Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
politica
LA MANGALIA, CANDIDATUL NICOLAE MOROIANU ÎNFRUNTĂ DICTATURA GUNOAIELOR!

LA MANGALIA, CANDIDATUL NICOLAE MOROIANU ÎNFRUNTĂ DICTATURA GUNOAIELOR!(1031)

La Mangalia, în viziunea abstractă a primarului Radu Cristian, groapa a căpătat alte conotații și semnificații. În oraș se vorbește deja despre o cultură a gropilor! Și chiar despre existența unei rezervații! Tratată ca o operă de artă de către domnul primar, groapa și-a pierdut până și sensul dat de Eugen Barbu!

Groapa este asociată mai mult cu existența din abundență a gunoiului menajer! Sub înțeleapta conducere a primarului, parcă am mai rostit fraza asta, groapa nu mai are un caracter războinic, ci arheologic. A dispărut, ca fiind depășit de situație, avertismentul lansat de înțeleptul Mangaliei. Citez: “Cine sapă groapa altuia, cade singur în ea!” Cu o condiție sau chiar mai multe…

Dar cine mai sapă astăzi groapa altuia? Și, mai ales, moca! Condiție de bază. Să aibe cineva chef să execute o asemenea lucrare complexă. A dispărut sensul parșiv de capcană pentru lupul ademenit deasupra unei gropi cu sarmale moldovenești. Capra cu trei iezi a devenit legendă la Mangalia!

Prin noua viziune a primarului Radu Cristian, groapa a fost umanizată. Fiind din ce în ce mai multe pe cap de mangaliot, sunt semnalizate printr-o gamă largă de obiecte. Citez: cracă de oțetar, ghidon de bicicletă, oliță de noapte spartă, salcâm prăpădit, hârtie creponată, salbe de scoici confiscate de la ghicitoare etc.


Frica de accidente bate esteticul! Până la domnul Radu Cristian, nu a existat o ierarhizare valorică și nici un curs artistic al fiecărei gropi în parte. Se știa doar atât: groapa este apanajul proștilor. Care proști, se știe, și în zilele noastre, cad în ea...Da, cad în ea, dar nu oricum, ci artistic. Înainte de nu știu ce perioadă istorică, cetățeanul cădea simplu, românește și fără fițe în groapa municipalității, scoțând un singur sunet.: “HÂC!”. Atât și nimic mai mult.

Acum, mai nou, gropile din oraș sunt vorbite, comentate și evaluate la justa lor valoare. Ele au devenit apanajul primarilor lipsiți de simplul simț gospodăresc! Chiar mai mult de atât, elementar! Ca studiu și test, groapa face parte din ABC-ul oricărui primar! Altfel, riscă să cadă el în ea! Doar că nu sunt numerotate, dar, cu siguranță, primarul va organiza un recensământ...Că tot se bate de muscă în plină vară!

Prin intermediul gropilor, primarul Radu Cristian și-a asigurat un loc în memoria mangalioților, care, deși sunt hotărâți să nu îl mai voteze, nu îl vor uita niciodată! Ei îi sunt recunoscători primarului Radu Cristian, autorul unei veritabile enciclopedii despre gropi, care i-a instruit corespunzător și i-a înzestrat cu o cultură adecvată a gropilor. Și cu simțuri speciale pentru a sări groapa…

La Mangalia, starea de lehamite, gen “Lasă-mă să te las”, și lipsa de simț gospodăresc, ca să trec în revistă doar câțiva factori negativi, au favorizat creșterea “natalității” la gropi! Asta este tot meritul primarului Radu Cristian, care a dat dovadă de pasiune în materie de reproducerea gropilor în mărime naturală! Acestea au apărut spontan prin neglijență, fiecare reprezentând o “Glina” în miniatură !

“Glina” înseamnă gunoi, mizerie de nedescris, surse de infecție în preajma litoralului, mirosuri sufocante, “transhumanța” gunoierilor. Cât timp vor exista gunoaie scăpate de sub control, atâta timp vor exista și gunoieri care vor pune în pericol sănătatea litoralului din partea sa sudică! Ce folos că Murad Mohammad, ca investitor străin, inaugurează noi hoteluri de lux aproape de Mangalia, un oraș plin de gunoaie și de praf!

Iată o temă pentru care ar fi meritat ca primarul Radu Cristian să participe la ședințele de lucru ale Consiliului Local Mangalia! Aici nu este vorba de lege, că te obligă sau nu te obligă să participi, e vorba de cât de mult îți pasă de orașul al cărui primar ești! La acest capitol, este o mare diferență între domnia sa, ca primar fără suflet pentru Mangalia, și consilierul local Nicolae Moroianu, candidat la funcția de primar și luptător activ împotriva gropilor de gunoaie din oraș și de pe litoral!

Salvarea orașului Mangalia de sub dictatura gunoaielor reprezintă unul din punctele principale ale programului cu care și-a deschis Nicolae Moroianu, susținut de foarte multe ONG-uri, campania electorală.

 

(Credit foto: MangaliaTV)

 

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

„Nu am nicio reținere
scris de Mircea Lungu
în legătură cu experimentul schimbărilor care se vor petrece”. Amorțitor, în plină lumina unei conferințe de presă, glasul ofici(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii