Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
dosarele timpul
Hotelierii din Mamaia, în război cu Primăria Constanța

Hotelierii din Mamaia, în război cu Primăria Constanța(2968)

Supărare mare pe hotelierii de pe litoral. Aceștia au anunțat, nici mai mult, nici mai puțin, că 70% dintre ei sunt la un pas de a-și închide unitățile. Motivul: mod de în care Serviciul Public de Impozite și Taxe din cadrul Primăriei Constanța au calculat impozitul pe clădiri.

Reprezentanţii patronatelor spun că în urmă cu cinci ani a fost emisă o hotărâre de guvern care reglementa că sezonul estival începe la 1 mai şi se termină pe 30 septembrie, desfăşurându-se aşadar pe o durată de cinci luni. Hotelierii care se conformau şi aveau unităţile de cazare deschise în toată această perioadă, beneficiau de reducerea la jumătate a impozitului pe clădiri. "Cineva a modificat ulterior în Codul Fiscal, fără ca noi să ştim şi fără să ne anunţe nimeni, că pot beneficia de aceste reduceri de impozit doar cei care funcţionează minim 185 de zile, adică mai mult de şase luni", a declarat agenţiei Mediafax Nicolae Bucovală, preşedintele patronatului Mamaia, care reuneşte hotelurile din staţiune, şi unul dintre cei mai mari investitori în turismul de pe litoral. El a adăugat că în ultimele luni, primăriile de pe litoral au pornit o "prigoană" împotriva hotelurilor, cărora le cer să demonstreze că au primit turişti minim şase luni, în caz contrar urmând să plătească retroactiv impozitele de care au fost scutite. "Acum, primăriile vin şi ne recalculează din urmă cu 3-5 ani impozitele şi ne somează să plătim restanţele în termen de o lună. Este vorba de mulţi bani, pe care nu îi putem plăti. Un hotel cu 150 de camere din Mamaia trebuie să plătească o diferenţă de 40.000 de euro. Este o neconcordanţă între hotărârea de guvern de acum cinci ani şi Codul Fiscal, dar toţi ne întrebăm de ce nu am fost avertizaţi în primul an şi am fost lăsaţi să funcţionăm aşa câţiva ani", a spus Bucovală. Mai mult decât atât, autorităţile locale le cer hotelierilor de la mare dovezi nu că au avut unităţile deschise, ci că au şi primit turişti şase luni pe an. "În extrasezon poate că sunt zile în care nu vin turişti. De exemplu pe 5, 6 mai este posibil ca într-un hotel să nu fie cazat nimeni. Noi le demonstrăm însă că am avut deschis cu facturi la utilităţi, cu salaii plătitem, dar ei vor dovada că am avut turişti", a afirmat şeful patronatului Mamaia. El spune că primăriile au somat hotelurile să plătească în termen de o lună, în caz contrat urmând să le blocheze conturile. În consecinţă, majoritatea hotelurilor de pe litoral intenţionează să acţioneze în instanţă autorităţile locale.

Precizăm că una dintre firmele controlate de Bucovală, SC Parthis SRL, a înregistrat în 2013 un profit de 776.196 lei.

Dragoş Răducan, vicepreşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) spune că este imposibil ca în fiecare zi din extrasezon să fie turişti în hoteluri. "Uşa ta, ca hotel, este deschisă de la 1 mai la 30 septembrie, camerele sunt pregătite, angajaţii sunt la lucru, gata să primească turişti, facturile sunt plătite şi hotelurile funcţionează. Că nu sunt turişti tot timpul nu este vina hotelierilor, ci a autorităţilor locale, care nu au ştiut să promoveze staţiunea", a afirmat Răducan. Oficialul federaţiei crede că din cauza neconcordanţei legislative, hotelurile de pe litoral riscă să fie blocate în vară. "Mulţi nu vor putea plăti retroactiv, iar primăriile le vor bloca conturile şi nu vor mai putea funcţiona. Pentru prima dată în ultimii 25 de ani, peste 70% dintre hotelurile de pe litoral ar putea rămâne închise la începutul sezonului pentru că nu-şi vor putea plăti retroactiv acest impozit pe clădiri, al cărui mod de calcul a fost interpretat tendenţios de către primării, pentru a creşte încasările", a mai spus Răducan. Potrivit datelor oficiale, în staţiunile de pe litoral sunt aproximativ 360 de hoteluri.

La rândul lor, reprezentanții SPIT spun că în perioada octombrie – decembrie 2014 au fost efectuate inspecții fiscale la un număr de 18 operatori economici din stațiunea Mamaia care aveau depuse cereri pentru reducerea cu 50% a impozitului pe clădiri și a impozitului pe teren utilizate pentru prestarea de servicii turistice. ”Șase dintre acești hotelieri nu au putut beneficia de reducerea cu 50% pentru că nu au prestat servicii turistice mai mult de 6 luni, așa cum prevede modificarea Codului Fiscal realizată conform OG 30/31 august 2011. Înainte de această modificare, reducerea se acorda pentru prestarea de servicii turistice pentru mai puțin de 6 luni. Astfel, în perioada 2009 – 2011, când au fost efectuate verificări, facilitatea de reducere de 50% a fost acordată ținând cont de veniturile (ele fiind dovada prestprii serviciului turistic) obținute din servicii turistice, astfel cum sunt ele definite la punctul 2018 al titlului IX din normele de aplicare al Codului fiscal”, a precizat Virginia Uzun, director executiv SPIT.

Aceasta a precizat că, din poziția publică a hotelierilor, a dedus că hotelierii ar fi vrut să se țină cont nu de abordarea legală, conform Codului fiscal, ci de una fracționată, adică una în care să se verifice cheltuielile, nu veniturile. ”Chiar dacă stau cu ușa deschisă gata să presteze serviciul, atât timp cât nu intră nimeni, înseamnă că serviciul turistic nu este prestat și ca atare nu pot beneficia de aceleași facilități ca ceilalți operatori economici din stațiune care doresc și reușesc să funcționeze tot timpul anului”, a precizat Virginia Uzun. Ea readuce aminte că, potrivit declarațiilor Asociației Patronale Mamaia, stațiunea Mamaia a înregistrat în ultimii 5 ani cel mai mare grad de ocuapre dintre stațiunile aflate pe malul Mării Negre.

Mai mult, Virginia Uzun acuză hotelierii de dezinformare. Aceștia au afirmat că un hotel trebuie să plătească o diferență de 40.000 de euro, dar acest lucru NU ESTE cauzat de diferența de impozit, ci de neplata unor debite pierdute în instanță și neachitate.

”Pentru cei șase hotelieri care nu au îndeplinit condițiile de acordare a reducerii, s-au stabilit debite cuprinse între 7.000 și 120.000 de lei, achitate până în prezent parțial sau integral”, a precizat Virginia Uzun, care îi acuză de rea-credință pe nemulțumiți în ceea ce privește activitatea de control.

Conincidență sau nu, în noiembrie, după primul tur al alegerilor prezidențiale, primarul Constanței, Radu Mazăre, a declarat le va explica membrilor comunității aromâne (care dețin o bună parte din hoteluerile din Mamaia) că dacă iese președinte Klaus Iohannis, "n-or să le meargă afacerile în Constanța". "Structural (n.r. — reprezentanții comunității macedonene) sunt de dreapta. Întotdeauna au fost de dreapta, au fost și legionari. 90 la sută dintre ei au fost legionari, bunicii lor. Votează cu cine cred că au văzut că le merită interesele și afacerile și asta vreau să le explic — cu Ponta, cu Tăriceanu și cu mine o să le meargă în continuare, cu Iohannis nu", a afirmat Mazăre la sediul central al PSD. El a susținut că aromânii câștigă din serviciile în turism din Constanța și că până acum l-au votat pe el, dar la primul tur al alegerilor l-au ales pe Klaus Iohannis. "Serviciile le oferă turiștilor. Și mă votează pe mine, care știu ce am făcut pentru turism. De data asta au votat cu Iohannis, nu știu de ce. Trebuie să mă întâlnesc ca să le mai explic cum stau lucrurile, de unde câștigă, care este sursa lor de prosperitate în ultimii ani. (...) Pentru că opțiunea lui Victor Ponta pentru prim-ministru este Tăriceanu, care duce o politică liberală, adică exact ceea ce facem noi. În niciun caz Iohannis nu va dezvolta turismul pe litoral", a argumentat Mazăre.
Edilul Constanței propune o zonă fiscală specială pentru cazinouri pe litoral, astfel încât turiștii să vină și în extrasezon. "Turismul din Mamaia la ora actuală merge bine în perioada de vară. Este o idee pe care am discutat-o cu premierul și pe care încă nu a apucat să o pună în practică, pentru că a cerut avizul Comisiei Europene: să facem un statut special pentru o zona fiscală de cazinouri pe fâșia de litoral, în așa fel încât să avem turiști și în extrasezon. Inclusiv la Veneția există așa ceva. Și ăsta este un proiect pe care Ponta îl susține și îl susține și Tăriceanu și e bine să-l știe fiecare 'comersant' din Constanța — că nu o să câștige numai trei luni de pe urma turiștilor, ci zece luni", a adăugat Radu Mazăre.

 Foto: Nicolae Bucovală (replicaonline.ro)

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii
OMD MAMAIA
Labirint Residence Euro Vial Residence
IMPExpert Birotică și Papetărie
IMPExpert Birotică și Papetărie

Editorial

Guvernul Ciolaciox – abuz de putere împotriva pensionarilor
scris de Mircea Lungu
Azi dimineață, la Radio România Actualități, doi moderatori ai rubricii ,,Invitatul apelului matinal”, Cătălin Cârnu și Daniela (...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii