Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
cultura-educatie
UN INGINER LA POALELE CULTURII - Cine face ca mine, ca mine să pățească!

UN INGINER LA POALELE CULTURII - Cine face ca mine, ca mine să pățească!(1020)

Cine în viața lui nu i-a făcut curte Culturii? Nu doamnei de la Cultură ci chiar culturii însăși așa cum este ea în aparență accesibilă tuturor neisprăviților. Că nu e om să nu fi scris o poezie.

Și dacă printr-un nefericit joc al sorții nimerești din sarcini de serviciu să muncești cot la cot cu oamenii de cultură hărăziți de soartă să știe și să poată prin talentul lor să facă așa ceva ești mort. Te mănâncă de viu și te vor supune la toate caznele la care nici nu te gândeai dacă îți vedeai de treabă oriunde în altă parte mai ales la locul tău de muncă ce ți se potrivea așa ca toată lumea ca toți oamenii normali mai ales la cap.

 

Funcția mea de director al admistrației teatrelor din Constanța era simplă: toate teatrele de păpuși, balet, dramatic, orchestra simfonică, teatrul liric trebuia să aibă de toate și încă ceva pe deasupra ca să poată funcția admirabil deși când era frig afară era și înăuntru iar tocmai pentru că peste tot nu se mai găseau de nici unele la noi pe scenă așa ceva nu trebuia să se vadă. Asta înseamnă programarea spectacolelor, vânzarea de bilete, funcționarea atelierelor pentru producția premierelor și întreținerea celor mai vechi, buna funcționare a echipamentelor de scenă și de culise, asigurarea cu tot ce trebuie pentru turnee și deplasări, administrarea spațiilor necesare tuturor celor care activau pe lângă și pentru artiști, buna funcționare a utilităților care mai de care mai insuficiente etc.

O nimica toată dacă ești la muncă de la ora 7 dimineața și pleci de acolo când crezi tu că e bine ca să poți veni și a doua zi. Autoritățile, culturale sau politice, uneori era cam același lucru, îmi spuneau că ne mai pot susține financiar doar cu 40% din necesar și că ne sprijină dacă putem face noi direcțiunea ceva ca să plătim oamenii cât se poate de bine și să nu desființăm nicio instituție de spectacol.

 

La un moment dat prin 1989 mi se pare renumita și mult regretata Dina Cheregi e promovată secretar de partid și avea cum bine vă gândiți chef să răstoarne lumea spre binele ei și al nostru. Pentru că așa nu se mai poate. Dacă ne organizăm mai bine o să avem de toate nu o să ne mai lipsească nimic. În primul rând de acum încolo nu va mai fi frig la Teatru chiar dacă pe țevi venea rar de tot ceva apă călîie iar afară iarna era frig deși partidul se lupta cu toate relele pământului spre mai binele nostru colectiv.

- Mâine dimineață mergi cu noi, cu mine și cu directorul Mazilu, ca să rezolvăm niște probleme, îmi zice, ca un ordin, noul secretar de partid de la Teatrul Dramatic tovarășa Diana Cheregi.

Fix la ora nouă pe hol în fața biroului meu mă așteptau deja nervoși că nu plecăm mai repede cei doi șefi ai mei dornici să îmi arate că dacă se implică și ei multe lucruri vor fi mult mai bune.

După cum vă așteptați eu tocmai mai aveam ceva de făcut ba la teatrul de păpuși, ba pe la ateliere, ba pe la scenă pentru că ce rezolvi de dimineață e mai bine și poți spera că în ziua aia vei fi mai liniștit ca să mergi cu încredere cu cei doi care dacă nu aveau în ziua aia repetiție nu înțelegeau de ce mă frământ eu cu prostii și mărunțișuri.

După vreo jumătate de oră de îndemnuri tovărășești gen hai mă odată să plecăm unde avem treabă ce tot ne ții pe aici, Diana mă trage de mână se uită în ochii mei cum vă imaginți voi că se uită o femeie la un pămpălău și îmi zice:

- Acum înțeleg eu de ce nu s-a încurcat niciuna din teatru cu tine până acum. Ești în stare să o lași goală în pat pentru că mai ai puțină treabă!

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

MIHAI LUPU, SINGUR ÎMPOTRIVA TUTUROR
scris de Liviu Tramundana
Deși inspirat din sloganul unei galerii de fotbal, titlul reflectă fidel situația președintelui CJ Constanța. Acesta a fost singur în(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii