Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
editorial
HORIA MINUNE. CUI ÎI PLAC MANELELE DE BACH ?

HORIA MINUNE. CUI ÎI PLAC MANELELE DE BACH ?(1943)

E bine uneori să ai ureche muzicală și chiar un pic de cultură adecvată momentelor melancolice.

Este cunoscut la nivel de țară cazul păsărelelor somnoroase care, în timpul unei audiții pe “Anotimpurile” lui Vivaldi, au ațipit și au căzut de pe cracă. Varianta păsărilor căzătoare e pentru novici și muritorii de rând.

Mă număr printre cei care au rămas cu gura căscată când au vizionat filmulețul cu un fragment din viața romanțată a lui Cattani. Nu cel de la TVR 2, întruchiparea unui comisar dur, drept și adevărat, care aresta și împușca mafioți, ci Horia Constantinescu!

La noi, există acea slăbiciune pentru voievozi de genul Neînfricatul și Neîndurătorul!
Cattani îi cuprinde pe amândoi.

Acum, surpriză, în ipostaza cetățeanului topit după manele. Un Cattani manelist?
Să-ți dau zile de la mine, dacă mai înțeleg ceva, frățioare! Nu că ar fi interzis!
După ce te-ai școlit pe lângă Adrian Năstase, fire universitară, parcă nu se potrivește...

Domnului Horia i s-au atribuit meritele cuvenite pentru descoperirea manelelor lui Johann Sebastian Bach, compozitorul. Se spune că respectiva colecție de manele scrise de Bach a fost găsită în burta unei rațe expirate cu portocale cu tot. În timp ce era trântită cu năduf de ciment, după modelul “Recunoști că ești mistreț?’, s-a auzit un sunet muzical ca de harpă.

Rață pe harpă? Rață în FA major? După aceea, la a doua bufnitură, a explodat un cunoscut refren cântat de maneliștii noștri autohtoni. El suna cam așa: “Să moară mama mea…”  Mama manelistului. Ce vină o avea sărmana femeie! Piesa a fost imediat revendicată de Bach. Compozitorul, pentru că așa, la beție, sunt destui care se dau mari compozitori și chiar comisari!

Manelele lui Bach reprezintă o premieră mondială, fiind interpretate la harpă, herpes, frunze pentru omide și vrej de fasole. Nimeni nu a știut de această operă a marelui compozitor!

Toată lumea este buimacă după ce melomanii înrăiți au salutat prezența lui Bach în lumea manelelor de la noi. Și nici nu ar fi aflat de existența lor, dacă Horia nu și-ar fi făcut cu prisosință datoria. Dacă nu ar fi luat la puricat ladă cu ladă frigorifică, frigider cu frigider.

Și încă ceva.
Urechea lui muzicală.
După conflictul de la Neptun, au spus unii că domnul comisar a fost bătut până i-a sunat apa în cap! Eroare. Nu apa, ci diapazonul a sunat. Cât de mult contează o ureche muzicală pentru Protecția Consumatorului! Horia punea urechea pe casoletă și sancționa.

Manelele lui Bach contribuie la asanarea comerțului de pe litoral. Ne sporește cultura națională, pentru că manelele sunt compuse în românește și sunt inspirate din progresul neștirbit al patriei. Cu excepția completărilor făcute de autor în limba lui maternă. Citez pe limba lui Bach: “mmmmm, îngîîîîîîîî, să moară cineva, aaaaaaa!…” O dovadă de generozitate: “Să-ți dau zile de la mine!”

După cum ne spun puținii cântăreți de profesie, manelele lui Bach trebuie cântate doar în mașină, în timpul mersului, cu țipete de disperare și tropăite ca jandarmul din Saint Tropez...Ca și țigările, manelele lui Bach nu sunt interzise. Au devenit un viciu.

Dați copiilor dulciuri și nu manele! Chiar dacă sunt ale lui Bach! De multe ori confundă o manea cu o chiftea.
O plimbă pe la nas, o miroase,o privește direct în ochi. Când l-am văzut pe comisar răcnind manele de Bach în filmulețul cu pricina mi-am adus aminte de seara când mi-a cerut să scot din ziar un pamflet scris de mine! S-a simțit pesemne vizat! Am avut impresia că interpretează o manea! Horia minune.

Când a încercat să mă ia peste picior pe seama stării mele precare de sănătate. Am intuit ceva atunci, dar nu am crezut că Horia Constantinescu, zis și MINUNE, este fanul manelelor lui Bach!

Și nu am crezut că tocmai domnia sa, un neobosit legist, nu respectă principalele reguli de circulație în trafic!

De apreciat totuși că a recunoscut faptele comise și și-a cerut scuze opiniei publice!

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

MIHAI LUPU, SINGUR ÎMPOTRIVA TUTUROR
scris de Liviu Tramundana
Deși inspirat din sloganul unei galerii de fotbal, titlul reflectă fidel situația președintelui CJ Constanța. Acesta a fost singur în(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii