Adunate de pe plajă(340)
AMALGAME
* Pentru al treilea weekend la rând, piațeta Cazinoului din Mamaia este pregătită să primească turiștii din stațiune, dar și constănțenii dornici de distracție, la un concert live, susținut de unii dintre cei mai în vogă artiști români ai momentului. Sâmbătă, 29 iulie, începând cu ora 20:30, Mamaia vibrează în ritmuri de pop, R&B, rap și muzică de petrecere, pe hiturile interpretate de What’s Up și Mădălina Avasiloaie. Intrarea este gratuită pentru toți cei care doresc să se alăture petrecerii sub cerul liber.
* Pentru prima dată în 85 de ani, de când este funcțională linia ferată Medgidia-Tulcea, Trenul Regal a ajuns vineri dimineață în Stația CF Tulcea Oraș, unde va poposi timp de 3 zile. Trenul Regal a fost amenajat în România. Vagoanele au fost construite la Ernesto Breda – Milano, în 1928-1929 și au fost cumpărate de Calea Ferată Română, iar pentru a putea fi utilizate de către membrii Casei Regale, au fost special amenajate la Uzinele din Grivița.
Inițial, trenul a avut 9 vagoane, la care se mai adăugau alte 3, pentru transportul autoturismelor și al personalului care însoțea trenul. Linia Medgidia-Tulcea a fost începută în anul 1911 și finalizată în 1938. Ea a fost construită în 3 etape: Medgidia-Ester, Ester-Hamangia și Hamangia-Tulcea, adică, în prezent, Medgidia-Târgușor, Târgușor-Baia, Baia-Babadag și linia Babadag-Tulcea s-a finalizat în 1938. Programul de vizitare al trenului este între orele 10.00-17.00, pe toată durata festivalului Delta Waves Fest. De asemenea, în holul Gării CFR Tulcea poate fi văzută o expoziție în care sunt prezentate fotografii realizate pe linia Medgidia-Tulcea.
* Ultimul weekend din luna iulie aduce un eveniment spectaculos la Constanța: SEASTREET – festival internațional de teatru de stradă, care se va desfășura timp de trei zile, între 28 și 30 iulie. Șapte companii internaționale de teatru de stradă – din Franța, Columbia, Spania, Italia, România – vor prezenta spectacole de percuție, acrobație, marionete supradimensionate, dans, instalații interactive, parade, cântăreți ambulanți și altele, în trei locații din Constanța.
Reprezentațiile principale vor avea loc în Piața Ovidiu, iar paradele se vor desfășura pe bulevardul Tomis – traseul dintre kilometrul zero al Constanței și statuia Lupa Capitolina – și pe faleza Cazinoului din Constanța. Accesul la spectacole este liber, fără nicio restricție de vârstă.
Două dintre spectacolele principale, din Piața Ovidiu, sunt create de Remue Menage, una dintre cele mai faimoase trupe de teatru stradal din Franța. În prima seară, Remue Menage prezintă „Dream” (Vis), în care siluete poetice, închise în baloane transparente, ating realitatea doar cu vârful degetelor, un moment care aduce pace și liniște în sufletele spectatorilor. Apoi, într-un dialog pasionant între aer și foc, acrobații sfidează gravitația, iar dansatorii stăpânesc jocul flăcărilor.
În ultima seară, „20’ Street Ballet” (Balet stradal din anii ’20) este un spectacol inspirat din lumea cabaretelor franțuzești elegante și atemporale. Dansatori în costume strălucitoare de pene vin în Piața Ovidiu cu veselia, senzualitatea şi vibrația specifică anilor ’20.
Compania Planète Vapeur din Franța aduce în Piața Ovidiu, în cea de-a doua zi de festival, un adevărat „Microcosmos”. În pădurile întunecate, pe pajiști sau câmpii, trăiește o lume stranie, alcătuită din mici creaturi fantastice… Imaginați-vă că acestea s-ar putea transforma brusc în niște vietăți de dimensiuni gigantice, precum o lăcustă de 12 metri înălțime. Publicul va putea admira o suită de elemente din natură, acompaniate de o vioară însuflețită, care zboară suspendată de regina lăcustă, alături de un acrobat care plonjează în gol, imaginând adevărate piruete aeriene. Iluminat pe timp de noapte, „Microcosmos” este spectacolul perfect.
Dintre spectacolele de paradă, care vor însufleți bulevardul Tomis și Faleza Cazinoului, AAINJAA, care „dice Hola!” adică vă salută, este una dintre cele mai impresionante companii de percuționiști din lume, înființată în Columbia și stabilită apoi în Spania. Pasiunea și vitalitatea fiecărui toboșar sunt dublate de îndemânarea impresionantă și precizia ritmică pe care artiștii le exprimă printr-un amestec de energii feminine și masculine debordante, rezultând o fuziune incredibilă de coregrafii și percuții în stil tribal.
Trupa Mademoiselle Paillette vine din Franța și ne invită mai întâi într-o lume albă, „White World”, animată de personaje stranii, costumate foarte diferit dar, în același timp, asemănătoare. Un spectacol elegant, plin de dantele, crinoline și baloane cu heliu. Trupa este condusă de uriașa Femeie-balon, în rol de regină, însoțită de servitorii și gardienii ei credincioși, gondolieri și creaturi uimitoare, toate în alb.
În cea de-a doua zi a festivalului, aceeași trupă, dar o lume roșie, „Red World”, un spectacol impresionant, un mix impresionant de artiști în costume acoperite parțial de baloane, creând astfel un efect unic, de vis.
Compania El Carromato aduce din Spania marionete gigant, „Big Dancers”, înalte de patru metri, costume și lumini colorate, momente coregrafice care creează o atmosferă magică, electrizantă, de petrecere stradală, invitând publicul la dans și distracție. Compania Grande Cantagiro Barrattoli din Italia, care este mereu pe drumuri, în spiritul vechii tradiții a muzicienilor și a păpușarilor itineranți, vine cu „Orchestra de stradă a păpușilor”, un teatru muzical ce uimește adulți și copii deopotrivă. Ca scenă a spectacolelor lor, gândite pentru spații deschise, artiștii au ales străzile și piețele din Europa. Oameni, păpuși și instrumente muzicale transmit povești nemuritoare despre iubiri, aventuri, călătorii sau emigrație.
„Be hop!”, cel de-al treilea show al francezilor de la Remue-Ménage, debordează de energie, propunându-și să exprime toate visele și fanteziile celor care au vrut să depășească limitele imaginabilului prin intermediul tehnologiei.
Într-un vârtej vesel, toate artele – dansul, muzica, artele plastice – se regăsesc în cultura urbană. În mijlocul tumultului creat de artiști, spectatorii au prilejul să se dezlănțuie, pe antrenante ritmuri hip hop.
A consemnat moș Ion ROATĂ de la ROTATIVĂ