Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
politica
ALEGERI ISTORICE LA MANGALIA. SUDUL LITORALULUI VA REDEVENI

ALEGERI ISTORICE LA MANGALIA. SUDUL LITORALULUI VA REDEVENI "PERLA TURISMULUI ROMÂNESC" ÎN MANDATUL NOULUI PRIMAR !(894)

În politică, de când cu alegerile locale, e la modă din nou pălăria cu bilețelul pus bine în căptușeală pentru victoria finală...Cel mai dificil e să o porți în tren. Asta, în condițiile în care procedezi precum Goe și scoți brusc capul pe fereastră...Se poartă în draci pălăria! Evident, de către aceeași Mărie! Cel puțin în PSD, până acum, s-au probat toate modelele! Aceleași dimensiuni tehnice de când le știm. Pălăria mai mare decât capul!

Mai nou, pălăria pesedistă ia diverse forme, fiind confecționată din bucăți moștenite de pe la (ALDE) partide. Dacă pălăria ar fi din cauciuc, aș spune că a fost reșapată, dar nu e cazul...E, totuși, un model ciudat făcut parcă din petice. Dar dacă este o iluzie optică? Ce să fie? Ce să fie, mama ei de pălărie! Partid? Dar niciodată nu am avut o pălărie pe post de partid! Doar ciuperci într-un picior. În locul unde se trece de regulă termenul de garanție stă scris “Uniți pentru Mangalia!”

Inițiativa este nouă, pot să confirm, dar lozinca este depășită. Nu mai este în ton cu mersul de astăzi al revoluției...Că, la noi, revoluția nu se sfârșește niciodată! Ba, dimpotrivă, sună dramatic! Adică, întreb, de ce uniți? Păi, de 30 de ani încoace, să înțeleg că mangalioții au fost dezbinați? Nu am auzit ca la Mangalia să se întâmple ceea ce se întâmplă de 3 ani încoace la Medgidia! Unde s-a ajuns la tensiuni inimaginabile doar pentru că o grupare nu îl place pur și simplu pe primarul Valentin Vrabie! Tot liberal, ca și cel de la Mangalia, dar care face de-a dreptul minuni pe praful ăsta! Și, cu toate astea, nu este apreciat la justa lui valoare de către niște contestatari care nu fac altceva decât să-i caute noduri în papură! În opinia mea, principala calitate a lui Vrabie este disponibilitatea sa la dialog cu cetățenii orașului. Chiar și cu cei care se remarcă printr-un limbaj violent!

Cristian Radu s-a izolat singur de restul lumii încă din prima sa zi de mandat ca primar ales al orașului Mangalia. O meteahnă moștenită și cultivată în anii în care a fost șeful Gărzii Financiare Constanța. De pe această poziție,a început să se comporte ca o “persoană specială”, care nu stă de vorbă cu oricine, care nu se coboară la nivelul oricui, care nu ascultă pe toată lumea, pentru că sunt mulți și au aceleași probleme. Și când te gândești că nu exista nici un virus în viața sa! Între cele două funcții importante sunt mari diferențe de interpretare. Șeful Gărzii Financiare este asimilat de către opinia publică, virgulă, ca fiind “omul negru” care “arde” pe toată lumea. În timp ce primarul este de dorit să fie blajin, răbdător cu toată lumea, gospodar. Deși se află aproape de finalul a două mandate, Cristian Radu nu a reușit să corespundă așteptărilor mangalioților, care nu s-au acomodat nici ei cu ermetismul său. Ceea ce a creat o imensă prăpastie între domnia sa și o parte a populației orașului, care îi reproșează că nu a făcut nimic! Și că, acum, în ceasul al 12-lea, este sufocat de zeci de programe și de proiecte! De aici și senzația creată de unii cum că Mangalia nu ar fi unită!

Sigur, un îndemn în plus la unitate nu strică. De fapt, asistăm, în această perioadă premergătoare alegerilor locale, la o extindere a manifestărilor și mișcărilor sociale care fac apel la cetățeni să își unească forțele pentru binele orașului Mangalia. Și, totuși, nu toată lumea a percutat la această chemare sau nu a fost agreată. Mă refer la Puterea Unită a lui Mincă Ion. Sau poate că acesta nu s-a purificat destul după anii în care a slujit PRM-ul lui Vadim Tudor...Nu știu cu ce a ajutat Mangalia sau doar s-a ajutat pe sine! Oricum, a condus cu brio mașina de zgomote a PRM de la Mangalia.

Un lucru pot să spun sigur. La vremea respectivă, se făcea politică, nu glumă, în Mangalia! Într-o perioada în care Zanfir Iorguș era liderul Partidului Democrat pe județ. Nu fac parte dintre lăudătorii săi, dar pot să spun un lucru. Niciodată, după căderea lui Iorguș și dispariția Partidului Democrat, condus de Băsescu, nu am mai văzut, nici măcar vara, puzderia de miniștri care veneau la Mangalia! Precizez. Indiferent de anotimp. Cred că, într-un an de zile, Mangalia a fost “călcată” de un guvern întreg! Și, în mod deosebit, de Elena Udrea, ministrul Turismului. Care, oricum, față de constănțeanul Dobre, a fost mult mai receptivă față de Mangalia și de problemele litoralului! Să fim bine înțeleși, dacă nu ai uși deschise la Guvern, nu ai valoare ca primar! Și nu putem nega faptul că diplomația lui Iorguș nu a fost benefică și pentru Mangalia și sudul litoralului, în general.

Sunt convins că Radu Cristian nu are argumente să mă contrazică. Aș vrea să cred că “Uniți pentru Mangalia” nu va avea soarta tristă a altor inițiative de acest gen și că nu o să mai auzim nimic despre existența ei morală pe pământ. Dacă este gândită ca fiind o nouă pălărie pentru PSD, după cum susțin unii analiști politici, atunci, pot să spun, încă de pe acum, că mangalioții au fost puși să își fure singuri pălăria! Sigur, nu contează prea mult părerea mea, dar nu cred că Felix Stroe și Nicu Moga vor renunța de bună voie și nesiliți de nimeni la Mangalia și sateliții ei! Mai ales, acum, când s-au pus bazele concrete ale renașterii sudului litoralului românesc și sunt așteptați marii investitori ai lumii! Felix Stroe este excesiv de receptiv la nou ca să cred că nu îl interesează o perspectivă atât de generoasă...Neptun-Olimp revine la vechiul său statut de “Perlă a litoralului românesc”! Și primele “mișcări de trupe” se vor produce în timpul mandatului celui care va deveni primarul Mangaliei în vară!

O adevărată șansă istorică pentru învingătorul în alegeri și partidul care îl susține! Să candidezi pentru o Mangalie unită și să te trezești primar peste o metropolă în devenire! Nu știu dacă Nicu Moroianu, noul candidat, a luat în calcul și această variantă, dar ea, după ultimele negocieri de la Neptun, se conturează deja. Șansele domniei sale, ca inițiator al inițiativei unite, depind deocamdată de un singur lucru. De sinceritatea domniei sale în tot ceea ce face și de direcția în care se îndreaptă demersurile sale.

În ce mă privește, în ciuda simpatiei pe care i-o port, plasarea lui Zanfir Iorguș, care se bucură de încrederea chestorului Nicu Moga, pe post de vector de imagine, mă face să cred că PSD și-a luat pălărie nouă! Asta să fie “dreapta pesedistă” alcătuită din formațiunile politice și personalitățile care nu au mai prins un loc aproape de marile jocuri politice aflate în plină desfășurare? Chiar credeți că PSD moare de grija celor uniți pentru Mangalia?

 

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

PUNCT ȘI DE MEDITAT
scris de Pompiliu Comşa
Nu există nicio dovadă că întâmplările violente de miercuri de la Parlament reprezintă un montaj comun al AUR, PSD și PNL, dar unel(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii