Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
cultura-educatie
Poezia, vizitatorul străin din amintirile umanității?

Poezia, vizitatorul străin din amintirile umanității?(320)

O lume frumoasă, lumea școlii. Și romantică. M-am aflat joi, timp de trei ore, la Năvodari, invitat fiind, împreună cu poeta Ottilia Ardeleanu, la o lectură din creația poetică, la școlile gimnaziale ,,Tudor Arghezi”, ,,George Enescu” și ,,Grigore Moisil”. Împreună cu elevii și profesoarele de limba și literatura rămână am adus un omagiu vizitatorului străin din primele amintiri ale umanității, mă refer la poezie, precum și acelora care au considerat-o, și-o consideră, prin veacuri, cea mai bună parte a ființei noastre, poeta Riri Sylvia Manor scria, inspirată, într-un poem, că cea mai frumoasă parte a corpului omenesc este mișcarea, și mă refer aici la poeticieni. În secolul XIII poeticienii italieni considerau nucleul esențial al poeziei odaie încăpătoare și receptacol, deoarece adăpostea, împreună cu elementele formale ale canțonetei, bucuria iubirii, pe care o considerau unica sursă de inspirație a poeziei. Era poezia căreia ei îi spuneau stanță.

 

De ce am adăugat această notă? Pentru că în stanța vremii ne-am aflat și noi joi, de Ziua Mondială a Poeziei, iar școala, prin vocea elevilor și a profesorilor, este locul public cel mai potrivit pentru a onora cu adevărat poezia. Și nu doar într-o zi anume, ci, ori de câte ori am fost invitați. Lecturile noastre au avut loc într-un spațiu atât de intim, încât m-au emoționat, spațiu denumit Clubul de lectură.

Chiar am mărturisit că mă simțeam ca-ntr-o ficțiune: elev fiind, mă vedeam pe mine întâlnindu-mă cu poeți contemporani pe care-i cunoșteam doar după nume. Și o spun nu ca pe un acces de incandescență al unor momente de excepție.

De ce, veți afla la final. Sigur, nu omit faptul că școlile amintite sunt parte a Proiectului Educațional Bucuria lecturii. Proza contemporană românească 2022-2024, inițiat cu ceva timp în urmă. Nu doar că am citit, dar am și povestit câte ceva despre cărțile noastre, cele avute la noi au circulat printre elevi, la ,,Grigore Moisil” două adolescente au citit câte un poem din creația proprie, ilustrate cu desene spre-a ilustra conținutul lor ideatic Și noi pe pupitrele noastre am avut extrase din poemele unor poeticieni români importanți, lipite pe coli colorate reprezentativ. La mijlocul ultimului poem citit, și dedicat începutului de primăvară, am scris că ea ne face bucuroși că trăim ca foc și gheață/ precum în poemul lui Frost.

La final am făcut precizarea că trimiterea se referea la unul dintre importanții poeți americani ai secolului XX, și anume Robert Frost și că poemul se numește Foc și Gheață. Până la urmă, nimic ieșit din comun doar că de la primul pupitru din stânga mea o elevă din clasa a VIII-a îmi face un aprobator semn, arătându-mi, coala sa format A4: era întreg poemul despre care făcusem vorbire, ilustrat după propria-i inspirație. Nu știu dacă n-a fost cumva timpul unei juste, discrete coincidențe lirice. Să nu rămâi fără grai? Îi citise pe T.S Eliot și Ezra Pound. Mai mult: la plecare am aflat că suntem în viață. Când elevilor li s-a spus că oaspeți le vor fi doi poeticieni constănțeni, a venit și-ntrebarea: ,,E adevărat? Vin aici? Trăiesc?”

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

MIHAI LUPU, SINGUR ÎMPOTRIVA TUTUROR
scris de Liviu Tramundana
Deși inspirat din sloganul unei galerii de fotbal, titlul reflectă fidel situația președintelui CJ Constanța. Acesta a fost singur în(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii