Adunarea Generală a Asociației Comunelor din România: Dezbateri profunde și recunoașteri meritate pentru Filiala Județeană Constanța(593)
Cel mai important eveniment al administrației publice locale din România are loc în perioada 11-14 februarie 2024 la București. Peste 350 de primari de comună din toate județele țării s-au reunit în cadrul Adunării generale a Asociației Comunelor din România pentru a dezbate soarta satului românesc.
Filiala Județeană Constanța este reprezentată la eveniment de 18 primari ai comunelor Agigea, Chirnogeni, Costinești, Crucea, Cumpăna, Fântânele, Gârliciu, Grădina, Limanu, Mihail Kogălniceanu, Ostrov, Oltina, Pantelimon, Siliștea, Topraisar, Târgușor, Valu lui Traian și Vulturu.
Prima zi a lucrărilor Adunării generale, denumită simbolic și inspirat: ȘEZĂTOAREA SATULUI ÎN CAPITALA STATULUI a cuprins declarații, discuții și soluții pentru păstrarea unei organizări teritoriale care are în spate secole de istorie, în cele mai multe cazuri, care s-a sedimentat în ADN-ul comunității rurale, există și sunt sprijinite de cifre și date de necontestat. În acest sens domnul Iulian STĂNESCU, dr. în sociologie, președintele Sfatului Național pentru Stabilitate, Armonie și Tradiții a prezentat „Manifestul Asociației Comunelor din România, împotriva desființării sau comasării abuzive a satelor”! De asemenea, pe aceeași scenă, au conferențiat despre spiritualitatea spațiului rural, despre temelia națiunii dar și despre realitățile economico-sociale cu care se confruntă comunele, legendarul Dorel VIȘAN, Mircea DIACONU, Dan PURIC și, ca o surpriză extraordinară, scriitorul, publicistul, scenaristul Dinu SĂRARU.
Tot astăzi a avut loc dezbaterea „SATUL ROMÂNESC, SAT EUROPEAN”, cu invitați din țară dar și din Franța, Belgia, Polonia, Germania. În cadrul acestui segment a ținut un discurs și doamna Mariana GÂJU, primarul comunei Cumpăna: “Trebuie să contribuim la introducerea în circuitul turistic intern și internațional a acestor variate condiții naturale și să valorificăm tezaurul de cultură tradițională sau contemporană, a întregului potențial cultural-istoric din spațiul rural al României. Autoritățile locale, regionale și centrale, primarii, preoții, învățătorii, medicii, și nu numai, trebuie să coopereze pentru a susține şi ameliora viața satelor și a sufletelor țăranilor români, să ridice satul românesc pe o treaptă superioară de dezvoltare socială, educațională, culturală și spirituală, păstrând cu sfințenie tradițiile poporului român şi credința sacră cu care ne luminează din înalturi, Dumnezeu.”, sunt doar câteva dintre cele susținute în discursul său.
După-amiaza zilei a fost rezervată Premiilor Asociației Comunelor din România – 2024, o gală în care au fost înmânate distincțiile ACoR, pentru activitatea anului 2023. Județul Constanța a fost demn reprezentat în cadrul acestei gale, primarii comunelor Cumpăna, Grădina, Mihail Kogălniceanu și Agigea fiind premiați într-o ceremonie solemnă.
Doamna Mariana GÂJU, primarul comunei Cumpăna a primit două distincții pentru activitatea comunei la cârma căreia se află:
- Ordinul, Trofeul și Diploma „Ivan PATZAICHIN” ediția IX-a, pentru sprijinirea excelenței în sport în lumea satelor, înmânate de însăși doamna Ivona PATZAICHIN, și
- Ordinul de merit și trofeul „Nicolae SABĂU” ediția a XVII-a, în semn de apreciere deosebită pentru activitatea depusă ca promotori ai valorilor și ai civilizației tradiționale din mediul rural.
„Munca, dăruirea și performanța Campionilor Clubului Sportiv „Victoria” Cumpăna, cât și a membrilor ansamblurilor folclorice ale comunei, dar și efortul celor care pun suflet pentru ca sportul să fie un mod de viață și cultura să rămână la loc de cinste în comuna Cumpăna, au fost încununate de aceste două distincții. Premiile sunt ale sportivilor, campionilor și artiștilor comunei Cumpăna, ambasadorii noștri cei mai de preț! Însă toate rezultatele nu ar fi fost posibile fără dedicarea antrenorilor, sprijinul părinților și munca neîntreruptă a funcționarilor comunei. Toți aceștia ne fac mândri și le mulțumim pentru că ne reprezintă cu cinste în cadrul evenimentelor și competițiilor atât la nivel național cât și internațional. Indiferent de obstacole, Primăria și Consiliul Local vor susține și promova necontenit Sportul și Cultura, ca mod de viață în comuna Cumpăna!”, a transmis doamna Mariana GÂJU, primarul comunei Cumpăna.
Doamnei Gabriela IACOBICI, în numele comunei Grădina i-a fost oferit de asemenea, Ordinul, Trofeul și Diploma „Ivan PATZAICHIN” ediția IX-a, pentru sprijinirea excelenței în sport în lumea satelor.
Domnului Cristian CÎRJALIU, primarului comunei Agigea, i-a fost înmânat premiul “Zetea” ediția a VII-a, pentru instalarea de investitori și promovarea de produse tradiționale românești în mediul rural.
Doamna Anca BELU, primarul comunei Mihail Kogălniceanu a primit Titlul, certificatul, trofeul și diploma de excelență „Primar de 3 STELE”, oferit primarilor aflați la cel de-al treilea mandat în fruntea comunităților.
Ceremonia a fost presărată cu momente artistice din Ciprian PORUMBESCU, Ennio MORRICONE, Antonio VIVALDI, Dmitri SHOSTAKOVICH, Fritz KREISLER și Jacques IBERT, susținute de către Ioana BALAȘA, flautistă a Filarmonicii „George ENESCU” din București, Radu DUNCA, vioară, concertmaistru al Operei Naționale din București și pianistul Tudor SCRIPCARIU, doctor în muzică al Universității Naționale de Muzică București.
Evenimentul continuă și zilele următoare, de data aceasta având ca invitați miniștri și secretari de stat care vor răspunde la întrebările primarilor.