Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
editorial
ORATORII  ALEGĂTORULUI NECUNOSCUT

ORATORII ALEGĂTORULUI NECUNOSCUT (1908)

Marile cuvântătoare se află în PSD Constanța. Există chiar o modalitate de adresare caracteristică lor.

Citez: “Are cuvântul tovarășul…” Pardon, domnul… Chiar și o formulare mai darnică.
Citez: “Dăm cuvântul domnului…” Pardon. Tovarășului…

Mereu le încurc.
La o recentă sărbătoare, singura concurență a existat între reprezentanții Puterii, care s-au “bătut” pe microfon și s-au întrecut în a face bezele mulțimii, ca și cum ne-am afla în plină campanie electorală!

Toți au venit chitiți pe cuvântări, descrieri dulcege și promisiuni. Ca la Mausoleul de la Mărășești, unde îți vine a vorbi de unul singur cu soldatul necunoscut.

Cam așa se întâmplă și în viața de zi cu zi.
Ei, reprezentanții Puterii, pe locurile surzilor.
Noi, amărăștenii, pe locul alegătorului necunoscut.

Mai marii PSD s-au învățat să ia caimacul unor astfel de manifestări cu așa zisele lor cuvântări în deschidere.
De câte ori rostesc cuvântul “deschidere”, mă gândesc la noțiunea de matineu, dar pentru ei nu contează decât posibilitatea de a-și etala desueta coafură, vezi modelul madam Gâju, primărița de la Cumpăna, sau de a aburi electoratul.

Vin, se înghiontesc pentru microfon și când pun mâna pe el nu-i mai dau drumul! Unii s-au certat pe microfon, deși se cunoșteau între ei de la partid!

Și când au început să vorbească…
Băi, frate, când au început să vorbească, mai bine tăceau! Când nimic nu ai a spune, mai bine faci recensământul animalelor de unul singur, axându-te pe cornute!

Păi, ce să ne spună nouă, ăstora de pe locul alegătorului necunoscut, un prefect abia investit în funcție? Poate doar să ne povestească pe scurt cum s-a făcut de a rămas prințesa fată mare și domnia sa apolitic! Și cine credeți că mai crede chestia asta? Nici măcar soldatul necunoscut!

După ce a pus un oraș întreg în genunchi, ce mai poate fi interesant în cuvântarea primarului Făgădău? Poate doar statisticile care ilustrează evoluția ascendentă a capturilor de pătrunjel de către Poliția locală…

Aș fi vrut să ascult o cuvântare a domnului Palaz despre cum respectă legea, și mai ales legea bunului simț, liderii de partid de la noi. Știți cumva cine conduce, ca pe o mașină decapotabilă, PMP Constanța? Și pe unde parchează el?

În rest, dacă e să mă refer la spețele cuvântătorilor noșttri, doar ipocrizie cât cuprinde! O avalanșă de “îngî”. Stop pentru respirație. O furtună de banalități.

Aici fac o precizare.
Din obișnuință, l-am trecut pe Claudiu Palaz la PSD. Cred că nu-i bai. Ba, dimpotrivă, în caz că se rupe PMP, are și domnia sa un loc de refugiu… Dar cum pesediștii nu prea au memorie, ar putea rămâne pe afară! Ce ziceți, domnule Tomac?

Precizare. Dacă se rupe PMP de Palaz, ca să nu înțeleagă cineva aiurea că se rupe partidul. Nuuuuu. Se rupe Băsescu, dar partidul nu moare! Cu oameni ca Palaz, cu curul în două luntrii… Ar trebui și domnul Palaz să realizeze că merge de multă vreme câș în politică.

Dar totul se poare rezolva printr-o cuvântare sterilă.
Cu o asistență destul de pestriță în față, fiind reprezentanți din aproape toate categoriile sociale, mahării județului simt nevoia să se adreseze poporului. Moment istoric, bla, bla, bla...

Fac o precizare. În opinia mea, sunt două clase sociale: bogații și săracii. Deși prin mulțime mișunau și câțiva bogați care căutau gogoșari mai ieftini, conducerea de partid și de stat s-a adresat doar celor săraci.

Revin la subiect.
Discursurile lungi și plictisitoare ale mărimilor județului. Pe câțiva dintre ei, îi cunoașteți foarte bine.

Primarul Făgădău nu iartă nici o panglică inaugurală.

Vicele de la CJ Constanța, domnul Claudiu Palaz, nu iartă nici un trotuar ca să parcheze nergulamentar Mercedesul personal. Dacă ați uitat, Claudiu Palaz, mult mai patriot decât noi toți la un loc, vrea să înalțe drapelul patriei pe cele mai noi culmi de civilizație și progres, motiv pentru care construiește un catarg pe care să îl înalțe cât mai sus! Acolo vor fi banii dumneavoastră! Primarul Făgădău a inaugurat deja fundația!

La Pavilionul Expozițional, a venit și doamna Gâju, primărița de la Cumpăna, care a regretat că nu și-a adus microfonul său personal de la “Ziua recoltei”!

Se apropie alegerile și discursurile populiste prind bine în această perioadă de adânci prefaceri.

Decebal Făgădău, harnic cum îl știm, a început din vreme gargara politicianistă. Aud că a oferit câte o tochitură pensionarilor. Să îi fie de bine. După o masă copioasă, merge și o cuvântare licențioasă!

Discursurile lungi și dese, cum se zice?, cheia marilor succese!

Aiurea. Constănțenii s-au săturat să vadă mereu aceleași figuri și să audă aceleași mesaje răsuflate.

Domnule Făgădău, chiar nu are partidul ăsta numit PSD un textier ca lumea!

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

MIHAI LUPU, SINGUR ÎMPOTRIVA TUTUROR
scris de Liviu Tramundana
Deși inspirat din sloganul unei galerii de fotbal, titlul reflectă fidel situația președintelui CJ Constanța. Acesta a fost singur în(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii