Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
evenimente
Cea de-a doua ediţie a SeaWave Film Fest, la final! Iată câştigătorii!

Cea de-a doua ediţie a SeaWave Film Fest, la final! Iată câştigătorii!
(162)

Ediţia a doua a „SeaWave Film Fest”, primul festival de film studențesc realizat de studenţi pentru studenţi, a ajuns la final. Pornit anul trecut ca o aventură culturală, la iniţiativa câtorva temerari iubitori de film, „SeaWave Film Fest” s-a impus în peisajul cultural naţional ca un reper extrem de important al evenimentelor de profil.

Câştigătorii ediţiei din acest an sunt: „Cireaşa de la salata boeuf”Matei Preda; „Și ea, de ce nu?” - Mariam Awad; „Madre” - Marius Miron;În obiectiv” - Ştefan Oprea; „Dansează, regină” - Maria Mitulescu. Juriul ediţiei din acest an a fost format din: Cătălin Saizescu, Mihai Chirilov, Domnica Cîrciumaru, Angelo Mitchievici, Stere Gulea.

Premiile au fost înmânate de invitaţi şi parteneri ai festivalului, în cadrul Galei Premiilor SeaWave Film Fest, care s-a desfăşurat pe plaja Neversea, într-o atmosferă incendiară.

Reprezentantul Primăriei Municipiului Constanţa, viceprimarul Ionuţ Rusu, prezent la eveniment, a decernat Trofeul SeaWave Film Fest.

Anul acesta, festivalul s-a desfăşurat în perioada 5 – 10 august, la Universitatea Maritimă din Constanţa (aulă şi sală conferinţe) şi pe plaja Neversea, a fost finanţat de Ministerul Culturii şi a avut o largă audienţă, numeroşi iubitori de film exprimându-şi dorinţa să participe la festival: peste 100 de scurtmetraje au fost înscrise în concurs, 32 fiind selectate şi vizionate în fiecare dintre zilele festivalului.

Manifestarea culturală dedicată filmului a fost deschisă în data de 5 august 2024, cu un eveniment extrem de emoţionant, intitulat „In Memoriam Jean Constantin”, care a fost organizat la Biblioteca Judeţeană Constanţa şi care a celebrat viaţa şi opera minunatului actor constănţean.

Testimonialele celor care l-au cunoscut au creat o atmosferă de aducere aminte, duioşie şi amuzament şi, mai presus de toate, emoţia recunoaşterii apartenenţei unuia dintre cei mai speciali actori români la spaţiul cultural dobrogean.

În programul fiecărei zile au existat, pe lângă scurtmetrajele participante la concurs şi filme în OFF, pelicule consacrate care au marcat istoria cinematografiei româneşti, trecând proba timpului, precum: Secretul lui Bachus (regia: Geo Saizescu), Neale Azbuiratoare (regia: Alexandra Gulea), Moromeţii 2 (regia: Stere Gulea), Double of Nothing (regia: Mihai Pîrcălabu), Cel mai iubit dintre pământeni (regia: Şerban Marinescu), Zimnicea (regia: Bogdan Naumovici), Daravela (regia: Cristian Comeagă), Document 56(regia: Christopher Landry), Closer to the Moon (regia: Nae Caranfil), Visul (regia: Cătălin Saizescu).

Festivalul a avut şi o dimensiune teoretică, dată de Masterclass-urile susţinute de invitaţi ai evenimentului, nume sonore ale industriei de profil: maestrul Stere Gulea, Domnica Cîrciumaru şi Mihai Chirilov.

De asemenea, fiecare dintre vizionări au fost succedate de sesiuni antrenante de Q & A, în cadrul cărora creatorii şi spectatorii au iniţiat conexiuni, exprimat opinii şi împărtăşit experienţe, fiecare dintre aceste sesiuni devenind câte un mic eveniment în sine.

Ca şi anul trecut, personalităţi consacrate ale cinematografiei au poposit la malul mării, la „SeaWave Film Fest”. Dintre acestea menţionăm pe Stere Gulea, Domnica Cîrciumaru, Mihai Chirilov, Şerban Marinescu, Cătălin şi Georgiana Saizescu, Cristian Comeagă, Christopher Landry, Corina Grămoşteanu, Nicodim Ungureanu, Ana Mirea, Cristian Şofron, Teodora Păcurar, Victoria Dicu, Angelo Mitchievici, Gabriel Gheorghe, Marius Bodochi, Magda Catone, Sandra Pralong, Ama Butoiescu.

 

Partenerii ediţiei din acest an ai SeaWave Film Fest au fost Ministerul Culturii, Universitatea Maritimă din Constanţa, Biblioteca Judeţeană „Ioan N. Roman”, Centrul Cultural Judeţean Constanţa „Teodor. T. Burada”, Plaja Neversea, OMD Mamaia Constanţa, Primăria Municipiului Constanţa, Universitatea „Ovidius” din Constanţa –Facultatea de Arte.

Parteneri media: Focus Press, Cuget liber, Prima TV, Cinemaraton, Kiss FM, Antena 3 Constanţa, Zile şi nopţi.

După cea de-a doua ediţie, „Festivalul de Film Studenţesc SeaWave Film Fest s-a identificat ca fiind un spaţiu cultural cu o singură dimensiune: arta cinematografică! Arta de a vedea lumea… altfel, arta de a filma şi de a exprima prin imagine gânduri, intenţii, manifeste şi emoţii, arta de a transforma gândurile în scenarii şi de a interpreta sensurile lumeşti şi spirituale, adică arta de a trăi frumos...

SeaWave Film Fest este deschis tuturor studenţilor din România şi nu numai, căci curajul exprimării şi al afirmării este, pentru noi, un dat pe care îl celebrăm în fiecare zi. În 2025, la cea de-a treia ediţie, aşteptăm pe toată lumea curajoasă, care are ceva de spus în arta cinematografică!”, a declarat managerul SeaWave Film Fest, Alexandru Stavrositu.

 

Despre noi:
SeaWave Film Fest” a fost organizat de WaveCulture HUB, un grup entuziast 100% constănţean. Mai precis, HUB-ul a fost înfiinţat de studenți constănţeni de la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” Bucureşti, Academia de Studii Economice și Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”.

 

Aşadar, Actoria, Regia, Arhitectura și Administrarea Afacerilor s-au (re)unit pentru a crea un produs cultural 100% constănţean, concretizat într-un festival de film studenţesc. 

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii
OMD MAMAIA
Labirint Residence Euro Vial Residence
IMPExpert Birotică și Papetărie
Solid House Constanța

Editorial

Moș Nicolae și nuielușa sa electorală!
scris de Liviu Tramundana
De Sfântul Nicolae, moșu' a pus în ghetuțele murdare din Curte, o ditamai nuiaua! Care i-a lovit în moalele capului pe neascultătorii(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii

UNPR-RSE