Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
timp liber
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
REMEMBER: Povestea STABILOPODULUI

REMEMBER: Povestea STABILOPODULUI(129163)

Stabilopodul este o invenție românească realizată în 1963 și care a marcat destinul Portului Constanța. Regretatul inginer Laurențiu Țoringhibel, fost director al Întreprinderii de Construcții Hidrotehnice (ICH), tatăl vechiului meu prieten, doctorului de excepție, Marius Țoringhibel, povestea că istoria acestei creații tehnice este legată de vizita în 1962, în port și la Șantierul Naval Constanța, a fostului lider comunist al României, Gheorghe-Gheorghiu Dej, care a hotărât să se extindă portul și șantierul naval.

La acea vreme, portul se întindea până la SNC, care la rându-i se limita la perimetrul ocupat în prezent de atelierele de mecanică reparații, tâmplărie și lăcătușerie. Digul de nord se sfârșea la Cuibul Reginei și Farul Carol. Cei desemnați să ducă la bun sfârșit această misiune au făcut deplasări de documentare la șantierele navale Gdinia și Gdansk (Polonia), la Moscova, Odessa și Leningrad.

În final, din documentația vremii s-a ales o soluție franceză. La construcțiile hidrotehnice din zona Mediteranei, se folosea un element de protecție, numit tetrapod. Era un trunchi de con fără picioarele pe care le are stabilopodul românesc. Până atunci, toate protecțiile folosite la digurile românești din portul vechi erau reprezentate de blocurile paralelipipedice sau cubice.

Pentru extinderea portului existau două variante: să se cumpere patentul francez sau să se creeze un produs românesc. S-a ales cea de-a doua soluție. Astfel, inginerii Mircea Lateș și Mircea Ulubeanu au proiectat stabilopodul, care s-a dovedit a fi mai bun decât tetrapodul francez, pentru zona Mării Negre, în care furtunile ajung până la forța 7 — 8.

Forma deosebită a stabilopodului are două funcții deosebite: pe de o parte, permite spargerea valurilor și disiparea forței lor distructive, iar pe de altă parte, stabilopozii se îmbină mai bine între ei decât tetrapozii și nu permit mantalei de protecție a digului să alunece în mare. Desigur, costul unui stabilopod este superior celui al unui bloc de beton, dar și efectul în apărarea digurilor este mai mare. Iar în timp, o manta de stabilopozi asigură o protecție mai bună și mai ieftină decât una din blocuri de beton, afirmă specialiștii.

Primul stabilopod a fost construit în 1963, pe șantierul înființat la Poarta 6, în zona actualului cartier de locuințe. În 1976, produsul românesc a primit, din partea de OSIM, brevetul de invenție nr. 56.171, sub denumirea „bloc din beton pentru apărarea construcțiilor expuse valurilor”, care a intrat în proprietatea ICH.

 

sursa:Cuget Liber.

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp

Comentarii

CORNEL NEDELCU
13-07-2023
TAĂL MEU A LUCRAT LA ICH CA EXCAVATORIST (VIRGIL NEDELCU) IAR EU AM LUCRAT CA MUNCITOR ȘI APOI CA SUBINGINER CONSTRUCȚII HIDROTEHNICE LA ICH ÎN ANII DE GLORIE AI CONSRUTRUCȚIILOR HIDROTEHNICE DE LA NOI DIN ȚARĂ.

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii
OMD MAMAIA
IMPExpert Birotică și Papetărie

Editorial

Pinocchio-ul electoral
scris de Mircea Lungu
Indivizii mor, dar nu și colectivitățile. În ele ipocrizia, delațiunea, minciuna, ura, speranța, resemnarea se păstrează ca și dem(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii