Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
cultura-educatie
Banii Vorbesc, podcastul de investiții #1 din România
Criogenarea - o metodă inovatoare în conservare, aplicată de specialiștii Muzeului de Artă Populară Constanța

Criogenarea - o metodă inovatoare în conservare, aplicată de specialiștii Muzeului de Artă Populară Constanța(110)

Conservarea este una dintre principalele funcții ale unui muzeu. Pe lângă conservarea preventivă, care reprezintă o permanentă preocupare a specialiștilor, există și momente când bunurile culturale mobile ce alcătuiesc colecțiile muzeale au nevoie de intervenții prompte și rapide.


O astfel de soluție inovatoare și deosebit de eficientă din spectrul conservării curative, aflată și la îndemâna specialiștilor Muzeului de Artă Populară Constanța, este criogenarea. Aceasta se pune în aplicare atunci când se observă atacuri biologice active (molii, insecte xilofage) care pun în pericol integritatea unor piese ce au în componență materiale de natură organică (borangic, bumbac, in, cânepă, lână, păr de capră, lemn).


Criogenarea constă în congelarea pieselor cu atacuri biologice active la temperaturi cât mai joase (-65 grade Celsius), timpul de expunere fiind particularizat în funcție de gravitatea atacului biologic. Eficiența acestui proces în combaterea atacurilor biologice active se datorează faptului că stopează şi distruge întregul proces de dezvoltare a dăunătorilor biologici (ou, larvă, fluture adult, insecte xilofage).


Pentru aplicarea acestei metode, Muzeul de Artă Populară Constanța are în dotare un ultracongelator orizontal Elcold - congelare cu răcire statică până la -85 grade Celsius, folosit în procesul de conservare curativă și restaurare. 

OMD MAMAIA CONSTANTA
SCHIMBă-ți stilul de viață

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii
OMD MAMAIA
Labirint Residence Euro Vial Residence
IMPExpert Birotică și Papetărie

Editorial

Ras, tuns și frezat!
scris de Liviu Tramundana
Așa și-a etalat noul look electoral, Crin Antonescu, la depunerea candidaturii. Sincer, parcă-l prindea mai bine aerul boem, cu părul r(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii

UNPR-RSE