Aurel Presură: „RAJA are în implementare patru proiecte în valoare de peste 695 milioane de euro”(113)
Astăzi, 21 noiembrie 2024, la sediul RAJA S.A. a avut loc o conferință de presă referitoare la implementarea investițiilor prevăzute în Proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă și Apă Uzată din aria de operare a RAJA S.A. Constanța. Acesta este derulat în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM).
În cadrul sesiunii au fost incluse și numeroase detalii despre stadiul proiectelor curente precum și o abordare a viitoarelor investiții în modernizarea și dezvoltarea sistemelor de alimentare cu apă și canalizare din județul Constanța.
Potrivit directorului regiei, Aurel Presură, prin Programul Operațional Infrastructura Mare, RAJA are în implementare patru proiecte în valoare de peste 695 milioane de euro.
„Pe POIM sunt patru proiecte, primul fiind de opt parcuri fotovoltaice, care e finalizat, dar nu numai. La data care vorbim acum, ultimul proiect este finalizat 88%, valoarea fiind de peste 600 milioane de euro, vorbim astfel de proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă uzată în aria de operare a RAJA. Ne-a crescut foarte mult energia prin aceste proiecte, dar vorbim mai târziu de acestea. Evoluția contractelor din proiect – 4 contracte de lucrări cu proces verbal de recepție finală, 17 lucrări cu PV de recepție la terminarea lucrărilor, 13 contracte parțial recepționate, 22 contracte în derulare și 4 contracte de servicii finalizate”, a precizat Aurel Presură.
Acestea includ: Construirea a opt parcuri fotovoltaice; implementarea platformei de management digitalizat al infrastructurii de apă; proiectul Dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată în municipiul Onești. Acestora li se adaugă proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în aria de operare a RAJA Constanța.
„Pentru sistemul de alimentare cu apă au fost realizați 636 km din cei 724 km. Sunt lucrări în 68 de localități din județ. În ultimii 3 ani, s-au investit în județul Constanța peste 470 milioane euro. Surse noi de apă în județ – cele mai importante aducțiuni sunt cele care alimentează stația Palas, am schimbat magistrale din anii 50-60 pe Aurel Vlaicu. Din momentul înlocuirii acestei conducte nu am mai avut nicio avarie. Au fost montate 30 stații de tratare și 22 de stații de pompare apă reabilitate”, a mai subliniat directorul RAJA:
Stadiul lucrărilor derulate în Județul Constanța
Extinderea și modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată în Județul Constanța a fost prevăzută a se executa prin 40 de Contracte de Lucrări în 68 de localități din județ.
Stadiul lucrărilor derulate în Municipiul Constanța
Extinderea și modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată în Municipiul Constanța a fost prevăzută a se executa în numeroase contracte, stadiul de implementare a acestora fiind următorul:
- 8 contracte în implementare
- 1 contract recepționat
- 2 contracte de lucrări parțial recepționate
- 3 contracte de lucrări finalizate
Referitor la lucrările de înlocuire a conductelor, Presură a declarat că aceste schimbări erau absolut necesare: "Un sistem este sănătos dacă ai conducte până-n 30 de ani", a precizat acesta.
La întrebarea cât vor mai dura șantierele din oraș, directorul RAJA a răspuns: „Pe Baba Novac, de exemplu, dacă vremea va permite, lucrările vor fi efectuate anul acesta, dacă nu, în 2025. Până la sfârșitul anului viitor, ar trebui încheiate toate șantierele. Nu au mai rămas multe străzi pe care să se intervină, pe marile bulevarde lucrările fiind deja încheiate. Noile conducte au, teoretic, o durată de viață de 60 de ani. Pe Dezrobirii era o conductă de oțel și a fost înlocuită pe o distanță de doi kilometri. Deci tot ce e din oțel trebuie înlocuit. De asemenea, avem o conductă din 1906 din fontă, care trece pe sub sediul Poliției, încă foarte bună. O altă problemă este legată de capacele de canalizare. Zilnic se fură capace de canalizare. Am vorbit cu domnul primar să se găsească o soluție. Facem reclamații săptămânal. Am mai avut o problemă de genul acesta în 2006. Le spărgeau și le duceau la fier vechi. Bănuiesc că le duc în Tulcea.”
În cadrul discuțiilor, directorul regiei a ținut să-i mulțumească în mod special edilului Chițac: „Am creat foarte mult disconfort. Cred că Vergil Chițac este singurul primar care vine și analizează proiectele RAJA în fiecare săptămână.”