Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
editorial
-TANȚA ȘI COSTEL-, NUME -DE COD-

-TANȚA ȘI COSTEL-, NUME -DE COD-(1321)

Dacă s-ar fi introdus mai devreme noile reguli de funcționare a restaurantului din Medgidia care le poartă numele, Tanța și Costel nu s-ar fi cunoscut niciodată! Ar fi pierdut împreună un tren important în viață, fie în gară la Medgidia, fie în gară la Lehliu! Și nu ar fi gustat niciodată din micii tipizați cu modele populare copiați de la celebrul Iulică, fratele celui căruia i-a “moștenit” locul, dar nu și renumele de a face privighetoarea să cânte după o masă bună…Domnul Butnaru a avut un noroc chior că Tanța și Costel au năvălit în birou peste domnia sa, dar o marcă valoroasă te obligă! Epidemia, la noi, e ca al doilea război mondial. A făcut foarte multe victime colaterale!

Epidemia ar fi îngropat rapid povestea tovărășească dintre Tanța și Costel, văduvind România de un Love Story autentic și original. Cu siguranță, la problemele majore cu care se confruntă alimentația publică, Tanța și Costel nu ar fi făcut față! Ar fi rămas pe scena amorului fără frontiere doar marea iubire restantă dintre Romeo și Julieta, cu un sfârșit specific celor loviți de “pandalii”...

Datorită noilor exigențe impuse de autorități, acum, nu mai poate intra oricine în restaurantul lui Butnaru, unde își vărsau orășenii, cu toții, amarul! Aveau prioritate “gulerele albe”. Desigur, mă refer la halbele de bere cu guler. Meniul era votat în unanimitate de Consiliul Local. Ținuta obligatorie! Ca să se știe cine-i alb și cine-i negru! Ca să cunoască opinia publică cine stă toată ziua pe plantație și cine la restaurant! Din punct de vedere obștesc, cine susține “supa sportivului”! “Supa săracului” ține mai mult de ocaziile populiste valorificate de partidul pe care îl reprezintă domnia sa. Cei care pleacă de acasă cu mâinile întinse în față, în poziția regulamentară față de partenerul de la masă, ca niște somnambuli, se împiedică de regulă de prima bordură...Fiind vorba de lungimea masculină, Medgidia s-ar confrunta cu un val de declarații în fals!

Baba oarba rămâne în continuare un joc periculos la Medgidia! Mai ales de când i-a lovit pe unii (unele) “pandalia”! Dar iată că jocul revine în actualitate în serviciile de alimentație publică! Aceasta este noua ierarhie a Serviciilor care promovează transparența totală! Intri în restaurant și nu ești servit până nu declari toate datele personale, inclusiv poreclele deținute de-a lungul existenței tale pe pământ! Nu te mai cheamă nimeni pe la diverse “canțelarii”! Acum, cum te-au prins într-un restaurant, trebuie să declari cine ești cu inițiala tatălui! Nu știu, dacă în lipsa originalului, merge și “TATĂL NOSTRU”!

În fapt, asistăm la o reactualizare a identității celor care au fost cel puțin în slujba serviciilor de alimentație publică! Clienți cu ștate vechi, gulerele albe de la nivel local până la matinalii care folosesc vechea parolă “Una mică”. Mobilizarea lor la ușile restaurantelor s-a făcut sub semnul unei organizări perfecte. Au fost, ce-i drept, unele probleme cu Costel, care, la sfârșitul discuției, după ce stabiliseră nunta și toate celelalte chestiuni care țin de o relație stabilă, a uitat să o întrebe pe Tanța care este numele ei! Informație absolut necesară pentru a se ști cu cine se însoară domnia sa și pentru a se evita vreo coincidență de nume cu Codul “Tanța și Costel”.

Problema cu care se confruntă Costel este una cât se poate de serioasă. Uită de la mână până la gură! Poate fi și asta o strategie mai veche. În anumite situații, când nu știi cum “curge votul”, e mai bine să rămâi cu mâna ridicată! Ascultați la “papa” Butnaru, care face alimentație publică pe castane la Medgidia sub numele celebru “de cod” - “Tanța și Costel”.

Am spus “de cod” pentru că este foarte ușor de găsit în peisajul orașului și în nomenclatura lui.
Am spus “de cod” pentru că este singurul pește care îmi place…

Continuă și la Medgidia, unde a fost speriată epidemia, exercițiile NATO pentru deschiderea restaurantelor cu ocazia sezonului estival...Guvernul a impus un nou cod al manierelor în alimentația publică. Pe Litoral, am asistat la lupte corp la corp între cetățenii camuflați în clienți și securiștii vopsiți în ospătari, prezentarea în Morse a Meniului, baricadări sub masă, atacuri cu arme chimice pe bază de tuse, strănut și junghi, programe folclorice sub genericul “Pandeliul”. Se interzice de asemenea stingerea chiștoacelor în supă! 

Încet, încet, s-a trecut cu pași mărunți la reeducarea clienților...Cu clienții, bine, am înțeles, le iei telefonul și i-ai pus la punct, dar cu ospătarii tupeiști cum se procedează? Mă refer la masa mare și oropsită a lucrătorilor de pe Litoral. Unii dintre ei abia așteaptă să facă instrucție cu clienții!
 

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

MIHAI LUPU, SINGUR ÎMPOTRIVA TUTUROR
scris de Liviu Tramundana
Deși inspirat din sloganul unei galerii de fotbal, titlul reflectă fidel situația președintelui CJ Constanța. Acesta a fost singur în(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii