Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
economic
Moment istoric. România a promovat la statutul de piață emergentă

Moment istoric. România a promovat la statutul de piață emergentă(656)

Este nu doar o performanță istorică în sine, ci și o confirmare a potențialului de dezvoltare de care economia noastră dispune. După o contracție economică de 10% pe trimestrul 2, măsurile cuprinse în Planul de Relansare a economiei încep să-și arate roadele, prin revenirea comerțului, dar și a industriei, într-o anumită măsură, ceea ce ne oferă motive de optimism și de încredere că ne aflăm pe drumul cel bun.

Includerea României în rândul piețelor emergente este un puternic semnal de încredere pentru investitori, un semnal de speranță și predictibilitate pentru întreprinzători, prin creșterea capacității lor de finanțare. În plus, ascensiunea noastră în categoria piețelor emergente are și potențialul de a contribui la promovarea imaginii României, ca destinație atractivă de business.

Sunt mai multe măsuri prin care Guvernul PNL dorește să dezvolte piața de capital din România: listarea de noi companii de stat la bursă, stimularea persoanelor, participării persoanelor fizice la piața de capital prin simplificarea procedurilor fiscale pentru investitorii de retail.

De asemenea, dorim să lansăm noi programe de emisiuni de titluri de stat, prin intermediul Bursei deja s-au lansat emisiuni de titluri de stat în valoare 1 miliard de lei și 168 de milioane de euro.

Dorim să încurajăm inclusiv prin măsuri de stimulare chiar de natură fiscală companiile private să se listeze la Bursă astfel încât să aibă posibilitatea de a își diversifica sursele de finanțare.

Dacă ne uităm la finanțarea companiilor, vom vedea că în România suntem departe de modelul capitalist din țările dezvoltate în care o mare parte din finanțările companiei se realizează de pe Bursă. Obiectivul este să dezvoltăm aceste instrument fundamental pentru economia de piață, care este Bursa de Valori.

Totodată, în procesul de dezvoltare a pieței bursiere a apărut o lege pe care noi, PNL, am atacat-o la Curtea Constituțională. Din păcate, nu ni s-a dat dreptate, care blochează vânzarea de active, de acțiuni afectând procesele pe care le-am început de listare la Bursă a unor companii importante, cum este, de exemplu, Hidroelectrica. E clar că actuala structură a Parlamentului nu poate permite modificarea acestei legi, dar după alegeri obiectivul nostru este să modificăm această lege pentru că noi vrem ca lucrurile să curgă firesc în continuare și noi vrem să creăm dezvoltare economică, să generăm cu adevărat o dinamică economică și prin intermediul pieței de capital, a Bursei de Valori.

De asemenea, contrar unor anticipări inițiale, efectele negative ale pandemiei COVID-19 se dovedesc profunde și cu bătaie mai lungă în planul economiei reale. În acest context, Guvernul PNL s-a implicat direct alături de președintele Iohannis în identificarea măsurilor necesare pentru protejarea locurilor de muncă și susținerea companiilor prin diverse programe de sprijin financiar. Pe lângă accelerarea investițiilor în infrastructură, prioritare sunt acum dezvoltarea prin digitalizare, inovare, introducerea de noi tehnologii în economie și administrație, precum și creșterea competitivității la export a bunurilor și serviciilor românești.

Am insistat continuu asupra nevoii de predictibilitate a legislației și a politicilor publice. Am văzut cu toții, prin OUG 114, unde pot duce excesele, nepriceperea dar și reaua credință în materie de legiferare, dublate de ignorarea mecanismelor economiei de piață de către fostele guvernări.

România trebuie să se consolideze, în viitorul apropiat, pe calea responsabilității economice, prin politici care să refacă echilibrele macroeconomice, puternic destabilizate în ultimii ani.

Situația finanțelor publice este foarte complicată, în condițiile unui deficit bugetar estimat la 8,6% din PIB în anul curent. De aceea, adresăm un îndemn la responsabilitate în privința gestionării situației bugetare.

Este imperativ să ținem la distanță capcanele populismului bugetar, de care Parlamentul abundă în această perioadă, în ciuda oricăror evidențe economice și financiare. Trebuie să fim conștienți că cea mai sigură soluție împotriva populismului financiar este educația economică sănătoasă.
 

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

MIHAI LUPU, SINGUR ÎMPOTRIVA TUTUROR
scris de Liviu Tramundana
Deși inspirat din sloganul unei galerii de fotbal, titlul reflectă fidel situația președintelui CJ Constanța. Acesta a fost singur în(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii