
STĂPÂNA MAGIEI ȘI A ÎNȚELEPCIUNII, ISIS LA TOMIS(127)
În această lună dedicată prin excelență femeilor, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța vă prezintă o piesă sculpturală de exepție ce o reprezintă pe Isis, zeița maternității, fertilității, a magiei, a vindecării și a renașterii.
În primăvara anului 1962, în timpul unor lucrări edilitare, a apărut capul unei statui de marmură. Arheologii, chemați de urgență în zonă, aveau să constate că era vorba despre descoperirea spectaculoasă a 24 de sculpturi, cunoscută în literatura de specialitate sub numele de Tezaurul de sculpturi de la Tomis.
Pintre acestea se afla și un bust al zeiței Isis, lucrat în marmură de culoare albă, lucrarea de o mare valoare artistică și științifică, ce reprezintă unul dintre cele mai prețioase artefacte din colecția muzeului constănțean.
Piesa conține elementele de identificare ale divinității, aceasta fiind una dintre puținele reprezentări ale lui Isis care păstrează integral detaliile feței. Zeița este înfățișată cu părul foarte bogat, pieptănat într-o manieră specifică, cu o cărare care se prelungește în spate până aproape de ceafă. Detaliile feței sunt redate realist, de aici și propunerea specialiștilor cu privire la faptul că artistul a folosit un model viu. Figura este senină, ochii sunt mari și expresivi, iar arcadele sprâncenelor, frumos alungite și arcuite. Gura este mică, cu buzele strânse într-un surâs greu perceptibil. La gât este vizibil chiton-ul acoperit de un himation, ale cărui colțuri sunt legate într-un nod cunoscut sub numele de „nodul isiac”.
Cu rădăcini bine-cunoscute în religia egipteană, soție devotată a lui Osiris și mama lui Horus, Isis a fost subiectul unei reinterpretări în epocă elenistică și romană, fapt ce a permis cultului ei să depășească granițele pământului natal, ajungând și pe țărmul Mării Negre, la Tomis. Epitete precum Fortuna, Augusta, Invicta, Victrix, Basileia, demonstrează faptul că zeița protectoare era adorată de toate păturile societății, de la sclavi, femei și copii, până la comercianți, militari, magistrați, fiind chiar una dintre divinitățile protectoare ale casei imperiale. Ea patrona dragostea erotică și dragostea conjugală, magia, înțelepciunea, sănătatea, norocul și victoria asupra vicisitudinilor vieții, fiind unul dintre modelele feminine cele mai de succes pe parcursul Antichității. Sub forma de Isis lactans, aceasta era protectoarea femeilor însărcinate și a copiilor, imaginea ei cu pruncul așezat pe genunchi fiind unul dintre modelele preluate de către creștinism.
Zeiței Isis îi era dedicat unul dintre cele mai importante festivaluri religioase antice, Navigium Isidis sau Isidis Navigium, celebrat anual la 5 martie. În prezent se consideră că o bună parte din imaginea colectivă a festivalului modern cu care alegorice are ca rădăcină această sărbătoare antică. Isis avea și calitatea de „Sfântă Fecioară a Mării” (Πελαγία), fiind celebrată și la Inventio Osiridis, ale cărui solemnităţi din toamnă aveau loc la închiderea sezonului navigabil și durau din 28 octombrie până în 3 noiembrie.
Datorită dedicațiilor epigrafice, știm că încă din perioadă elenistică, Isis a fost venerată la Tomis împreună cu Sarapis, cultul ei perpetuându-se și în epocă romană. Isis nu a părăsit niciodată Tomisul, deși templul ei este demult distrus. Zeița încă veghează orașul de la înălțimea celebrității pe care o are, odată cu descoperirea sa în 1962, însă astăzi, în locul unui templu, o găsim în sala-tezaur a instituție noastre. Colectivul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța aduce astfel un omagiu tuturor doamnelor și domnișoarelor! Lumea nu ar fi la fel fără magia și înțelepciunea pe care ele o aduc în viețile noastre și de aceea le urăm un sincer La mulți ani!