ANALIZĂ. Mazăre a pierdut portul. Efecte economice și politice(2569)
Vestea că preluarea gratuită a acțiunilor Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime, în 2008, nu a fost constituțională a venit ca un trăznet pentru administrația Mazăre. Au trecut circa șase ani de la adoptarea proiectului de lege și nimeni nu se aștepta la o astfel de lovitură. Succesul din 2008 al parlamentarilor PSD, în frunte cu fratele primarului, Alexandru Mazăre, se întoarce acum ca un bumerang asupra lor.
De ce ca un bumerang? Pentru că în toți acești ani municipalitatea a beneficiat de dividende de la CNAPMC în valoare de aproape 12 milioane de euro. Ce se va întâmpla cu acești bani? Practic, nimeni nu știe. Christian Gigi Chiru, unul dintre cei care a inițiat acest demers, spune că așteaptă motivarea Curții Constituționale. Mazăre a fost mai tranșant. „Dacă nu iese Ponta, pierdem tot“ „Felicit ACL-ul, PDL, PNL, senatorul care a iniţiat sesizarea şi pe Iohannis pentru marea victorie repurtată împotriva Constanţei. Dacă nu va câştiga Ponta, nu mai vedem acţiunile înapoi, nici vorbă de cele 13% în plus la care speram. Vom tăia din bugetul oraşului, primeam 2 milioane euro pe an pentru nevoile primăriei şi pentru subvenţii. Decizia CCR este corectă de formă, pentru că acţiunile trebuiau deţinute de Municipiul Constanţa. A fost o scăpare. Dar am pierdut acţiunile. Să vedem cine câştigă alegerile, dacă mai există voinţă politică, dacă mai recuperăm cele 20%, plus cele 13% din proiect“, a explicat el pentru Adevărul.
2 milioane de euro nu înseamnă foarte mult în economia bugetului local, care are se ridică la 150 de milioane de euro. Practic, nici nu se știe exact ce s-a întâmplat cu acești bani. Mazăre a spus că dorește mai multe acțiuni în port pentru a majora ajutoarele de căldură, dar în toți acești ani gigacaloria în Constanța a cunoscut o creștere spectaculoasă, ajungând pe locul al treilea în țară. Ce s-a întâmplat de fapt cu acești bani? Nimeni nu știe, iar primăria nu a prezentat niciodată hârtii din care să rezulte pe ce i-a cheltuit. Nici măcar nu a declarat public vreodată.
Politic însă, acești 2 milioane de euro înseamnă foarte mult. Paradoxal, cel care poate avea cel mai mult de pierdut de pe urma deciziei CCR este chiar Gigi Chiru. PSD și-a asmuțit discursurile împotriva sa, făcându-l responsabil de pierderea a 2 milioane de euro. Cu siguranță că se va marja în continuare pe această temă. Dacă într-adevăr banii va trebui să fie returnați, Chiru va avea de dat explicații electoratului PSD, care va crede că toate nenorocirile din Constanța au fost aduse de el.
Ce se va întâmpla acum? Senin, fratele senatorului a declarat pentru un ziar local că va iniția un nou proiect de lege, prin care să fie corectate greșelile din primul. Să nu uităm însă un amănunt: în 2008, legea a trecut în 8 luni de zile, în ciuda opoziției președintelui Băsescu, care a respins-o, și a ministrului Transporturilor de atunci, liberal. Acum, în doi ani și jumătate, PSD nici măcar nu a introdus legea în Parlament. Să plece Băsescu și mai vedem, a spus Ponta. Este evident, dacă facem o comparație între cele două perioade, că o astfel de lege, prin care să se mai treacă 13% din acțiuni, ar fi putut trece de 3 ori până acum. Explicația, confirmată de surse politice, este că Ponta nu vrea să îi dea portul lui Mazăre.
Cei mai mulțumiți de această decizie a CCR sunt sindicaliștii din port și operatorii portuari. Afaceriștii de milioane simt că li s-a luat o povară de pe umeri. Mazăre a pierdut o bătălie, nu războiul, dar parcă nu îi va mai fi așa de ușor să își bage nasul în treburile lor. Ce așteaptă ei acum? Să plece Mazăre de la primărie. Și pentru ei decizia CCR este una de etapă. Nu se vor opri până când primarul pe care îl urăsc mai mult decât orice nu va pleca din scaun.
O ultimă întrebare, decomadată fără răspuns: cine răspunde pentru că legea din 2008 a fost prost făcută, fiind declarată acum neconstituțională? Se va îndrepta Radu Mazăre împotriva fratelui său, inițiator al legii? Și cine va plăti, din buzunarul propriu, cele 2 milioane de euro, dacă acestea va trebui să fie returnate? Sunt, desigur, întrebări retorice. Orice categorie profesională face o greșeală este pasibiliă de amenzi, sancțiuni, desfacerea contractului de muncă. Nu și politicienii, care greșesc fără ca nimeni să îi sancționeze. Nici măcar la vot, de multe ori.
Reamintim că Curtea Constituţională (CC) a decis, joi, că este neconstituţională trecerea la Consiliul Local Constanţa a unui pachet de peste 1,3 milioane de acţiunile deţinute de stat la Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, ceea ce reprezintă 20% din capitalul social.
CC a admis astfel excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Avocatul Poporului cu privire la dispoziţiile Legii 216/2008 privind transmiterea cu titlu gratuit a unui pachet de 1.369.125 de acţiuni deţinute de stat la Compania Naţională "Administraţia Porturilor Maritime" Constanţa către Consiliul Local al Municipiului Constanţa.
Avocatul Poporului arăta, în sesizare, că prin actul normativ criticat se aduce atingere dreptului de proprietate al statului şi al unităţilor administrativ-teritoriale, astfel cum este prevăzut de articolul 136, alineatul 2 din Constituţie, întrucât titularii dreptului de proprietate nu pot fi decât statul şi unităţile administrativ-teritoriale, respectiv comune, oraşe, municipii şi judeţe, iar nu consiliile locale sau consiliile judeţene, care sunt autorităţi deliberative.
În prezent, Ministerul Transporturilor este acţionar majoritar la Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, cu 60%, iar Fondul Proprietatea şi Primăria Constanţa deţin fiecare câte 20% din capital.
Guvernul şi Primăria Constanţa vor ca Ministerul Transporturilor să cedeze 13% din acţiuni Consiliului Local şi să listeze pe bursă un pachet de 14% din titluri. Posibilitatea creşterii participaţiei Primăriei Constanţa a stârnit numeroase critici din partea operatorilor portuari şi a sindicatelor din port, dar şi în mediul politic de la nivel central.
Premierul Victor Ponta declara, în 12 august, că transferul de acţiuni de la Portul Constanţa la municipalitate este un proiect care va fi dus la bun sfârşit.
"Răspunsul Comisiei Europene a fost că se recomandă României, după alte experienţe europene, ca statul român, într-o formă sau alta, pentru că statul român înseamnă autoritatea publică centrală - Guvern şi autoritatea publică locală, să deţină peste 50 la sută. În ceea ce eu am propus şi ce se va face până la urmă, statul român, prin autoritatea publică centrală - minister şi locală - Primărie, Consililul Local, va deţine chiar mai mult decât 51 la sută, va deţine 65 la sută, restul trebuie intrat în procedura de listare la Bursă. Deci, încă 15 la sută din ceea ce are ministerul eu cred că este bine să fie scos pe Bursă pentru că în acest fel Portul Constanţa va putea să fie o companie în primul rând transparentă, deschisă să atragă investiţii, să se poată dezvolta", spunea atunci Victor Ponta.