Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
opinii
Toată lumea râde, cântă și mănâncă înghețată

Toată lumea râde, cântă și mănâncă înghețată(1302)

Tocmai s-a încheiat la Constanța un așa numit FESTIVAL al înghețatei și al dulciurilor, ediția a III-a, 27-30 iunie, în Piața Ovidiu. Ce nume, ce lipsă de fantezie, ce intoleranță inacceptabilă la bunul gust.

V-a spus cineva vreodată că nu e bine să mâncați înghețată? Dacă întrebi un copil dacă vrea înghețată ai făcut o mare greșeală. Nu cred că există copil care să refuze înghețata sub orice formă ar fi ea, iarna sau vara, la munte sau la mare, pe ploaie sau sub soare. Chiar dacă nu îi este foame el vrea înghețată, chiar dacă nu vrea ceva dulce. Înghețata nu face rău nimănui, niciodată. Pe noi nu ne întreabă nimeni dacă vrem dar nici nu ne spune că nu e bună, că face rău. Putem să ne săturăm vreodată, să refuzăm pe cineva care vrea să ne dea înghețată?

Există o doză recomdată pe zi? Știe cineva, a auzit cineva de vreun caz că i s-a făcut cuiva rău de la înghețată?

 

În mileniul al doilea călătorul venețian Marco Polo, care, în 1295, se întorsese din China, unde plecase în urmă cu peste un sfert de veac, a adus între altele și rețeta înghețatei care a fost repede preluată de familiile italiene bogate. La Florența a fost secolul de aur al înghețatei. În câteva secole, toate țările europene cunoșteau metode de preparare a înghețatei, noutate culinară care a lăsat impresii durabile în rândul oaspeților de seamă în casele nobile.

Până la 1800, înghețata a devenit acesibilă și maselor largi. La New York s-au deschis magazine în 1776. În America apare și prima fabrică de înghețată în 1851. Tot americanii se laudă că au făcut prima dată înghețată învelită în ciocolată (1919) și înghețată pe băț (1920). Margaret Thatcher după absolvirea Colegiului Somerville, Oxford, unde a studiat chimia, a lucrat ca cercetător chimist la perfecționarea metodelor de păstrare a înghețatei.

La noi se pare că la curtea domnitorului Brâncoveanu se serveau oaspeții de seamă cu înghețată.

 

Vă imaginați cum ar fi vara fără înghețată? Cel mai bine ar fi să o mâncăm după masă, ca desert. Dar nu face rău nici dimineața nici seara. Nici pe căldură nici pe răcoare. E considerat cel mai dietetic desert. Ar fi de preferat cea din cutie pentru că e fabricată industrial, are mult aer, e pufoasă și pare mai multă. Are calorii foarte puține. Din acest punct de vedere urmează cea din laboratoarele de cofetărie și pe ultimul loc cea făcută în casă. Noi suntem tentați să adăugăm acasă ingrediente multe, fără control caloric, smântână, ciocolată, dulcețuri etc. Câtă avem voie și când ar fi mai bine să mâncăm înghețată? Oricând, oricâtă.

Ați observat vreodată pe cineva să interzică înghețata? Ne dă o stare de bine și nu se uită nimeni urât la noi că mâncăm înghețată.

Trăiască libertatea, trăiască înghețata!

 

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

„Nu am nicio reținere
scris de Mircea Lungu
în legătură cu experimentul schimbărilor care se vor petrece”. Amorțitor, în plină lumina unei conferințe de presă, glasul ofici(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii