„Ziua Națională a României”, celebrată la Cumpăna(302)
Ziua Națională a României este un prilej binecuvântat de a ne exprima mulțumirea către Dumnezeu pentru marele dar al libertății și unității naționale, precum și omagiul nostru de recunoștință adus memoriei tuturor celor care au contribuit la făurirea Marii Uniri.
Astăzi, cu ocazia aniversării a 105 ani de la Marea Unire din 1 decembrie 1918, este momentul readucerii în memoria colectivă a luptei de veacuri a românilor pentru unitatea și integritatea națională, pentru glia strămoșească botezată în râuri de sânge de eroi. „După Basarabia și Bucovina, Ardealul, frumosul leagan al poporului român, de unde au descălecat întâii voievozi ai țărilor românești, a votat la Alba Iulia unirea cu Regatul Român”.
În comuna Cumpăna, conform tradiției, evenimentele dedicate Zilei Naționale au început încă de dimineață, Imnul Național răsunând mândru în centrul comunei!
Au fost depuse coroane de flori în amintirea și cinstea eroilor neamului la cele trei monumente din localitate, moment urmat de o slujbă religioasă săvârșită de IPS Teodosie alături de un sobor de preoți și diaconi. Corala Bărbătească
“Armonia” a încântat pe toți cei prezenți cu un mini concert de cântece patriotice.
Elevii Liceului Tehnologic “Nicolae Dumitrescu”, alături de preșcolarii Grădinițelor „Sfânta Maria”, „Florilor”, „Paradisul Copiilor”, împreună cu membrii Ansamblurilor “Boboceii Cumpenei” și “Mugurașii Cumpenei” au pus în scenă spectacolul „Mândru că sunt român”. Cântece, dansuri și poezii patriotice au răsunat pe scena Casei de Cultură din Cumpăna, emoția ajungând în inimile tuturor celor prezenți în sală!
De asemenea, cu această ocazie, a avut loc și o extraordinară expoziție de pictură, lucrări ale elevilor liceului, sub îndrumarea domnului profesor Marian Vintilă.
Seria evenimentelor a fost încununată de o Horă a Unirii pe imnul de suflet ”Noi suntem români” în interpretarea soliștilor Elena Iordan și Cătălin Câmpanu, la care nu au ezitat să prindă toți ce simt românește!
Omagiul de recunoștință adus memoriei tuturor făuritorilor Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, precum și tuturor celor care au luptat pentru libertate, unitate și demnitate națională, trebuie să fie astăzi izvor de inspirație și înnoire pentru viața noastră ca români patrioți. Să luptăm pentru idealurile Marii Uniri dacă vrem să fim veşnici, iar iubirea de moșie trebuie să crească în sufletele noastre generație de generație!
La mulți ani și să nu uitați că noi suntem urmașii bunicilor și străbunicilor noștri, care s-au sacrificat ca noi să fim liberi și uniți!
La mulți ani, România mea!
La mulți ani, România noastră - Grădina Maicii Domnului!
La mulți ani, dragi români, oriunde v-ați afla!