Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
social
TURISMUL  SICTIR

TURISMUL SICTIR(1084)

Când ești de câțiva ani buni primarul unui oraș înconjurat de foarte multe oaze de turism, este păcat să nu apreciezi șansa pe care o ai ca edil! La Constanța, ne-am învățat să dăm mereu vina pe Decebal Făgădău, dar mai sunt și alții ca el! De pildă, Radu Cristian, de la Mangalia...Degeaba îl alintă unii în toate felurile, începând cu Radu cel frumos!

O fi el frumos, dar e găunos ca primar! Exact ca în povestea cu mărul. E drept, a luat turismul în spate ca pe o moștenire grea de la prietenul prietenilor lui Iorguș, dar a avut suficient timp să se redreseze! Sigur, pentru turism, nu este suficient să înveți papagalicește…

Fără talent și pasiune, bați la porți închise! Iorguș era un bun gospodar, dar doar pentru domnia sa și neamurile sale! Toți cu înclinații spre comerț, gogoașa înfuriată și mai puțin spre turism.

Domnul Făgădău a avut o șansă și mai mare. Simțind că îl așteaptă un drum lung și greu, Radu Mazăre i-a oferit pe tavă stațiunea Mamaia. Să aibe grijă de “Mamaia” lui! Pot să spun, mură-n gură! Nu trebuia decât să o mențină la parametrii inițali și să încerce să schimbe cîte ceva în Constanța.

Electoratului constănțean, extrem de blajin și de iertător, nu-i trebuie prea mult ca să rămână stabil. E suficient să pozeze în victimă politică și are toate șansele să recupereze timpul pierdut! A flămânzit calul și toată lumea zice că Decebal este Făgădău! Și-a dotat pantofii de vară cu potcoave de cai morți ca să spună lumea că avem un primar desculț și gol! În alte zone periferice, dar, oricum, nu am găsit altă rimă!

Se apropie bilanțul obrazului! Sper că, în fine, vom auzi și noi ce a realizat primarul Făgădău pe durata mandatului său! De auzit, că de văzut nu am văzut nimic! Cum este posibil să ai deschidere la mare, vorba aia, pe cale naturală, și tu, deșteptule de primar, să o astupi!

Păi, alții fac canale și primarul Cristea, de la Costinești, obturează totul cu un dig de tarabe! Ca și cum Marea Neagră ar fi interzisă! În loc de diguri, a pus, pesemne la sugestia lui Cattani, tot din Costinești, tarabele pierdute de unii la licitație! La ce se folosesc tarabele astea? Apropo, cred că lui Horia Constantinescu, de la OPC, nu îi mai arde de presupusa sa candidatură la Primăria Constanța...A fost promovat într-o funcție de mare șef la București în plin sezon estival!!! Exact când e mai multă treabă pe litoral!

Oricum, pe unii îi cam încurca! Îmi amintesc că, la o conferință de presă, a fost certat de cunoscutul investitor străin Mohammad Murad pe motiv că sperie turiștii! E drept, domnul Mohammad nu simpatizează nici “presa iresponsabilă”, ci doar câțiva “responsabili” selectați de unul dintre directorii săi pe bază de pupincurism deșănțat! Domnul Mohammad e supărat și pe Primăria Constanța că nu alungă câinii vagabonzi din stațiunea sa! Poate ar vrea să-i facă și curățenie moca! A adus, ce-i drept, domnia sa tot felul de națiuni umblătoare ca mână de lucru, dar costă!

Când la vârf sunt astfel de dispute, te poți aștepta la absolut orice! Pe litoral avem nevoie de un om cu mintea limpede. Nu neapărat ca să controleze, ci să armonizeze… Meseria lui de bază ar trebui să fie hotelăria și alimentația publică. Atunci, ar fi tentat să arunce un ochi spre aceste compartimente. În virtutea unor vechi metehne, diverși șefuleți dau buzna în restaurante ca să pună toată lumea la perete…

Sigur, exagerez. Dar chiar dacă exagerez pentru buna noastră dispoziție, un lucru este evident. Prin felul lor de a fi, promovează turismul sictir.. Am petrecut și eu două zile într-un hotel din stațiunea Olimp. Chiar zilele trecute. Voi emite direct concluzia mea finală: "Jaleeeeee! Jale mare!" Hotelul unde am fost cazați arată ca pe vremea lui Pazvante Chiorul! O epavă în toată regula. Baia-o mizerie inundabilă. Piscina arhiplină, dar nu am văzut pe nimeni dintre angajați să se îngrijească de ea...Era ca în autobuz. Unii urcau prin spate, alții coborau prin față regulamentar! Nici un serviciu la dispoziția turistului. Doar un chioșc prăpădit cu sărățele, bere și apă. Și acela cu program redus Sudul litoralului? O pârloagă, ce-i drept, plină de tarabe, de la un capăt la altul al stațiunilor! Este și aceasta o formă de turism sictir! Mă rog, aici e oarecum pe bani mai puțini…

Dar ce te faci acolo unde sictirul este plătit cu bani grei, fiind considerat un lux?! Mai dau un exemplu de sictir: trei zile la rând, aceleași feluri de mâncare servite la prânz, gălăgie infernală în tot timpul zilelor și nopților, personal arogant etc. Întrebare către o cameristă: "Când ne schimbați și nouă așternuturile?" Răspuns cameristă: "În ianuarie!(!!!)" 

Cine-i născut în ianuarie?

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

PUNCT ȘI DE MEDITAT
scris de Pompiliu Comşa
Nu există nicio dovadă că întâmplările violente de miercuri de la Parlament reprezintă un montaj comun al AUR, PSD și PNL, dar unel(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii