Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
editorial
ISTORIE LA MEDGIDIA

ISTORIE LA MEDGIDIA(1951)

La Festivalul de Jocuri și Reconstituiri Istorice DAPYX 2019, zilele trec foarte repede și frumos. Prima zi, o inedită paradă, pe un traseu deja cunoscut și îndrăgit de localnici, urmat de o seară specială, de folclor autentic…A doua zi, fascinanta perioadă antică, cu ultima luptă a lui DAPYX, și, pentru a ne trece tristețea, vin cei mai spectaculoși și petrecăreți cântăreți, Clejanii, Damian&Brothers, Tharmis Orchestra! A treia, nostalgia spre a patra. Lecțiile de istorie nu strică niciodată, chiar dacă uneori din motive obiective sunt reluate. Desigur, anumite teme care trebuiesc aprofundate.

De trei ani încoace, Medgidia, inima Dobrogei, a devenit un punct istoric de referință. Se întâmplă lucruri dintre cele mai frumoase și spectaculoase în biografia acestei așezări emblematice de pe harta patriei! Asistăm, în aceste zile, la o infuzie generoasă de istorie, artă, cultură și patriotism.

Din respect pentru cei care au pus umărul la organizarea Festivalului DAPYX, nu voi scrie nimic despre politică! Din păcate, la Medgidia, politica continuă să dezbine! Tot veninul care se revarsă peste oraș pleacă de aici și nu vreau să redeschid răni nevindecate!

Spuneam că prin Festivalul de Jocuri și Reconstituiri Istorice DAPYX 2019, orașul Medgidia redevine centrul istoriei naționale. Oprirea mai mult decât simbolică a trenului regal în gara Medgidia, venirea americanilor la Spitalul orășenesc, interesul manifestat de tot mai multe companii față de Canalul Dunăre-Marea Neagră, fac din acest colț al Dobrogei un punct din ce în ce mai atractiv...

După două ediții reușite, Festivalul DAPYX ne demonstrează că este un bun profesor de istorie. Poate cel mai bun! Istoria nu se învață pe de rost. Istoria se simte. Echipa primarului Vrabie s-a specializat în a găzdui Festivalul DAPYX, una dintre manifestările cele mai selecte de acest gen din sud-estul Europei! Recunoscută și apreciată de numeroși oameni de valoare.

La manifestări de valoare, oameni de valoare! În plus, sunt tentat să remarc din nou spiritul organizatoric al primarului Vrabie, care ar merita titlul de excelență...

Este de-a dreptul o aberație să vorbești despre viitorul unei națiuni, în condițiile în care nu ai habar de trecutul și de istoricul ei!

DAPYX nu face parte din seria benzilor desenate. Eroii ei sunt reali, ca și tacticile și strategiile prezentate de Regele DAPYX, marele conducător al tuturor. Întrunește, în schimb, toate regulile unei lecții de istorie în aer liber, autenticitatea repertoriului fiind dată de sursele și izvoarele istorice folosite din abundență.

Și totuși, să nu uităm,

LA MEDGIDIA, EROII NU MOR NICIODATĂ!
 

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

MIHAI LUPU, SINGUR ÎMPOTRIVA TUTUROR
scris de Liviu Tramundana
Deși inspirat din sloganul unei galerii de fotbal, titlul reflectă fidel situația președintelui CJ Constanța. Acesta a fost singur în(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii