Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
dosarele timpul
Cine sunt consilierii locali ai Constanței. Mircea Dobre, cele nouă surse de venit ale sale și proiectul

Cine sunt consilierii locali ai Constanței. Mircea Dobre, cele nouă surse de venit ale sale și proiectul(2716)

Consilierul local Mircea Dobre nu așteaptă, cu siguranță, ziua de salariu. Potrivit declarației sale de avere, acesta are nu mai puțin de nouă surse de venit.

În documentul depus în iunie 2014, acesta spune că a avut următoarele venituri:
1. 8.892 lei de la SC Dobre și Fii, în calitate de director
2. 8.892 lei de la SC Dobre și Fii Servicii, în calitate de administrator
3. 12.612 lei de la SC Geomir International, în calitate de director
4. 6.790 de lei de la Consiliul Local Constanța
5. 202 de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța, unde este președinte al Consiliului de Administrație
6. 151.697 lei din cedarea folosinței bunurilor
7. 14.850 de lei din pensii
8. 76.888 din dividende
9. 183.419 lei din dobânzi

Mircea Dobre deține, împreună cu soția, trei terenuri intravilane, un apartament și două spații comerciale. În conturi are peste 580.000 de lei.

Remarcăm două lucruri: suma din dobânzi declarată pare a fi eronată. În 2013 declara depozite de aproape 220.00 de lei, care au urcat la 580.000 de lei, dar în niciun caz dobânda nu poate fi de 183.419 lei. Mai remarcăm faptul că, în calitate de director, Mircea Dobre primește 8.892 de lei pe an, adică 741 de lei pe lună, foarte puțin peste salariul minim actual.

Punctăm și un fapt pozitiv: toate cele patru firme menționate mai sus au profit (și spuneam asta ținând cont că multe societăți cu cifre mari de afaceri merg, paradoxal, de ani de zile pe pierdere).

Ce a făcut însă Mircea Dobre în calitate de consilier? La ședințele de consiliu, PSD-istul nu iese din front: votează disciplinat ce propune partidul. Nu e nici prea vocal. A avut însă o prounere care reglementează activitatea piețelor. Proiectul prevedea ca pe o rază de 150 de metri în jurul piețelor să nu se mai permită amplasarea de tarabe. Mai mult, ar urma să fie interzise orice activitate de comerț de legume și fructe. Acest lucru i-ar fi picat ca o mănușă consilierului local, despre se spune că deține mai multe piețe în municipiu. Zeci de persoane s-au plâns primarului că li se ia pâinea de la gură, subliniind că au autorizații valabile de la primărie pe 10 ani și că plătesc 950 de lei lunar la primărie. Înmulțiți cu 12 și cu câteva zeci de tarabe și o să obțineți o sumă frumușică. Dobre a făcut mic pas înapoi: a propus consilierlor să amâne aplicarea hotărârii, până la 1 iunie 2015. Propunerea a fost acceptată de consilieri. Toți cei care aveau tarabe lângă piețe vor fi probabil forțați de împrejurări să intre în piață, iar proprietarul acesteia va obține mai mulți bani.

Mulți constănțeni critică dur acțiunea lui Dobre. ”Pe țiganii care fac bișniță lângă piețe nu îi vedeți”, spun ei. Pentru aceștia, autoritățile par într-adevăr să nu aibă soluții. Pentru cei care plătesc, se găsesc.

Dobre este mai cunoscut însă nu pentru activitatea de consilier, ci pentru cea de patron: firma sa a câștigat de mai multe ori licitația pentru distribuția cornurilor pentru elevi, din programul guvernamental ”Lapte și corn”. A încasat astfel câteva milioane bune de euro.

Afacerile i-au adus însă probleme cu Agenția Națională de Intergitate, care l-a declarat incompatibil în 2013. Potrivit ANI, el s-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât, în perioada exercitării mandatului de consilier local în cadrul C.L. al municipiului Constanţa, a încheiat prin intermediul SC Dobre & Fiii SRL (societate în cadrul căreia acesta deţine funcţia de administrator şi calitatea de asociat) diverse contracte de furnizare produse cu Primăria municipiului Constanţa, în valoare totală de 4.355.258,2 lei. Dobre a atacat în instanță decizia și acum două zile Curtea de Apel i-a dat dreptate, anulând actul administrativ emis de ANI. Decizia nu este însă definitivă. Dobre a vrut să se răzbune și a cerut și 100.000 de lei inspectorului ANI care l-a găsit incompatibil, dar instanța i-a respins cerea.

Social-democratul a obținut, în anul 2010, titlul de cetățean de onoare al orașului (devine parcă un obicei pentru consilierii locali să-și acorde astfel de titluri). În cazul lui Dobre, gestul a fost justificat pentru „activitatea laborioasă şi implicarea în dezvoltarea urbei, pentru demonstrarea unei înalte capacităţi şi promovarea unor idei novatoare în asigurarea dezvoltării municipiului Constanţa“.

Mircea Dobre a intrat și în clubul politicienilor cu bani care vor să-și vadă copii cât mai sus pe scara socială, așa că a făcut tot ce poate pentru ca Mircea Titus, fiul său, să ajungă consilier județean. L-a înscris apoi pe listele PSD la parlamentare, iar acum acesta reprezintă Constanța în Camera Deputaților.

Taguri: mircea, dobre, consilier, local, constanta, psd,

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

Justiția a murit când a amuțit legea și a domnit tagma
scris de Pompiliu Comşa
Puteau fi profesioniști. Au ales să nu fie. Puteau să fie normali. Au ales să fie speciali. Puteau să țină cu țara asta. Au ales b(...)
citeste mai mult

Cele mai recente comentarii