Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
evenimente
Celebrare multiculturală: Spectacolul de Gală al Festivalului Internațional al Dansului, Cântecului și Portului PopularTurco-Tătar

Celebrare multiculturală: Spectacolul de Gală al Festivalului Internațional al Dansului, Cântecului și Portului PopularTurco-Tătar(298)

 

„Tradițiile și limba noastră nu vor pieri niciodată!”

 

 

Final de festival organizat de UDTTMR. Sala Centrului Multifuncțional „Jean Constantin” s-a dovedit a fi neîncăpătoare, duminică seara, pentru spectatorii veniți la cea de-a XXVII-a ediție a Festivalului Internațional al Dansului, Cântecului și Portului Popular Turco-Tătar. Un proiect al UDTTMR realizat cu sprijinul Consiliului Județean Constanța , derulat în perioada 1 – 4 septembrie 2023.

În cadrul acestuia, pe parcursul după amiezii de sâmbătă constănțenii, dar și turiștii au putut admira portul tradițional prezentat de cei 400 de membrii ai ansamblurilor din România, Turcia, Georgia, Cehia, Azerbaidjan și Macedonia. A fost o paradă impresionantă, așa cum au fost percepute și spectacolele desfășurate sâmbătă seara în mai multe localități din județul Constanța. Cei prezenți au putut admira costumele, cântecele și, nu în ultimul rând, dansurile țărilor prezente la cea de-a XXVII-a ediție a Festivalului Internațional al Dansului, Cântecului și Portului Popular Turco-Tătar.

Duminică, în ultima zi a festivalului, timp de peste trei ore, pe scena sălii Centrului Multifuncțional „Jean Constantin” au urcat : Ansamblul „Zafar Mugham Trio” – Republica Azerbaidjan; Ansamblul „Bursa Vatan Halk Oyunlan Genclik ve Sport Kulubu Dernegi” – Republica Turcia; Ansamblul „Bahar” – Republica Macedonia de Nord; Ansamblu Republica Georgia; Ansamblu Artistic „Olympos Junior” – Uniunea Elenă din România; Ansamblul „Tinerii Huțuli” – Uniunea Ucrainenilor din România – Organizația Maramureș; Ansamblul „Sonțe” – Asociația Macedonilor din România; Grup Vocal „Cernova” – Unitatea Democratică a Slovacilor și Cehilor din România, filiala zonală Bihor; Grup Vocal „Srdiecko” – Uniunea Democratică a Slovacilor și Cehilor din România – filiala zonală Bihor; Ansamblul Folcloric „Cerovina” – Uniunea Democratică a Slovacilor și Cehilor din România – filiala zonală Bihor; Ansamblul „Horo” – Asociația „Balgarska Radost” – Uniunea Bulgară; Ansamblul „Karasevska Zora” – Uniunea Croaților din România; Ansamblul „Kanrenkler” – Topraisar; Ansamblul „Canlar” – Cobadin’; Ansamblul „Qarasu” – Medgidia’; Ansamblul „Quanara” Ovidiu; Gemil Bekrant – solist din Tuzla.

Toate au fost premiate și, cel mai important, au fost aplaudate la scenă deschisă, spectatorii apreciind atât evoluțiile cât și costumele populare.

A fost un adevărat maraton artistic, ansamblurile participante întrecându-se în a capta atenția spectatorilor și în a-și pune în valoare frumusețea și bogăția zestrei culturale a comunității.

Din partea Consiliului Județean Constanța, la eveniment a participat Cristina Caterinici, director al Direcției de Turism și Coordonarea Instituțiilor de Cultură. Nu au lipsit președintele UDTTMR, Gelil Eserghep, Muftiul Cultului Musulman, Iusuf Muurat, președinți ai organizațiilor locale ai UDTTMR din județul Constanța, consilieri locali UDTTMR, deputatul Amet Varol, președintele comunității slovace și cehe, deputatul Merka Adrian Miroslav.

Cea de-a XXVII-a ediție a Festivalului Internațional al Dansului, Cântecului și Portului Popular Turco-Tătar s-a dovedit a fi un adevărat promotor al valorilor identitare tătărești, dar și un mesager al multiculturalității dobrogene.

 

„A fost o ediție reușită, din punctul nostru de vedere, o ediție în care am continuat frumoasa tradiție de a ne pune în valoare tradițiile dar, în același timp, și de a onora, în bine-cunoscutul spirit multietnic, și alte culturi și comunități etnice din România. De asemenea, în cadrul acestei ediții a festivalului, am reluat unele colaborări vechi pe care, la un moment dat, independent de voința noastră le-am întrerupt, cu ansambluri din străinătate, dar am reușit să avem și un ansamblu în premieră, respectiv cel din Azerbaidjan. Suntem bucuroși și de faptul că finanțarea pe care am primit-o de la Consiliul Județean Constanța pentru desfășurarea festivalului a fost completată în mod fericit și de implicarea administrațiilor locale din cele opt localități unde am dus anul acesta festivalul. Mulțumesc, astfel, tuturor celor care ne-au susținut și de data aceasta pentru a putea organiza un eveniment deosebit de care să se bucure nu doar tătarii, ci cât mai mulți locuitori ai județului Constanța, indiferent de etnie”, a declarat, la finalul proiectului, președintele UDTTMR, Gelil Eserghep.

   

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii
OMD MAMAIA
Labirint Residence Euro Vial Residence
IMPExpert Birotică și Papetărie
Solid House Constanța

Editorial

Moș Nicolae și nuielușa sa electorală!
scris de Liviu Tramundana
De Sfântul Nicolae, moșu' a pus în ghetuțele murdare din Curte, o ditamai nuiaua! Care i-a lovit în moalele capului pe neascultătorii(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii

UNPR-RSE