Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
social
Ce se mai întâmplă cu „romii lui Brăiloiu”

Ce se mai întâmplă cu „romii lui Brăiloiu”(1256)

Romii din Eforie ale căror locuințe au fost demolate, în urmă cu două luni, la dispoziția primarului Ovidiu Brăiloiu, sunt disperați. Pentru că nu au bani de mâncare și nici de medicamente pentru copiii bolnavi, ei au cerut ajutor mai multor fundații umanitare.


Dintre toate, Fundația World Vision România – Biroul Zonal Constanța a răspuns solicitării de ajutor intervenind în sprijinul copiilor aflați în situație de risc printr-un proiect de donație alimente și produse de igienă, în perioada noiembrie 2013 - martie 2014.

Donația se va realiza lunar și are drept scop depășirea situației de criză prin care trec 26 de familii evacuate din locuințele proprii și mai ales cei 50 de copii minori cu vârste cuprinse între 6 luni și 12 ani care trăiesc în prezent într-o clădire dezafectată care funcționa drept atelier al școlii din comunitate și în trei barăci improvizate la marginea comunității.

Valoarea distribuției ajunge la aproximativ 2.095 de lei pe lună. Pachetele oferite conțin alimente de bază precum mălai (2 kg), orez (2 kg), paste (2 pungi), ulei (5 litri, în funcție de numărul de persoane), făină (2 kg), bulion (1 cutie), conserve (4 buc), zahăr (2 kg) și un kit de igienă constând în detergent (1 pungă 800gr.), șampon (1 litru) și săpun (2 buc). De asemenea, s-au decontat rețetele pentru medicamentele necesare copiilor romi din Eforie, consultați de un medic specialist, în valoare de 500 de lei, pentru că majoritatea copiilor erau răciți după ce au petrecut o săptămână de zile sub cerul liber, în condiții de ploaie torențială și temperaturi scăzute.

„Asociația ne-a sprijinit prin preșdintele său Lăcrămioara Georgescu, în demersurile de identificare a persoanelor și de distribuție a alimentelor, și a tuturor activităților în care ne-am implicat împreună”, a declarat Corina Iordănescu, manager zonal World Vision.

Oamenii au mulțumit pentru ajutorul primit și nu au scăpat ocazia de a repeta cât le este de greu să trăiască în condiții precare de două luni de zile de când le-au fost demolate casele construite ilegal.

„Locuiesc împreună cu cei doi copii și soțul, într-o cameră mică de la internat. Nu avem apă. Trebuie să aduc zilnic de la 100 de metri distanță ca să spăl copiii și să gătesc. E foarte greu. Noi am muncit și ne-am contruit o casă cu două camere și baie ca să trăim în condiții civilizate și acum ne chinuim groaznic”, a precizat Vandana Amet.

O altă persoană căreia i-a fost demolată casa din cărămidă, cu mai multe camere, bucătărie și baie, casa pentru care a muncit ani de zile împreună cu soțul, este Viorica Constantin. Femeia are trei copii care merg la școală: Unul în clasa pregătitoare, altul în clasa a III-a și o fetiță în clasa a VIII-a, premiantă. Faptul că și-a văzut casa distrusă i-a pricinuit copilei o profundă stare de depresie, devenind apatică și neinteresată de școală. Timp de două săptămâni a absentat de la ore, după care și-a reluat cursurile.

„Ne-am trezit din casa noastră frumoasă, aruncați afară, sub cerul liber. Fetița cea mare a fost șocată. Acum stăm într-o gheretă improvizată și nu avem curent. Copiii își fac lecțiile repede, cât este lumină, dar cea mare e nevoită să mai scrie și la lumânare sau la candelă. Nu avem masă și copiii își fac lecțiile pe un scaun. Oricât de greu ne-ar fi, orice s-ar întampla, copiii mei vor merge la școală ca să facă cel puțin zece clase”, a declarat cu hotărâre femeia.

Reamintim că tabăra ilegală unde, de-a lungul anilor peste 100 de romi își construiseră ilegal locuințe, a fost demolată după zeci de somații emise de primarul Ovidiu Brăiloiu, pentru a se face loc unor blocuri cu locuințe sociale. Totodată, autoritățile locale din Eforie au cerut sprijinul Guvernului pentru a subvenționa construirea altor imobile destinate persoanelor nevoiașe din Eforie, printre care și familiile de romi.

Taguri: eforie, brailoiu,
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

ROMÂNA DE TRANZIȚIE
scris de Magda Ursache
De la Ion Papuc știu (Omul Politic, Ed. Grinta, Cluj-Napoca, 2023) că președintele Franței, Georges Pompidou, în spital, cu moartea(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii