Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
dosarele timpul
Cazul TABARA DE COPII va fi cel care îl va “înfunda” definitiv pe PRIMARUL PENAL din Năvodari, NICOLAE MATEI?... Fosta “CETATE A SOARELUI ŞI A PRIETENIEI” este ILEGAL administrată si… înstrăinată, de către Primaria puscăriaşului!

Cazul TABARA DE COPII va fi cel care îl va “înfunda” definitiv pe PRIMARUL PENAL din Năvodari, NICOLAE MATEI?... Fosta “CETATE A SOARELUI ŞI A PRIETENIEI” este ILEGAL administrată si… înstrăinată, de către Primaria puscăriaşului!(5512)

Nici nu a ieşit bine din Puşcărie, TEMPORAR!..., celebrul (pentru faptele şi apucaturile sale, cu iz, de fapt:… duhoare!, de PENAL!) primar (când suspendat, când repus în funcţie) din orasul Năvodari, judeţul Constanţa, vestitul NICOLAE MATEI (cel care reuşeşte performanţa de a acumula, până acum, din informaţiile noastre, vreo… 38 de dosare penale, în care este cercetat!!!), ca a şi început să-şi dea, iarasi, în petec!

De exemplu: ne-a siderat tupeul de a se organiza MEGA-ZAIAFETUL de ieşire (repetam: TEMPORARA!) din “pârnaie” a penalului edil-şef, desfăşurat, cu fondurile Primăriei, pe 1 Mai, taman în Tabăra de Copii, pe care o administrează… totalmente ILEGAL autorităţile locale
Acest megalomanic chiolhan “popular” a atras, din nou, atenţia, asupra acestei situatii CONTRARE LEGII: Primăria, cu dispreţul pentru legalitate cunoscut şi adeseori probat, risipeşte banul public şi foloseşte un bun CARE NU-I APARŢINE, din punct de vedere LEGAL!!!

Iar acest bun, adica Tabara de Copii din Năvodari (teren, amenajari, construcţii) valorează “doar” peste… una suta milioane (100.000.000)de euro, conform evaluărilor actualizate!...

 

Matei e ca ţiganul (a cărui culoare o poarta cu mândrie, de altfel…): a intrat pe geam şi… te dă pe tine, proprietarul, afară pe uşă!

 

Una dintre temele principale de discuţie, în aceste zile, este aceea despre consecinţele actului de Justiţie, nu numai asupra PERSOANEI făptuitoare a unei infracţuni penale, al carui parcurs judiciar s-a finalizat printr-o condamnare definitive şi irevocabila, ci şi asupra BUNURILOR, imobile şi mobile, în stare efectiv materială sau valorică, ce au constituit prejudiciul creat păgubitului!
Iar aici, când vorbim despre recuperarea pagubei, ne referim atât la Statul român, cât şi la entităţi (economice sau sociale) private ori persoane fizice.

În mod concret, opinia publică se întreabă, pe bună dreptate, ce se întâmplă, la finalul proceselor, penale ori civile (uneori combinate, în derularea lor, din punct de vedere al speţelor, civile şi penale) cu OBIECTUL acestora! Adică, în doar câteva cuvinte, ne interesează care este soarta bunurilor pentru care a fost declanşat, instrumentat (pe penal), derulat şi finalizat judiciar un caz (dosar) sau altul!...

Întrebarea este mai mult decât legitimă, mai ales când asistăm la o încălcare flagrantă a statutului unui astfel de bun, imobiliar în acest caz, cum se întamplă cu Tabăra de Copii de la Năvodari!
Despre acest subiect am scris in nenumarate randuri, atât noi, cat şi restul colegilor din presa constanţeană, ba chiar şi din cea “centrală”.
Si totuşi, deşi autorităţile administrative locale (Primărie şi Consiliu Local), din Năvodari, NU au, din punct de vedere LEGAL, absolut niciun drept, de proprietate sau administrare, asupra perimetrului, amenajărilor şi construcţiilor din Tabăra de Copii, ele, aceste autorităţi locale, se comportă de parcă ar fi… stăpâne acolo, deşi Instantele de judecata nu au schimbat, pana acum cel puţin, statutul locaţiei, care este, LEGALMENTE, în continuare, în administrarea S.C. “SIND Romania” S.A., pana la o solutie DEFINITIVA si IREVOCABILA in Justitie!!!

Practic, FĂRĂ NICIUN DREPT (ca… ţiganul, nu alta!), Primăria din Navodari a intrat, ILEGAL, in curtea altora şi, acum, se… comportă ca un stăpân!

Nu numai ca a INSTRĂINAT practic, prin concesionare pe termen lung cu drept de cumparare, si chiar… vânzare, o parte importantă din proprietate, dar, culmea, chiar şi în această situaţie, Primăria execută, pe banii locuitorilor contribuabili din urbe, adica de la bugetul local, diverse lucrări (asfaltari, amenajari, renovari, întreţineri şi conservări), foarte COSTISITOARE, in Tabara care, repetăm, oricum ai da-o şi ai lua-o (fie ca este alui “SIND Romania”, fie a celui careia i-a dat-o Consiliul Local, în mod ILEGAL!!!), tot nu este a autorităţilor locale, nici ca proprietate, nici ca administrare!

Mai mult, această Primărie, din Năvodari, nici măcar nu se fereşte să facă vâlvă, în jurul isprăvilor sale profund ilegale, din Tabără!
Dimpotriva! Nu scapă nicio ocazie de a se afişa ca stăpan pe… un bun care nu-i aparţine, în acte! Cum a fost cu petrecerea “populară” megalomanică, de 1 Mai si de… “liberare” (oricum: EFEMERA!!!) de la “bulău” a lui Nicolae Matei!... Care s-a făcut în Tabăra care NU aparţine, nicidecum, Primăriei organizatoare!...

 

Istoria unei HOTII pe faţă!!!

 

Reamintim cazul Taberei de Copii de la Năvodari, aşa cum l-am descris chiar noi, intr-un articol din anul 2013.

Primarul oraşului Năvodari, Nicolae Matei, a fost arestat si condamnat, la trei ani si şase luni de puscarie, cu executare, pentru tentativa de a-i mitui pe angajaţii Ministerului de Interne, care îl anchetau pentru abuz în serviciu şi alte fapte penale. În dosarul instrumentat de poliţişti, primarul este învinuit că ar fi acaparat 60 de hectare de teren foarte valoros, chiar pe malul mării, şi mai multe clădiri, toate situate în perimetrul Complexului Turistic şi de Recreere Tabăra de Copii – Năvodari. Conform anchetatorilor, bunurile imobiliare în discuţie ar fi ajuns în proprietatea celui cunoscut ca fiind… cumnatul său (chiar Matei obişnuieşte să-l numească, în public!, astfel, deşi încă nu se ştie dacă a oficializat, prin căsătorie, relaţia îndelungată şi de cvasinotorietate cu sora acestuia), Isidor Gurgu. Sursele judiciare, citate de toată presa românească, locală şi naţională, au susţinut, la momentul arestării, că Nicolae Matei ar fi încercat să le ofere poliţiştilor, implicaţi în caz, terenuri pe malul mării, pentru a muşamaliza dosarele penale în care era cercetat. Fapta (incriminată penal) de mituire (la această faptă Codul Penal nu prevede şi “tentativa”, cum, în mod absolut eronat, a tot ţinut-o langa Matei, după ieşirea din Penitenciarul de la Poarta Albă, pentru a minimaliza gravitatea dosarului!...) ar fi fost surprinsă în flagant, astfel că şeful administraţiei publice din Năvodari a primit, iniţial, mandat de reţinere, pentru 24 de ore, fiind condus la sediul DNA Bucureşti, pentru audieri, pe 14 noiembrie 2012, în jurul orelor 18. Magistraţii Tribunalului Bucureşti au dispus, o zi mai târziu, pe 15 noiembrie 2012, arestarea preventivă pentru 29 de zile. Un lucru interesant, care a fost tratat cu relativă neatenţie de presă, din cauza succedării într-un ritm extrem de rapid a evenimentelor, este acela că, deşi colegii de la PSD ai lui Nicolae Matei au remis imediat un comunicat, în care denunţă caracterul “politic” al reţinerii, faptele pentru care acesta este cercetat penal fuseseră denunţate de către… partenerul principal din alianţa USL, adică Partidul Naţional Liberal (Filiala Năvodari)!

 

Firma Consiliului Local, “T.S.P. Ecoterm”, se apucă să vândă ceva ce… nu-i aparţine!!!!!

 

Conform anchetatorilor, Nicolae Matei ar fi început acţiunea de acaparare, prin mijloace ilegale, a terenurilor şi activelor Taberei de Copii de la Năvodari, la scurt timp după ce a fost ales, pentru întâia dată, primar al urbei. Astfel, pe 8 mai 2009, “TSP Ecoterm” SA Năvodari, societate având ca obiect principal de activitate… distribuţia agentului termic!, deţinută fiind de către Consiliul Local, a scos la licitaţie publică 185 de loturi de teren, cu suprafeţe cuprinse între 250 şi 500 de metri pătraţi, la un preţ de pornire de 80 de Euro/mp, chiar în Tabăra Năvodari! Ca dovadă a “proprietăţii” sau a altor drepturi administrative ale sale, “Ecoterm” fâlfâia o Hotărâre a Consiliului Local Năvodari, din 2005, prin care i se majorase capitalul social cu… aportul în natură a unui teren de 11 hectare, situat în Tabăra de Copii. Numai că, pe 21 mai 2008, acea hotărâre locală fusese desfiinţată definitiv şi irevocabil de instanţele de judecată, la cererea “Sind România” SA, societatea care deţinea, legal, folosinţa terenurilor din tabăra de copii de la Năvodari şi proprietatea tuturor clădirilor edificate încă din perioada de dinainte de “revoluţie” (construcţia Taberei a început în anii 50, ai secolului trecut, dotările fiind suplimentate şi modernizate până în 1990, moment din care au avut soarta celorlalte active ale infrastructurii turistice pentru tineret sau sindicale). Hotărârile instanţelelor de judecată au fost, se spune în dosar, complet ignorate! Ulterior, cu scopul de a evita să răspundă penal, pentru infracţiunea, extrem de gravă, de a vinde, cu rea credinţă, bunuri (terenuri) care nu le aparţineau (şi pe care nici măcar nu le administrau, în numele proprietarului), acţionarii şi decidenţii de la Năvodari ar fi… băgat, cu premeditare şi fraudulos, “Ecoterm” - ul în faliment şi au transferat activitatea de termoficare pe o altă firmă: “Termica Distribuţie” SA, acţionar fiind tot Consiliul Local Năvodari! Şi tot în proporţie de 100 %! Aceeaşi Mărie, doar cu altă pălărie…

 

PRESIUNI ILEGALE, la INTIMIDARE, comise de către Corpul de Control al Primăriei lui Matei, pentru a se produce ÎNFILTRAREA în Tabăra!...

 

“Sind România” a deschis o nouă acţiune în Instanţă. Nicolae Matei s-a făcut foc şi pară: a trimis Corpul de Control al Primăriei la Tabără, în toamna lui 2009. Inspectorii lui Matei au aplicat cinci (5) amenzi usturătoare societăţii “Sind România”, în cuantum total de 2,3 miliarde de lei vechi, iar pe baza acestora Primăria a pornit procedura de executare silită, scoţând la licitaţie mai multe bunuri ale taberei, printre care un restaurant şi nouă cabane turistice. Cumpărătorul bunurilor executate a fost nimeni alta decât societatea “Dormarbib Group” SRL, deţinută chiar de… cumnatul (continuăm să-l numim astfel, deoarece aşa îl cunoaşte tot Năvodariul!) primarului în funcţie, Isidor Gurgu!

 

Supusul Consiliu Local din Navodari îi dă în folosinţă cumnatului primarului Nicolae Matei, pe malul mării, teren cu “imensa” suma de… 7 lei / mp!

 

Ultima etapă a preluării activelor Taberei a survenit pe 28 iulie 2011, când Consiliul Local Năvodari, la iniţiativa lui Nicolae Matei, a hotărât înfiinţarea SC “Tabăra Năvodari” SA, subscriind la capitalul social al acesteia un teren de 60 de hectare şi clădirile edificate pe acesta, în speţă exact activele SC “Sind România” SA! Oraşul Năvodari îşi rezerva astfel 40% din acţiunile societăţii nou înfiinţate, în vreme ce pachetul majoritar, de 60%, era atribuit, fără nici o argumentaţie, firmei… “Dormarbib Group” SRL, a cumnatului lui Matei, Isidor Gurgu, care se angaja să aducă un aport de 90 de miliarde de lei vechi, la o dată… ulterioară! Astfel, Primăria condusă de Matei îi transmitea… cumnatului primarului ditamai terenul de pe malul mării, în folosinţă, pentru imensa sumă de 7 (şapte!) lei pe metrul pătrat! Totodată, în aceeaşi şedinţă, consilierii au aprobat un schimb de terenuri, în favoarea firmei lui Gurgu, producându-i un beneficiu de mai multe sute de mii de euro, l-au făcut cetăţean de onoare pe Stere Sponte, directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Constanţa, instituţie fără de care nu se puteau intabula bunurile „naţionalizate” de la “Sind România” SA, şi i-au atribuit un teren pe malul mării. În sfârşit, aceeaşi consilieri au aprobat alocarea a 5 (cinci) miliarde de lei vechi, de la bugetul local, pentru masa şi cazarea a 700 de elevi, în tabăra de la Năvodari. În fond, şi Consiliul Judeţean aduce elevi la Delfinariul din Constanţa, la patinoar sau la “Aqua Magic”, însă totul este legal, pentru că aceşti copii provin din judeţul pe care îl administrează acest Consiliu. În schimb, primii elevi ajunşi, pe cheltuiala Primăriei Năvodari, la tabăra naţionalizată, au fost de la… Sfântu Gheorghe (judeţul Covasna)! Doar astfel se putea crea primul rulaj, pentru afacerea predată la cheie, de către Matei, cumnatului său, Isidor Gurgu.

 

“Tulburarea de posesie” pune bomboana pe coliva PENALA a lui Matei!!!

 

Ultimul episod al acestei acţiuni, pe care Poliţia şi Parchetul le consideră a fi infracţionale, a survenit pe 30 mai 2012, când administratorul SC “Tabăra Năvodari” SA, un oarecare Ştefan Ciocănel, însoţit de bodygarzii unei firme private, a preluat prin forţă posesia Hotelului “Delfin”, din Tabără, activ care era exploatat de o firmă privată, în baza unui contract, mai vechi, încheiat cu SC “Sind România” SA, proprietarul de drept. Oamenii lui Matei au evacuat personalul societăţii şi au pus lacătul pe uşă. Ulterior, în cauză s-a întocmit un dosar penal pentru tulburare de posesie, cumulat cu dosarele pentru abuz în serviciu, întocmite pe baza plângerilor penale depuse de către reprezentanţii “Sind România” SA şi, culmea, de cei ai… Partidului Naţional Liberal, filiala Năvodari! Dacă cineva a crezut că la mijloc e o manevră politică, atunci cum se explică faptul că unul dintre denunţători este chiar aliatul, din USL, al partidului lui Matei (PSD)… (Şi asta în timp ce Stere Sponte, “tovarăşul” lui Matei, era om de bază în PDL Constanţa!).

 

FOTO: 1. Nicolae Matei (Sursa: ziuaveche.ro); 2. Tabăra de Copii - Năvodari, „Cetatea Soarelui şi a Prieteniei”, de dinainte de 1990 (sursa: latrecut.ro); 3. Imagini din Tabăra de Copii de la Năvodari (Sursa: starpress.ro).
 

Taguri: Matei, NicolaeMatei, CurteadeApel, DNA, NicolaeValcu, Valcu, PSD, PSDNavodari, Navodari, Mita, daredeMita, ValentinBurlacu, Burlacu, IPJ, IPJConstanta, verdict, apel, recurs,
OMD MAMAIA CONSTANTA

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

Vergile, nu te dai și tu în roată?
scris de Radu Vladimirescu
De 1 decembrie, primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, din vila sa de la Eforie, le-a făcut constănțenilor două cadouri pe c(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii