
TENIS - FLUSHING MEADOWS: Adversara SIMONEI HALEP, în primul tur de la "U.S. OPEN", nici măcar... nu este înregistrată în clasamentul mondial profesionist (W.T.A.)!(1882)
Constănţeanca SIMONA HALEP (nr. 2 în clasamentul circuitului mondial profesionist, World Tennis Association / W.T.A.) va juca, în calitate de a doua favorită a competiţiei, în primul tur, la “U.S. Open” (25 august – 8 septembrie 2014), cel mai important turneu de tennis (cu 128 de jucătoare, pe tabloul principal, la simplu – feminin) din America (care se desfăşoară la Flusfing Meadows, o suburbie a megapolisului New York, pe suprafaţă “hard”, pe ciment, aşa cum adoră americanii, care vor… “action”, adică viteză şi dinamism!), al patrulea (după Melbourne, Roland Garros şi Wimbledon) şi ultimul de “Grand Slam” al anului, cu o jucătoare despre care… nu ştie (mai) nimic!
Este vorba despre tânăra (20 de ani) Danielle Rose Collins (S.U.A.), care… nici măcar nu (mai) este înregistrată, actualmente, în clasamentul mondial W.T.A.!
Adversara româncei are, totuşi, şi o carieră profesionistă, dar aceasta este foarte scurtă şi nu este cunoscută în circuitul mondial de elită, W.T.A., ţinând cont că a participat mai mult la meciurile din cadrul circuitului universitar nord-american, turnee naţionale şi la nivel de stat (american).
De fapt, şi-a obţinut “biletul” (“wild-card”-ul acordat, în mod tradiţional, de către organizatori!...), la “U.S. Open”, tocmai prin câştigarea acestui campionat universitar, din S.U.A. şi Canada.
Collins are 20 de ani, 1.75 m înălţime, iar cel mai bun loc pe care l-a ocupat în ierarhia WTA este… 553, atins în iunie 2012!
Americanca va juca în prima rundă, la US Open, graţie unuia dintre cele opt “wild-card”-uri (invitaţii), puse la dispoziţie, pentru tabloul de simplu feminin.
Jucătoarea născută în statul Florida, la St. (Sankt) Petersburg (probabil, după nume, un orăşel întemeiat de către imigranţi ruşi “albi”, fugiţi din ţara lor, după răsturnarea Ţarismului şi “Marea Revoluţie Bolşevică”, din octombrie 1917; asta ar explica şi… prietenia lui Collins cu rusoaica Maria Şarapova, poreclită “Ţarina”, care a şi antrenat-o, de curând!), nu a primit cadoul gratis de la organizatori, ci şi l-a câştigat prin forţele proprii.
Danielle Rose Collins s-a impus în campionatul universităţilor din S.U.A., N.C.A.A., devenind prima jucătoare din acest circuit care beneficiează de programul ce garantează prezenţa în cadrul unui turneu de o asemenea anvergură!
Danielle Collins a câştigat, de-a lungul timpului (era la vârsta junioratului, pe atunci), un singur turneu I.T.F. – “Futures” (al doilea circuit mondial, ca valoare…), dotat cu 10.000 de dolari, la Williamsburg (statul Virginia, S.U.A., pe 9 octombrie 2011): 6 - 1, 6 – 3, în finală cu Nika Kukharchuk!
Collins nu a mai jucat un meci în circuitul mondial de elită al tenisului femin, W.T.A., de… doi ani şi jumătate!
Singurul (Sic!) ei meci la o competiţie W.T.A. şi totodată primul la o competiţie găzduită de Federaţia Internaţională a Tenisului (F.I.T. / T.I.F.), din 4 februarie 2012 şi până acum, a avut loc… tot datorită unui “wild-card”, primit în calificările de la New Haven, în statul Ohio, din S.U.A. (17 - 23 august)!
Nu a reuşit surpriza şi a pierdut în minimum de seturi (două), încă de la debut, cu Su-Wei Hsieh (locul 144 WTA!), cu scorul de 6 - 4, 6 - 3.
În ciuda absenţei din circuit, americanii vorbesc despre ea ca despre o… posibilă speranţă a tenisului din SUA, iar calificarea (chiar şi aşa: indirectă, “din oficiu”, prin “wild-card”) printre cele 128 de jucătoare ale ultimului “Grand Slam” al anului ar veni să le dea dreptate!
Ca junioară, Danielle Rose Collins a participat la o mai multe competiţii “Futures” (I.T.F.) şi cel mai bun rezultat al ei este reprezentat de câştigarea titlului de la Plantation (statul Florida, S.U.A.), după ce a pierdut doar două “game”-uri, în finala cu Aliie Kiick, numărul 138 WTA în prezent…
Este prezentată, pe “site”-ul W.T.A., în aceste zile, ca având rezultate… "uimitoare" (Sic!) la colegiul unde învaţă şi e pasionată de “schi-jet”.
De fapt, W.T.A. preia informaţii de pe “site”-ul Universităţii Virginia, din cadrul căreia Danielle face parte, de unde aflăm că americanca a fost transferată la prestigiosul colegiu (din “Ivy League” / “Liga Iederii”, care reuneşte universităţille vechi, de tradiţie, din S.U.A.) datorită rezultatelor “uimitoare” la cursuri, dar şi pentru abilităţile atletice.
După absolvire, Coliins are în plan să joace tenis profesionist, iar în timpul liber merge la “shopping”, face “jogging” şi este pasionată de plimbarea cu “schi-jetul”.
"Aştept cu nerăbdare să joc la US Open, este un vis devenit realitate!", a spus sportive, pentru presa din S.U.A.
Câştigarea N.C.A.A. dovedeşte că Danielle Rose Collins are potenţial, mulţi dintre tenismenii care au reuşit aceeaşi performanţă ajungând, ulterior, sportivi apreciaţi în circuitul profesionist de elită!
Astfel, dintre aceştia s-au remarcat, la masculin: John Isner (fost număr 9 în clasamentul mondial de elită, profesionist, A.T.P. / Asociaţia Tenismenilor Profesionişti, în prezent 15 A.T.P.), Steve Johnson (49 A.T.P.), cel care şi-a început cariera profesionistă la 22 de ani, iar acum reuşeşte victorii în faţa jucătorilor importanţi, Benjamin Becker (56 A.T.P.) -- elevul… constănţeanului Andrei Pavel, în present -- , Bob Bryan, de 15 ori câştigător de “Grand Slam”, la dublu, sau Kevin Anderson (20 A.T.P.).
Dintre fostele campioane universitare din S.U.A. au confirmat, ulterior, în W.T.A: Patty Fendick (fost număr 19 mondial), Lisa Raymond (fost număr 15 WTA şi de şase ori campioană de “Grand Slam”, în proba de dublu) sau Jill Craybas, fost număr 39 W.T.A.
(Sursă documentară: prosport.ro)
IMAGINI: Jucătoarea de tenis de câmp Danielle Rose Collins (S.U.A., 20 de ani).
Surse foto: 1. tampabay.com; 2. tampabaz.com; 3. zootenis.com; 4. sportswar.com; 5. dailyprogress.com; 6. bigstory.ap.org; 7. virginiasports.com; 8. virginiasports.com; 9. live.wec.co; 10. itatennis.com