
„MADONNA CHE SCAPPA IN PIAZZA” sau „CONSTANȚA ȘI SULMONA, DOUĂ ORAȘE ÎNFRĂȚITE DE OVIDIUS”, la Muzeul de Artă Constanța(98)
Astăzi, 5 martie, la Muzeul de Artă Constanța, a avut loc vernisajul expoziției „MADONNA CHE SCAPPA IN PIAZZA sau CONSTANȚA ȘI SULMONA, DOUĂ ORAȘE INFRĂȚITE DE OVIDIUS”. Este un proiect cultural, sub formă de expoziție, realizat de arhitectul constănțean Radu Cornescu. Proiectul a beneficiat de sprijinul managerului Lelia Rus-Pârvan și al președintelui, respectiv al vicepreședintelui Ordinului Arhitecților din Constanța, Mihai Isacov și Sergiu Bălan.
Titlul „Madonna che scappa in piazza” se referă la cea mai importantă sărbătoare anuală care are loc de Sărbătorile Pascale la Sulmona, orașul italian unde s-a născut poetul Publius Ovidius Naso.
Avându-l în comun pe marele poet latin al antichității, cel exilat la Tomis, expoziția face o comparație (cu deosebiri sau asemănări) între cele două orașe înfrățite, prin intermediul unor fotografii inedite, hărți, gravuri sau cărți poștale ilustrate, unele de la sfârșitul secolului XIX, altele din secolul XX, dar și câteva actuale.
În afară de descrierea succintă a personalității lui Ovidiu și a traseului străbătut de acesta de la Roma la Tomis, este relatată și realizarea celor două statui ale lui de către sculptorul Ettore Ferrari la Constanța și la Sulmona.
„Deși Constanța este situată la mare, iar Sulmona la munte(Aquila Abruzzo), sunt legate prin spiritul genial al lui Ovidiu. Am prezentat mai mult legăturile culturale și parțial arhitectonice, lăsând latura istorică specialiștilor în domeniu. Deși are numai 25.000 de locuitori, Sulmona are peste 25 de biserici, majoritatea cu o vechime de peste 300 de ani, iar festivalurile „Madonna che scappa in Piazza”, „Giostra Cavalleresca” au adunat anul trecut peste 1 milion de turiști italieni și străini. Aș dori ca și festivalurile organizate la Constanța sau Mamaia să aibă același succes.”, a declarat arhitectul Radu Cornescu.
În final, Radu Cornescu a anunțat că expoziția va fi găzduită și de Biblioteca Județeană „I.N.Roman” Constanța, începând cu 20 martie a.c.