelege "traducerea", si vor abera, ca eu am spus ca am descoperit raiul pentru romani! Exista si asemenea specimene!