Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
cultura-educatie
T.N.O.B.

T.N.O.B. "OLEG DANOVSKI" CONSTANŢA: De la 19.00, baletul "CENUŞĂREASA", de PROKOFIEV - MASSENET(2212)

Teatrul Național de Operă și Balet (T.N.O.B.) „Oleg Danovski”, din Constanţa, prezintă, pe propria scenă, astăzi, joi – 2 octombrie 2014, de la ora 19.00, spectacolul cu baletul (Opus 87), în trei acte (sau două acte, în trei tablouri) „CENUŞEREASA”, pe muzica lui Serghei Sergheevici PROKOFIEV și Jules Emile Frederic MASSENET, pe un libret (scenariu) de Nikolai Volkov (premieră, la T.N.O.B. “Oleg Danovski” Constanţa, din 29 septembrie 2012).


Această montare, în regia lui Horațiu Cherecheș, prilejuieşte reîntâlnirea, în rolul principal, cu Irina Ganea – Mihaiu, revenită pe scenă după un concediu maternal.


Regie şi coregrafie: HORAŢIU CHERECHEŞ

Asistent coregrafie: Monica Cherecheş

Scenografie: arh. Cătălin Ionescu - Arbore

Regie culise (tehnică): Georgică Râpă

(Foto: Daniel Andrei, Adrian Mergiani)


Solişti: IRINA GANEA MIHAIU (debut), ADRIAN MIHAIU, SAYAKA TANNO – Japonia (DEBUT), MIHAI PÂSLARU, DELIA LUCA, LAIMA COSTA DAN, CEZAR BUCULEI, JIN MIZUTANI – Japonia (DEBUT), ORLANDO BOND – Anglia (DEBUT).

 

Baletul “Cenuşăreasa” (în original, în limba rusă: “Золушка, Zolushka”; în lb. engleză: “Cinderella”, în franceză: “Cendrillon”) a fost compus între 1940 şi 1944 (a durat atât de mult, pentru că Prokofiev a fost nevoit să întrerupă lucrul la acest balet, deoarece a… primit ordin de la Stalin să compună o operă după romanul “Război şi Pace”, al lui Lev Tolstoi, care avea rolul de a mobilize popoarele sovietice, în lupta împotriva invadatorilor germani!)

Premiera a avut loc sub bagheta lui Yuri Fayer, în 21 noiembrie 1945, la “BOLŞOI Teatr”, în coregrafia lui Rostislav Zakharov.
Celebra GALINA ULANOVA a dansat în rolul principal.

 

ACTUL I:
În casa unui nobil.
Mama şi cele două fiice ale sale, instalate în noul cămin, încearcă să cureţe odaia prăfuită, însă efortul este prea mare pentru ele, astfel că lasă întreaga gospodărie pe umerii surorii vitrege.
Fata din prima căsătorie a tatălui trebăluieşte de zor, în timp ce mama vitregă şi surorile ei lenevesc toată ziua.
Când termina treaba, ea se cuibărea în cenuşă, într-un colţ al vetrei, şi, din acest motiv, fusese poreclită “Cenuşăreasa”.
Sărmana fată nu îndrăznea să se plângă tatălui ei, pe care îl iubea nespus, dar care ştia de frica soţiei.
Având un suflet mărinimos, ea îi dă o bucată de pâine cerşetoarei care bate la uşa casei sale.
Apare solul Prinţului care invită toate doamnele la balul organizat de acesta.
Entuziasmate peste măsură, mama şi surorile încep să probeze haine şi îi cer tatălui un professor, care să le înveţe să danseze pentru petrecerea de la palat.
După lecţia de dans, Cenuşăreasa le ajută să se pregătească, ba chiar se oferă să le aducă oglinda, pudriera şi parfumul, pentru a se aranja cum se cuvine.
Mama şi surorile pleacă, grăbite, spre Palat, lăsând casa în grija Cenuşăresei. Deodată se aud bătăi în uşă. Cenuşăreasa deschide şi în încăpere intră cerşetoarea pe care o mai hrănise şi altădată. Dezvăluindu-se de pelerina ponosită, ea se dovedeşte a fi Zâna, naşa Cenuşăresei, care drept răsplată pentru bunătatea ei, o va ajuta să meargă la bal.
Zâna cheamă cele patru anotimpuri: Primăvara îi oferă coroniţa, Vara îi dăruieşte rochia de bal, Toamna aduce un dovleac pe care Zâna îl transformă într-o caleaşcă minunată şi Iarna îi oferă o pereche de pantofi fermecaţi.
Transformată într-o prea frumoasă fată, Cenuşăreasa va avea acum ocazia să meargă la balul mult visat. Zâna îi atrage însă atenţia că vraja se va destrăma la miezul nopţii.


ACTUL II:

Tabloul 1 - Scena balului.
Sosesc invitaţii şi printre ei, surorile şi mama vitregă, împopoţonate şi pline de ele stârnesc priviri ironice.
Cei doi cavaleri anunţă intrarea Prinţului care prin farmecul lui cucereşte inima tuturor invitatelor. O muzică suavă anunţă intrarea Cenuşăresei. Este atât de frumoasă încât Prinţul este vrăjit pe loc de misterioasa Prinţesă.
Oaspeţii sunt serviţi cu portocale, aduse chiar de invitaţii din Grecia, dar surorile, lacome şi răsfăţate, încep o bătaie pentru portocale, păstrându-le doar pentru ele.
Prinţul o invită la dans pe Cenuşăreasa, spre admiraţia tuturor, pentru graţia cu care se mişca.
Apoi, ca un semn de mare apreciere, îi oferă eşarfa cu blazonul regal..
Balul este întrerupt de ceasul care bate miezul nopţii.
Cenuşăreasa aruncă eşarfa cu blazon, primită în dar, pentru a nu păstra nici o dovadă care să o descopere că a participat la bal, şi fugind, pierde unul dintre pantofi.
Găsindu-l, Prinţul îl ridică şi hotărăşte să o caute pe aleasa inimii sale, oriunde ar fi ea.
Împreună cu cavalerii săi credincioşi, Prinţul ajunge în ţarile tuturor celor care au participat la bal. Nici în Spania şi nici în Orient, însă, Prinţesa misterioasă nu este de aflat.
Zâna cea bună îi întâlneşte şi îi îndrumă spre casa Cenuşăresei.

Tabloul 2 - E dimineaţă, în casa Cenuşăresei.
Cenuşăreasa se trezeşte, încă visând la scena balului. Nu le bagă în seamă pe surorile care o înghiontesc cu răutate.
Tatăl Cenuşăresei vine să le anunţe că soseşte Prinţul însoţit de cavalerii săi. Surorile şi mama vitregă, surprinse nearanjate, încearcă să se gătească în grabă pentru primirea Prinţului.
La sosirea Sa, tatăl îi prezintă doamnele casei. Ele încearcă pe rând pantoful delicat de prinţesă, însă niciuneia dintre ele nu i se potriveşte.
Deodată, Prinţul zăreşte eşarfa cu blazonul regal, care îi fusese furată, şi supărat peste măsură, le ceartă pe cele două surori, pentru fapta lor ruşinoasă.
Vrând să aplaneze conflictul, tatăl o prezintă Prinţului pe cea de a treia fiică: Cenuşăreasa.
Aceasta încearcă pantoful, care i se potriveşte de minune şi, astfel, Prinţul îşi găseşte aleasa inimii sale. El o duce la Palat, unde vor trăi fericiţi până la adânci bătrâneţi.
În sala mare a Palatului, invitaţii, printre care şi mama vitregă împreună cu fiicele sale, sărbătoresc nunta Prinţului şi a Cenuşăresei.


Sursă foto: tnobconstanta.ro
 

Taguri: TNOBConstanta, OLEGDANOVSCHI, CONSTANTA, Cenusareasa, SergheiProkofiev, JulesMassenet, TNOBConstanta, HoratiuChereches, IrinaGaneaMihaiu, AdrianMihaiu, TNOBOlegDanovskiConstanta, GalinaUlanova, BolshoiTeatr, Bolsoi, YuriFyer, RostislavZakharov,
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

MIHAI LUPU, SINGUR ÎMPOTRIVA TUTUROR
scris de Liviu Tramundana
Deși inspirat din sloganul unei galerii de fotbal, titlul reflectă fidel situația președintelui CJ Constanța. Acesta a fost singur în(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii