Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
editorial
REGELE DAPYX, ATRACȚIA PARADEI DE LA MEDGIDIA

REGELE DAPYX, ATRACȚIA PARADEI DE LA MEDGIDIA(2391)

Parada de la Medgidia a atins punctul culminant, după ce s-a desprins de pe strada Tineretului, în fața Primăriei. În acest loc a intrat în scenă fanfara militară, un simbol sufletesc, plin de semnificații, cum doar la Medgidia poți să trăiești. O clipă, dar o clipă a veșniciei, cei prezenți în inima orașului, au trăit cu sentimentul unic că printre ei s-a strecurat umbra regelui martir Dapyx.

Atât de bine seamănă cu propria sa sosie! Juri că este un dac autentic ajuns la noi prin tunelul timpului! Dublura regelui reprezintă punctul de atracție al paradei, mai ales că barba și pletele sunt naturale. În rest, celelalte calități sunt dobândite prin contribuția excepțională a celor care au muncit cu mult simț artistic la reconstituirea lor.

Și nu e vorba de un exemplu singular, ci de câteva sute de astfel de personaje, daci și romani, oșteni din alte timpuri, cu o trăsătură comună: vitejia fără de margini. Cu un sentiment unic păstrat de-a lungul timpurilor: dragostea de patrie. Fiecare personaj în parte, care asigură consistența paradei, poartă un mesaj cu sine.

Parada de la Medgidia nu dezvoltă secvențe de luptă, ci eroi. De departe, regele Dapyx rămâne prin jertfa lui un personaj aparte, bine reprezentat de cel care joacă excelent în rolul lui. Un personaj care te impresionează imediat cum te afli în fața lui. Câteva caracteristici: felul maiestuos în care poartă misteriosul său steag balaur cu cap de lup, îndemânare în folosirea armei din dotare, o veritabilă demonstrație. Ținuta în ansamblu și vocea sa puternică de bărbat neînfricat. Cu zâmbetul pe buze și cu foarte multă mândrie, așa a fost întâmpinat Dapyx pe tot timpul paradei de la Medgidia.

Coborât parcă din cer, Dapyx părea că vrea să-i îmbrățișeze pe toți cetățenii Medgidiei la un loc. Se uita cu nesaț la oamenii veniți să asiste la paradă, dar, mai ales, să întâmpine fanfara militară. Și, la un moment dat, ochii săi s-au umplut de lacrimi…

Prins de vârtejul mulțimii, am apucat să citesc pe buzele marelui rege următoarea frază: “Dragii mei medgidieni, de ce sunteți atât de dezbinați?” După care, așa cum a apărut, a și dispărut…

Am văzut lacrimi și în ochii mai multor localnici prezenți la paradă. Unii dansau cu copiii în brațe, aurul Medgidiei. Alții cântau după ritmuri de fanfară. Nimeni nu a aruncat cu pietre. Locuitorii orașului Medgidia sunt oameni civilizați, care știu să își cinstească așa cum se cuvine eroii. Unora le este dor de Tanța și Costel, două personaje care se identifică atât de bine cu o parte din biografia literară a orașului. Alții, mă refer la cei din generația mea, sunt nostalgici după anii tinereții lor, după plimbările acompaniate de fanfara militară.

Dar toți, absolut toți, tânjesc după Medgidia unită din perioada în care un eveniment precum parada îi strângea aproape pe toți locuitorii la un mic și o bere.
Trecea fanfara militară! Așa a trecut și acum la parada Medgidiei, spre încântarea frumoaselor fete dobrogene, cu ochii licărind după câte un majur tras prin inel și cu mustăcioară. Sau fără, după preferințe.

Până la acest moment emoționant, am asistat la o veritabilă lecție de istorie în aer liber. Paradoxal, în ciuda prezenței unor cunoscuți istorici, invitați de onoare, lecția de istorie a fost coordonată de tineri. Și iar vin și spun. Nicăieri în țara asta nu am întâlnit o asemenea politică de deschidere și promovare a tineretului local în punctele cheie. Nicăieri, când vine vorba despre tineri, nu am întâlnit atâta determinare și dorință de a afla adevărul istoric despre noi, ca popor.

Manifestarea în sine a fost practic o paradă a epocilor istorice. Dincolo de scenografiile și de regiile gândite de organizatori, pentru câteva zile, strategii momentului în Medgidia, țin să remarc autenticitatea costumelor și armelor din perioadele istorice ilustrate convingător. Artiști plastici și manufacturieri și-au pus întreaga lor iscusință în realizarea unor veșminte și accesorii de o valoare inestimabilă, nu numai sentimentală…

Au trecut pe lângă noi, de parcă s-ar fi filmat o nouă versiune a producției cinematografice “Columna”, dacii și romanii la un loc, legiuni, diverse alte formațiuni de luptă reprezentând perioade istorice diferite, dar importante în privința existenței noastre ca națiune liberă și stăpână pe propriul ei destin.

Pe cine și de ce deranjează aceste veritabile lecții de istorie? Cui nu îi convine că Medgidia tinde să devină un reper pe harta culturală și turistică a țării?

La Constanța, Anton Antoniadis, cunoscut ambasador al culturii, nu este sprijinit în nici un fel de oficialitățile din Constanța!

E rău că Primăria Medgidia se străduiește să ofere și altceva locuitorilor orașului? Cred unii propagandiști, interesați doar de câștigul lor electoral, că oamenilor trebuie să le dai doar pâine! Cultură, nu?

Cine sunt cei care își permit să-i jignească pe locuitorii orașului Medgidia?
 

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

MIHAI LUPU, SINGUR ÎMPOTRIVA TUTUROR
scris de Liviu Tramundana
Deși inspirat din sloganul unei galerii de fotbal, titlul reflectă fidel situația președintelui CJ Constanța. Acesta a fost singur în(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii