DE LA 1 IUNIE, GUVERNUL ORBAN LANSEAZĂ UN NOU PROGRAM COMPLEX, MENIT SĂ URGENTEZE REINTRAREA ROMÂNIEI ÎN NORMALITATE(970)
Sunt trei luni de zile de când epidemia a lovit România și a împins-o în necunoscut! Pe nepusă masă, ne-am trezit aruncați într-o groapă deosebit de adâncă! De atunci, ne zbatem să ieșim la suprafață! Nu știu dacă ați trăit vreodată senzația că, după ce v-ați prăbușit, sunteți ușor înghițiți de groapa respectivă!
S-a dovedit că măsurile luate de Guvernul PNL, în consultare cu președintele Klaus Iohannis, au fost prompte, eficiente și corecte. Au salvat vieți, au protejat sănătatea românilor, au pus bariere în calea extinderii pandemiei, i-au ajutat pe semenii noștri aflați în dificultate, au susținut economia și locurile de muncă.
Astfel, România a fost mai puțin afectată decât multe alte țări din Europa și din lume. Majoritatea covârșitoare a românilor au susținut și susțin aceste măsuri și resping inițiativele rupte de realitate și populismele unor politicieni iresponsabili. Doar așa, prin solidaritatea cetățenilor, am reușit să depășim șocul inițial al impactului epidemiei. Am luptat și luptăm împreună pentru înfrângerea flagelului și pentru reîntoarcerea treptată la o viață cât mai aproape de normalitatea pe care o știam.
De la 1 iunie,a intrat în actualitate o nouă fază a măsurilor proiectate pentru această perioadă. De La 1 iunie, s-a pus în mișcare o nouă fază a măsurilor de relaxare, de reintrare treptată în normalitate, precum și noi măsuri active de sprijin destinate angajaților și angajatorilor în contextul stării de alertă. E încă o dovadă că Guvernul PNL se află pe calea cea bună.
Cuvintele de ordine sunt și acum prudență, prevenție, respectarea regulilor stabilite de autorități. Mai presus de toate însă, este încrederea. Încrederea că respectarea regulilor ține de responsabilitate, parte a dreptului fiecăruia dintre noi de a fi liberi într-o democrație care se confruntă cu o criză nemaiîntâlnită. Încrederea că prin asumare colectivă a greutăților temporare și prin respingerea demagogilor și populiștilor vom învinge flagelul, ne vom întoarce la normalitate. Guvernul PNL are ca prioritate menținerea unui nivel de încredere ridicat în eficiența și justețea măsurilor luate, care s-au dovedit cele corecte și în beneficiul sănătății tuturor.
I. Plătim 41,5% din salariile angajaților care revin la muncă!
În perioada stării de urgență și după încetarea acesteia, până la 31 mai, angajații care și-au suspendat activitatea au beneficiat de sprijinul statului, prin plata șomajului tehnic. Pentru că multe companii se confruntă în continuare cu dificultăți și mulți oameni întâmpină probleme în a reveni sau a intra în activitate după această perioadă dificilă, Guvernul a adoptat un set de măsuri concrete de sprijin.
Pe lângă măsurile de sprijin, Guvernul PNL a adoptat și măsuri de stimulare a angajatorilor care încadrează pe piața muncii persoane ale căror contracte de muncă au încetat în perioada stării de urgență, precum și a tinerilor care nu au loc de muncă, nu urmează o formă de învățământ şi nu participă la activităţi de formare formare profesională.
Astfel, începând cu 1 iunie 2020, angajații care au primit indemnizația de șomaj tehnic, suportată de la buget în proporție de 75% și cărora le sunt menținute contactele, beneficiază, pentru o perioadă de trei luni de plata unei părți din salariu, reprezentând 41,5 % din salariul de bază, dar nu mai mult de 41,5 % din câştigul salarial mediu brut. Angajatorii au obligația menţinerii raporturilor de muncă până la 31 decembrie 2020, cu excepția lucrătorilor sezonieri.
Tot începând cu 1 iunie 2020, angajatorii care încadrează cu normă întreagă persoane în vârstă de peste 50 de ani ale căror contracte de muncă au încetat din motive neimputabile lor și tineri cu vârsta cuprinsă între 16 și 29 de ani, înregistrați ca şomeri, primesc lunar pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din această categorie, 50% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2500 de lei. Angajatorii au obligația menţinerii raporturilor de muncă pentru o perioadă de încă 12 luni după împlinirea acestui termen. Măsura se aplică și în cazul încadrării în muncă a cetățenilor români cărora le-au încetat raporturile de muncă cu angajatorii străini aflate în derulare pe teritoriul altor state, din motive neimputabile lor, prin concediere.
De aceste măsuri de sprijin NU vor beneficia angajatorii de tip instituţii şi autorităţi publice, dar nici angajatorii care se află în stare de insolvenţă, reorganizare judiciară, faliment, dizolvare, lichidare ori administrare specială, care au activităţile suspendate sau restricţii asupra acestora din alte motive decât restricţii asupra acestora din alte motive decât cele generate de răspândirea COVID-19.
De asemenea, indemnizația de șomaj tehnic, va fi menținută, de la data de 1 iunie 2020, pentru toate domeniile de activitate în care se menţin restricţiile stabilite până la ridicarea acestora.
II. Elevii vor circula gratuit!
Guvernul a decis că elevii vor beneficia în mod gratuit de transport local, transport cu trenul, pe tot parcursul anului calendaristic. Naveta între localitatea de domiciliu și localitatea unde sunt școlarizați va fi asigurată pe toată perioada anului școlar.
Guvernul Orban a adoptat procedura detaliată care le permite să circule pe toate tipurile de transport, fără a mai fi nevoiți să scoată bani din buzunar pentru a cumpăra bilete sau abonamente. Decontul acestor documente se va face direct între transportatori și autoritățile statului direct responsabile. Transportul elevilor, o problemă despre care au vorbit guverne la rând, nerezolvată, este una dintre principalele cauze ale abandonului școlar.
Vorbim despre un efort considerabil, dar Guvernul Orban respectă dreptul la educație garantat de Constituție, sprijinind concret mai ales elevii din categoriile cele mai vulnerabile, pentru a continua să meargă la școală. Pe 14 mai, Guvernul a adoptat ordonanța prin care am decis ca operatorii de transport să asigure transportul gratuit elevilor, sub sancțiunea încetării contractelor sau chiar a retragerii licenței de traseu în de traseu în cazul transportului interjudețean.
III. Fără bilet de trimitere pentru servicii medicale în ambulatoriul de specialitate!
Guvernul PNL a adoptat o Hotărâre de Guvern cu prevederi aplicabile până pe 30 septembrie, prin care medicii de familie pot iniția tratament specific și în absența unei scrisori medicale emise de medicul din ambulatoriul de specialitate. De asemenea, documentele necesare la casele de asigurări de sănătate pentru obținerea unor drepturi pot fi transmise prin mijloace electronice.
Serviciile medicale prevăzute în pachetul de bază, acordate în asistența medicală primară și în ambulatoriul de specialitate, pot fi efectuate și de la distanță, prin orice mijloace de comunicare, cu încadrarea în numărul maxim de 8 consultații/oră. Pentru a limita riscul iminent asupra stării de sănătate a populației, în asistența medicală primară și în asistența medicală ambulatorie de specialitate nu va fi utilizat cardul național de asigurări de sănătate până la data de 30 septembrie 2020.